Direct naar artikelinhoud

Flexkrachten beoordelen asielaanvraag Griekenland

Vluchtelingen en migranten op het Griekse eiland Lesbos.

Omdat bijstand van EU-landen uitblijft, gaan uitzendkrachten op de Griekse eilanden asielzoekers ondervragen.

De Europese Unie heeft in Griekenland uitzendkrachten geworven die op de Griekse eilanden moeten gaan helpen bij het beoordelen van asielaanvragen. De tijdelijke medewerkers moeten het tekort aan mankracht opvullen, nu de EU-landen hun belofte om voldoende asielexperts te leveren nog steeds niet nakomen.

Ondanks herhaalde toezeggingen van de lidstaten kampt de Europese asieldienst Easo nog steeds met een tekort van 79 medewerkers op de Griekse eilanden. Mede daardoor verlopen de asielprocedures daar tergend langzaam, terwijl migranten maandenlang in erbarmelijke omstandigheden verkeren.

Als noodmaatregel huurt de Easo nu 35 tijdelijke krachten in om het gat in de bezetting te dichten, om te beginnen voor een half jaar. Zij gaan onder meer gesprekken voeren met asielzoekers en hun aanvragen beoordelen. "Als het nodig is, nemen we er meer aan", zegt woordvoerder Jean-Pierre Schembri vanaf Malta, waar Easo gevestigd is.

De eerste 35 volgen deze hele maand een opleiding in Athene, waarna ze in maart naar een van de Griekse eilanden vertrekken. Ze hebben een contract bij de Griekse tak van uitzendbureau Randstad, maar de sollicitatiegesprekken hebben ze gevoerd met medewerkers van Easo. Volgens de vacaturetekst zijn de belangrijkste vereisten een universitair masterdiploma, bij voorkeur juridisch, een vloeiende beheersing van de Engelse taal en computervaardigheden.

Overbelaste dienst

Werkervaring is niet vereist. "De meesten hebben veel ervaring, het merendeel heeft een juridische achtergrond", zegt Schembri. "Ze krijgen een zeer grondige training. Tijdens het werk zijn er voortdurend kwaliteitschecks, en ze vallen onder de verantwoordelijkheid van een supervisor."

De overbelaste Griekse asieldienst is bezorgd over het gebrek aan ervaring van de nieuwe Easo-medewerkers, die de Grieken ondersteunen en adviseren. "Natuurlijk, wij hadden gerekend op ervaren experts van andere EU-landen", zegt directeur Maria Stavropoulou. "Maar goed, het is beter dan niets, en we hebben geen andere optie."

Ze wijst erop dat haar eigen dienst veel nieuwelingen kent. Onlangs heeft ze met geld van de Europese Unie 370 nieuwe collega's aangenomen.

De Easo-medewerkers op de eilanden geven formeel slechts advies en ondersteuning aan de Griekse asieldienst. Uiteindelijk besluiten de Grieken zelf of iemand wordt toegelaten tot de asielprocedure of niet.

"In de praktijk zie je dat de Griekse dienst het advies van Easo altijd overneemt. Soms zonder dat ze het dossier kent. In de helft van de gevallen is de Griekse asieldienst niet bij de vraaggesprekken aanwezig", zegt Stratis Skountianellis, asieladvocaat op het eiland Lesbos. Dit betekent dat de nieuwe Easo-medewerkers een grote verantwoordelijkheid krijgen.

Natuurlijk, wij hadden gerekend op ervaren experts van andere EU-landen. Maar goed, het is beter dan niets, en we hebben geen andere optie.
Directeur Griekse asieldienst Maria Stavropoulou

13.000 migranten

Volgens cijfers van de Griekse overheid bevinden zich momenteel meer dan 13.000 migranten op de Griekse eilanden. Zij zijn daar allemaal aangekomen na maart vorig jaar, toen een akkoord tussen de Europese Unie en Turkije van kracht werd.

Het is de bedoeling dat migranten die aankomen in Griekenland in principe worden teruggestuurd naar Turkije, maar pas nadat zij een individuele procedure hebben doorlopen. Ze kunnen tegen uitspraken in beroep gaan. Er is nog geen enkele uitgeprocedeerde Syriër teruggestuurd.

Intussen mogen de vluchtelingen de eilanden niet verlaten. Aangezien er dagelijks gemiddeld nog enkele tientallen vluchtelingen aankomen, zijn de opvangfaciliteiten overvol. Die situatie is niet alleen voor de migranten, maar ook voor de eilandbewoners onhoudbaar.

De Europese Unie en de Griekse regering kwamen daarom in december een actieplan overeen, dat ervoor moet zorgen dat de achterstand in de asielbehandelingen in april weggewerkt is. Het versterken van de aanwezigheid van Easo is onderdeel van dat plan.