Direct naar artikelinhoud

Justitie VS gaat claim Trump onderzoeken over mogelijke infiltratie spion FBI

U.S. President Donald Trump attends a dinner with governors on border security and safe communities at the Blue room of the White House in Washington, U.S., May 21, 2018. REUTERS/Carlos Barria TPX IMAGES OF THE DAYBeeld REUTERS

Het Amerikaanse gerecht gaat de beschuldigingen van president Donald Trump aan het adres van de FBI onderzoeken. Dat is het resultaat van een gesprek van Trump met viceminister van Justitie Rod Rosenstein maandag in Washington, zegt het Witte Huis.

Trump beweert dat de FBI een spion in het campagneteam van de huidige president binnengeloodst zou hebben.

Bij het onderzoek zullen 'alle ongerijmdheden' onderzocht worden van de FBI en het ministerie van Justitie in het onderzoek naar de verkiezing van Trump. Een ander resultaat van de vergadering is dat de stafchef van Trump, John Kelly, een ontmoeting zal hebben met de FBI, het ministerie van Justitie, de nationale coördinator van de inlichtingendiensten, en verschillende parlementsleden. Daar zou vertrouwelijke informatie beschikbaar gesteld worden.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Viceminister van Justitie Rod RosensteinBeeld AP

Volgens mediaberichten heeft de FBI een vertrouwelijke bron, die met adviseurs van Trump over mogelijke connecties van zijn team met Rusland en een vermoedelijke beïnvloeding van de verkiezingen praat. Toch zou het zeer onwaarschijnlijk zijn dat een agent binnen het campagneteam is geïnfiltreerd.

Viceminister van Justitie Rod Rosenstein verklaarde dat het desondanks wel uitgezocht moet worden. ,,We moeten dat weten en navenant handelen", zei Rosenstein in een persbericht.

Speciaal aanklager Robert Mueller voert al meer dan een jaar een onafhankelijk onderzoek naar de vraag of Rusland zich gemengd heeft in de presidentsverkiezingen van 2016 en Trump aan de overwinning heeft geholpen. Trump probeerde het afgelopen jaar al herhaaldelijk om het onderzoek voortijdig te laten stopzetten. 

Lees ook: Trump presenteert vierde samenzweringstheorie over Rusland-onderzoek

De infiltratie-beschuldiging is al de vierde samenzweringstheorie die uit de kringen van Trump-verdedigers naar voren wordt gebracht tegen het Rusland-onderzoek. Amerika-correspondent Bas den Hond zet ze op een rij.