© Photo News

David Goffin ontsnapt in eerste ronde Roland Garros en buigt 2-0 achterstand om in zege, tegenstander maakt zich niet populair

David Goffin (ATP 8) heeft zich met grote moeite gekwalificeerd voor de tweede ronde op Roland Garros. Onze landgenoot kwam 2-0 achter tegen de Nederlander Robin Haase (ATP 44), maar Goffin toonde karakter en vocht terug. Uiteindelijk won hij met 3-2 (4-6, 4-6, 6-4, 6-1 en 6-0).

svar

De Nederlander Robin Haase (ATP 44) leek vooraf geen al te lastige klant te mogen worden voor David Goffin, nummer acht op de wereldranglijst. Helaas voor Goffin bleek al snel dat de 31-jarige Haase zich niet zomaar zou laten opzijzetten. Al was het vooral Goffin die zichzelf de das omdeed met een stevig pak fouten. Onze landgenoot zag zijn opslag vaker gebroken worden dan hem lief was, al kon hij ook enkele keren terugbreken. Bij een 4-4 tussenstand duwde Haase door, waarna de eerste set naar de Nederlander ging: 6-4.

Goffin vecht terug, Haase klaagt over licht

Haase nam geen gas terug en opende de tweede set meteen met een break. Goffin kreeg zelf enkele breakpunten, maar kon die niet verzilveren. Haase liep zo weer iets uit. Later in de set brak Goffin dan toch eens door de opslag van de Nederlander, maar het mocht niet baten: ook de tweede set ging met 6-4 verloren. In de derde set werd Goffin dan toch eindelijk wakker: hij begon met een break en liet eindelijk wat beter spel zien. Haase kreeg ook enkele breakpunten, maar beging ook enkele fouten. Zo was het toch Goffin die de derde set pakte: andermaal was 6-4 het verdict.

Haase voelde dat hij de controle over de wedstrijd verloor en ging meermaals bij de scheidsrechters klagen over de lichtomstandigheden, in een poging om het restant van de partij morgen te laten afwerken. In de vierde set zagen de toeschouwers eindelijk flitsen van de Goffin die we allemaal kennen. Haase kon nog één puntje halen, maar Goffin haalde met gemak de vierde set binnen: 6-1.

Mentaal overwicht

Het duurde lang voor de vijfde en beslissende set kon aanvangen. Haase probeerde immers uit alle macht om de vijfde set niet meer te laten doorgaan, maar die set ging uiteindelijk toch van start. Het mentale overwicht van Goffin kon niet duidelijker zijn: aces volgden elkaar in sneltempo op en Haase kon bijna geen bal raken. Met een droge 6-0 werd de partij beslist in het voordeel van Goffin, die doorstoot naar de tweede ronde maar dus erg goed wegkwam.

“Heel blij dat hij situatie kon omkeren”

“Dit is een mooie overwinning”, reageerde Goffin. “Als je twee sets achterstaat, is het wel duidelijk dat je niet goed aan het toernooi begonnen bent. Ik ben dan ook heel blij dat ik de situatie nog kon omkeren. Het was geen makkelijk begin. Ik was helemaal niet efficiënt. Op ballen waarop ik het punt kon maken, beging ik telkens kleine foutjes. Ik heb bij 4-6, 4-6 niet gepanikeerd, ik wist immers dat ik tal van kansen gekregen had. Ik moest gewoon wat preciezer zijn in de aanval en ook beter gaan opslaan. Mijn derde set was wel goed en ik ben heel sterk geëindigd.”Robin Haase vroeg dat de wedstrijd stopgezet zou worden omdat het volgens hem te donker werd. De Nederlander probeerde ook nog tijd te rekken door een kine op het terrein te vragen. “De zichtbaarheid was prima en ik wou natuurlijk doorgaan. Op de duur was Haase meer met andere zaken bezig dan met tennis. Hij kon zich er niet overheen zetten. Daar heb ik van geprofiteerd.”Tegen zijn volgende tegenstander, de 19-jarige Fransman Corentin Moutet (ATP-143) kwam Goffin nog niet eerder in actie. “In Barcelona heb ik wel eens een balletje met hem geslagen. “Hij is heel getalenteerd en erg creatief. Hij kan echt heel wat met zijn racket. Hij zal bovendien veel vertrouwen opgedaan hebben. Hij won een wedstrijd op Roland-Garros, tegen Karlovic. Voor een Fransman is dat heel wat.”

Zeurende Haase maakte zich niet populair in Parijs

“Ik dacht dat we na de derde set wel zouden stoppen”, verklaarde Haase. “Maar uiteindelijk stopten we zelfs niet na de vierde set, maar werd de partij gewoon uitgespeeld. Dat vond ik apart.”Haase gaf toe dat die beslissing voor hem ongunstig was. “Hij zat in een flow en ik had veel meer moeite met de duisternis dan hij. Dan is het nou eenmaal zo”, accepteerde hij zijn uitschakeling.Aan het begin van de vijfde set vroeg Haase nog om de kinesist. Die concludeerde dat Haase tijd wou rekken en zei na een korte test dat de tennisser de partij kon hervatten. “De fysiotherapeut weigerde gewoon om mij te behandelen. Hij zei me ronduit dat ik een blessure fakete. Ik had nochtans al van in de derde set last van mijn enkel. De hoofdscheidsrechter was ook al geen hulp. ‘Ik ben geen fysio’, zei die. Maar het heeft geen zin om dit aan te kaarten. Ik kan alleen maar vragen om deze fysio niet meer te krijgen.”

De zeurende Haase maakte zich alvast niet populair bij het Parijse publiek. Dat keerde zich aan het einde van de wedstrijd steeds meer tegen de Nederlander en ook tv-commentator en tennislegende John McEnroe noemde het gedrag van Haase “onsportief”.