RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Zomerse hitte: opduiken blauwalg straks beter te voorspellen

Archieffoto van een negatief zwemadvies bij de Krabbeplas in Vlaardingen. Beeld © ANP

Het is weer lekker warm en dat betekent zwemmen in de buitenlucht. Maar blauwalg is daarbij vaak een spelbreker. Een wondermiddel tegen de bacterie in open water bestaat nu nog niet, maar valt straks mogelijk wel beter te voorspellen.

Onderzoeksinstituut Deltares experimenteert met de 'Algenradar', een speciaal ontwikkeld computermodel. Het is de bedoeling dat de Algenradar waterbeheerders straks een handje helpt bij het nemen van maatregelen tegen blauwalg en het sneller en beter informeren van zwemmers.

Van blauwalg kun je flink ziek worden

  • Blauwalg is al tientallen jaren een probleem waar nog steeds niet echt een oplossing voor is.
  • De bacterie kan een gif produceren waar je ziek van kunt worden (hoofdpijn en misselijkheid) en waar honden zelfs aan dood kunnen gaan. 
  • Het gebeurt geregeld dat juist als het mooi weer wordt, zwemplekken dicht moeten vanwege blauwalg. 
  • De grootste oorzaak van blauwalg is fosfaat dat vanuit landbouw en industrie in het water terecht komt. 
  • Op zwemwater.nl kun je zien of er blauwalg is of dat jouw recreatieplas schoon is. 

Nóg vroeger signaleren

Nu wordt één keer per maand of één keer per twee weken gemeten. Straks weten we elke dag hoe het ervoor staat, legt Miguel Dionisio Pires, onderzoeker bij Deltares, uit. Het doel is blauwalg nog vroeger te signaleren. Dan kun je nog maatregelen nemen. Als er eenmaal drijflagen van blauwalg zijn, ben je als beheerder verloren en moet je strandje dicht.

De Algenradar is een computermodel dat op basis van gegevens voorspelt waar en wanneer er blauwalg zal zijn. De bacterie houdt van mooi weer: zon en een graad of 20 à 25. Het computermodel maakt daarom gebruik van data als de geschiedenis van het zwemwater, alle waterkwaliteitmetingen die worden gedaan, de weersvoorspelling (regen, wind, zon) en de temperatuursverwachting. 

Bezoekers helpen mee

De radar is een lerend model, dat betekent dat het steeds betrouwbaarder wordt. Bezoekers van zwemstrandjes in recreatiegebied 't Twiske, en de Lijte bij het Paterswoldsemeer kunnen meehelpen met het verbeteren van de Algenradar door foto's van het water op te sturen.

Zo kunnen de onderzoekers van Deltares zien of de voorspellingen kloppen. Nu zijn zij daarvoor nog afhankelijk van de metingen van het waterschap.

Magische beelden: zeevonk glinstert op Terschelling:

Het lijkt wel een sprookje. Op Terschelling was een bijzondere blauwe gloed te zien langs de kust. Vooral op zwoele zomeravonden kun je het bijzondere verschijnsel, zeevonk, bewonderen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Eendjes voeren verboden in Amsterdam