Luister naar

Examenrubriek: Knijp je billen samen

Nieuws
Tijdens de eindexamens volgt het Nederlands Dagblad eindexamenkandidaten en -vloggers op de voet én geeft de kandidaten tips om de examens tot een goed einde te brengen. Vandaag: hoe blijf je geconcentreerd?
Rimme Mastebroek Ruth van der Kolk
dinsdag 22 mei 2018 om 03:00
Leerlingen van De Palmentuin in Rotterdam-Zuid beginnen aan hun examen Nederlands.
Leerlingen van De Palmentuin in Rotterdam-Zuid beginnen aan hun examen Nederlands. anp / Robin van Lonkhuijsen

Examens duren lang. Van anderhalf uur zweten op het vmbo tot wel drie uur lang zwoegen op het vwo. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het eigenlijk onmogelijk is voor tieners om zich zo lang achter elkaar te concentreren. Maar nu het goede nieuws: met onderstaande tips beperk je je concentratieverlies zo veel mogelijk.

1. Allereerst: ga niet op tijd naar bed

Althans, als je dat normaal gesproken óók niet doet. Houd vast aan je normale dagritme. Ontbijt met wat je altijd eet en drinkt. Ga de avond voor je examen gewoon sporten als je dat gewend bent. Hoe ‘normaler’ alles lijkt, hoe beter de concentratie.

2. De Pomodoro-techniek

Neem tijdens je examen na iedere 25 minuten even een paar minuten pauze. Zelfs als je nog niet moe bent. Zo zorg je ervoor dat je je concentratie en energie zo veel mogelijk over de anderhalf tot drie uur verspreidt. Het voelt misschien gek om zo vaak pauze te nemen (de klok tikt door!), maar je hersenen zullen het waarderen.

3. Richt je tijdens je pauze op je bloeddoorstroming

Lange tijd achter elkaar achter een bureau zitten, zorgt ervoor dat er relatief veel bloed naar je onderlichaam gaat, waardoor je hersenen minder zuurstof krijgen. Misschien kun je in het midden van het examen even naar het toilet: de korte wandeling, gecombineerd met rekken en strekken, zal je goed doen.

4. Krijg je eigen lichaam onder controle

Hoe je dat doet? ‘Je moet je opsluiten in je eigen lijf’, aldus Mariëlle van Koppen, die examenvreestrainingen geeft, op scholieren.com. ‘Sluit je ogen en focus je eerst 40 seconden op de geluiden die je buiten hoort. Als je dat gedaan hebt, doe je nog een setje van 40 seconden, maar dan focus je op alle geluiden die je binnen, in de examenzaal, hoort. Vervolgens doe je een laatste setje van 40 seconden en luister je alleen naar wat je in je lichaam hoort. Het ruisen van je bloed, kloppen van je hart, je ademhaling, etc. Als je dat goed doet, heb je daarna geen problemen meer met alle geluiden om je heen. Je verdwijnt helemaal in je eigen ‘ikke’.

5. De laatste tip: knijp vlak voor het examen begint acht seconden lang je billen stevig samen en ontspan dan weer.

Zo haal je de spanning uit je lichaam. Van Koppen: ‘Het komt erop neer dat je je eigen lichaam een beetje voor de gek moet houden. Door deze tip zorg je ervoor dat je de adrenalinerush een plekje geeft en rustiger wordt. Dat is essentieel voor een goede concentratie.’

examenvlogger
‘Lichtelijk een nerd’

Drie leerlingen vloggen tijdens hun examenperiode voor het Nederlands Dagblad. Vandaag stelt havo-leerling Suzanne Kruyswijk (16) uit Steenwijk zich voor. Zij doet examen aan de RSG Tromp Meesters in Steenwijk.

Hoe gaat het met je examens?

‘Die zijn lastiger dan verwacht, maar onvoldoendes heb ik denk ik niet. Engels ging het beste. Nederlands ging ook goed. De meeste moeite heb ik met aardrijkskunde en wiskunde.’

Leer jij op tijd of last-minute?

‘Ik ben vroeg begonnen met leren. Ik was al drie weken van tevoren zenuwachtig. Ik heb een lange to-dolijst gemaakt van wat ik per examen moet leren. Per dag kijk ik wat ik leer. En of ik daar zin in heb.’

In jouw vlog zeg je dat je je ergert aan anderen tijdens het examen?

‘Ja, ik dacht dat iedereen zijn best zou doen stil te zitten in de enorme gymzaal. Maar dat is niet het geval. Vooral het kraken op stoelen viel me op. Ik dacht: jongens, even stoppen daarmee. Ik probeer iets op te schrijven, maar ik ben door dat vervelende geluid vergeten wat het was.’

Wat doe jij buiten schooltijd?

‘Zelfs dan leer ik nog. Ik ben lichtelijk een nerd. Ik studeer Spaans, dat doe ik gewoon thuis, op mijn eigen tempo. Het lijkt me tof om dat te spreken. Ik heb ook een eigen YouTube-kanaal met vlogs. Het is leuk om die beelden later terug te zien, en ik kan mijn creativiteit erin kwijt.’

Wat ga je na de havo doen?

‘Dan ga ik Creative Business studeren in Leeuwarden. Het heeft te maken met bedrijfseconomie en marketing. Maar ook met ontwerpen en media.’

Kijk naar de vlog van Suzanne op nd.nl/examenvlog.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.