Startschot 20 km van Brussel gegeven

Themabeeld 20 km Brussel in 2014 © credit

De 39ste editie van de 20 kilometer door Brussel belooft er zondag eentje te worden met hoge temperaturen. 40.000 lopers zijn begonnen aan hun warme editie van de 20 km door Brussel.

mg

De organisatie is voorbereid op de warmte en zorgt voor meer dan 300.000 flesjes water en drie watergordijnen van de Brusselse brandweer.

Het eerste startschot werd om 9.35 uur gegeven voor de atleten met een handicap. Om 10.00 uur was het dan aan de eliterenners, waarna om de vijf minuten in verschillende golven de overige duizenden lopers aan hun 20 kilometer beginnen. Voor het startschot zijn heel wat prominenten aanwezig zoals Europees kampioen judo Toma Nikiforov, Europees president Donald Tusk en premier Charles Michel (MR), die vorig jaar gehoorschade opliep bij het startschot.

Onder de 40.000 lopers zijn liefst 128 verschillende nationaliteiten. Honderden organisaties bundelen ook opnieuw de krachten om samen te lopen voor vele goede doelen. Zo loopt vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) samen met het team van de Verenigde Naties voor gendergelijkheid.

Om de hitte te bestrijden, kunnen de lopers rekenen op zeven bevoorradingsposten met water en sportdrank en drie watergordijnen van de brandweer. Het Rode Kruis voorziet 14 opvangpunten en 400 hulpverleners langs het parcours. Het Rode Kruisgeeft ook tien tips om het hoofd koel te houden.

- Drink voldoende vóór en tijdens het lopen. Kies voor water of voor een sportdrank;

- Sla de bevoorradingsposten niet over zodat je regelmatig kleine hoeveelheden kan drinken;

- Smeer je in met zonnecrème voor vertrek;

- Draag een petje tijdens het lopen;

- Krijg je steken in de zij? Stop dan met lopen en doe het rustig aan: stop langs het parcours, of wandel rustig verder;

- Voel je je onwel? Stop onmiddellijk, en vraag omstaanders om hulp te verwittigen;

- Heb je een spierkramp? Rek geleidelijk (en voorzichtig) de spier;

- Heb je een verwonding opgelopen of wil je advies vragen? Onze hulpverleners staan voor je klaar!

- Trek bij aankomst over de eindmeet je natte kledij uit, en trek iets droogs aan zodat je het niet koud krijgt, ook al is de buitentemperatuur warm;

- Neem een avondje rust na de wedstrijd, drink voldoende en laat je soigneren.