Direct naar artikelinhoud
Oekraïense soldaten besturen een tank nabij de frontlinie in Bachmoet.Beeld REUTERS
LiveblogOorlog in Oekraïne

Nederlander op Amerikaanse sanctielijst om Russische kernwapens

Live

  1. Nederlander op Amerikaanse sanctielijst om Russische kernwapens

    De Nederlander Edwin Onno van Ingen is op de Amerikaanse sanctielijst voor Rusland gezet. Volgens Washington werkt hij via zijn bedrijf Ronin Management B.V. samen met Russische laboratoria die gericht zijn op het ontwikkelen van kernwapens.

    Volgens de verklaring van het Amerikaanse ministerie van Financiën krijgt Van Ingen vaak de opdracht van Russische veiligheidsdiensten om wetenschappelijke technologieën en apparatuur in te kopen. Die verkoopt hij vervolgens door aan de Russen. Op die manier zou Van Ingen maskeren dat Rusland de echte inkoper is van de fabrikanten.

    Omdat Van Ingen met Ronin op de lijst staat, hebben de Amerikanen ook twee andere bedrijven van hem op de sanctielijst gezet: Pro Rata Solutions B.V. en Delta Technical and Scientific Instruments B.V. (ANP)

  2. Barack Obama mag Rusland niet meer in

    De Amerikaanse oud-president Barack Obama mag Rusland niet meer in. Hij wordt samen met vijfhonderd andere Amerikanen op een lijst gezet van mensen die voortaan geweerd worden. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het een reactie is op de Amerikaanse sancties tegen Rusland.

    De Verenigde Staten kondigden donderdag aan dat nog eens zeventig bedrijven uit Rusland of met Russische connecties worden afgesneden van Amerikaanse export. Daarnaast zijn driehonderd Russen op de sanctielijst gezet.

    Obama heeft in zijn tijd als president ook geregeld sancties opgelegd aan Rusland, bijvoorbeeld na de annexatie van de Krim en de inmenging in de Amerikaanse verkiezingen in 2016. (ANP)

  3. Rutte: goed nieuws dat VS opleiding F16's voor Oekraïne toestaan

    Premier Mark Rutte is verheugd dat de Verenigde Staten op het punt staan akkoord ​​te gaan met het opleiden van Oekraïense piloten op F-16 straaljagers. "De details worden de komende weken uitgewerkt", zegt Rutte op Twitter.

    Ook zijn Britse, Deense en Belgische collega's "verwelkomen" het nieuws vanuit de VS, schrijft Rutte. "Oekraïne kan blijven rekenen op de niet-aflatende steun van Nederland en zijn internationale partners."

    Inspanning

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky vraagt al enige tijd om gevechtsvliegtuigen, en met name F16's. Nederland en andere landen willen die niet leveren zonder toestemming van de Verenigde Staten.

    De Amerikaanse president Joe Biden heeft de G7-leiders vrijdag laten weten dat de VS een gezamenlijke inspanning met bondgenoten en partners zouden steunen om Oekraïense piloten te trainen in het gebruik van gevechtsvliegtuigen, waaronder F-16's. Dat bericht CNN op basis van een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris. (ANP)

  4. Rusland: dit jaar bijna 120.000 nieuwe soldaten gerekruteerd

    Dit jaar hebben zich volgens Moskou bijna 120.000 mensen ingeschreven voor het Russische leger. Met dat getal kwam Dmitri Medvedev, oud-president en tegenwoordig Poetins tweede man in de Russische Veiligheidsraad.

    Moskou doet doorgaans geheimzinnig over het aantal in Oekraïne gesneuvelde militairen, maar het is duidelijk dat het zijn best doet om meer soldaten te rekruteren. Volgens schattingen zou het Russische leger 400.000 extra militairen nodig hebben, dus bovenop de mensen die vorig jaar al bij het leger zaten.

    Mobilisatie

    In september kondigde president Vladimir Poetin een gedeeltelijke mobilisatie aan voor 300.000 mensen. Dat leidde tot een grote stroom van jonge mannen die het land verlieten om een eventuele dienstplicht te ontlopen. Waarschijnlijk wil Poetin geen tweede mobilisatie uitroepen, om niet op nog meer weerstand in de samenleving te stuiten. In plaats daarvan heeft het leger de laatste maanden een uitgebreide promotiecampagne gevoerd.

    Westerse schattingen gaan uit van ongeveer 150.000 doden en gewonden onder de Russische soldaten, net zoveel als aan Oekraïense zijde. De laatste keer dat Rusland zelf iets zei over het dodental was in september, toen ging het om 6000 doden. Het echte getal is onmogelijk te achterhalen. Ook het aantal rekruten dit jaar is niet te verifiëren. (ANP)

  5. Rusland wil hoofdaanklager Internationaal Strafhof arresteren

    Rusland heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De Britse aanklager, Karim Khan, stond in maart juist aan de basis van het arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin vanwege oorlogsmisdaden die gepleegd zouden zijn in Oekraïne.

    Poetin wordt samen met de Russische commissaris voor kinderrechten Maria Lvova-Belova verantwoordelijk gehouden voor vermeende deportaties van kinderen uit door Rusland bezette gebieden in Oekraïne. Het Kremlin reageerde eerder al woedend op de "illegale" besluiten van het ICC. Moskou ontkent ten eerste dat er misdaden zijn gepleegd en ten twee zouden de bevelen geen juridische grondslag hebben. Omdat Rusland niet is aangesloten bij het ICC, is het onwaarschijnlijk dat Poetin op korte termijn voor de internationale rechter verschijnt.

    Volgens Khan gaat het om honderden kinderen uit Oekraïense wees- en kindertehuizen. Lvova-Belova heeft zelf een 15-jarig kind uit Marioepol geadopteerd, zei ze in februari. Kyiv en westerse bondgenoten hebben Khan geprezen om het onderzoek dat hij heeft gedaan en de "historische beslissing" die is genomen om Poetin te vervolgen. (ANP)

  6. G7-leiders bespreken plannen voor vredestop Oekraïne

    De groep van zeven machtigste westerse landen bespreekt op hun top in Japan plannen voor een vredesconferentie voor Oekraïne. Zo willen zij verzekeren dat eigen vredesvoorwaarden van Oekraïne niet ondersneeuwen nu landen als China en Brazilië zich als vredesbemiddelaar opwerpen, zeggen ingewijden.

    Op de top van de G7 in Hiroshima wordt zondag ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky verwacht. Hij treft er de leiders van de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië en gastheer Japan. Later op de dag schuiven ook onder meer de leiders van India, Brazilië en Indonesië aan. De Indiase president Narendra Modi zal Zelensky ook afzonderlijk spreken, meldt India.

    Oplossing

    De vredestop, die mogelijk in de zomer kan worden gehouden, moet volgens Oekraïnes bondgenoten het 'tienpuntenvredesplan' dat Kyiv afgelopen najaar presenteerde als uitgangspunt nemen. Dat plan schrijft onder meer voor dat Rusland zich helemaal uit Oekraïne terugtrekt. Maar de G7-landen zijn het er wel over eens dat er ruimte moet zijn voor de inbreng van andere landen en bemiddelaars, zeggen diplomaten.

    India is dit jaar voorzitter van de G20, waarvan ook bijvoorbeeld China, Rusland en Turkije deel uitmaken. Op de G20-top na de zomer zal de zoektocht naar een oplossing voor het conflict ook hoog op de agenda staan. (ANP)

  7. Zelensky: deel Arabische leiders negeert verschrikkingen invasie

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky verwijt sommige Arabische leiders dat zij "de verschrikkingen van de Russische invasie" van Oekraïne negeren. Zelensky sprak in Saudi-Arabië op een topconferentie van de Arabische Liga. Het is zijn eerste bezoek aan het Midden-Oosten sinds de Russische invasie van zijn land in februari 2022. Zelensky woont de top niet bij op uitnodiging van het Arabische genootschap, maar van Saudi-Arabië.

    De president riep in Jeddah de leiders van de Arabische lidstaten op om "eerlijk te kijken" naar de oorlog in zijn land. "Helaas zijn er nog altijd sommigen in de wereld, en hier bij jullie, die een oogje dichtknijpen als het gaat om illegale annexaties", zei hij. De Oekraïense president vroeg de Arabische delegaties ook om met Oekraïne samen te werken, zonder tussenpersonen.

    Kroonprins

    Zelensky zou ook plannen hebben voor persoonlijke ontmoetingen met leiders, onder meer met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. De leiders van de Arabische Liga hebben tot dusver aanzienlijk minder bereidheid getoond Oekraïne te steunen in de strijd tegen Rusland dan Kyivs westerse bondgenoten.

    Eerder deze maand besloot de Arabische Liga dat Syrië mag terugkeren in het samenwerkingsverband van de Arabische wereld. Het lidmaatschap van Syrië werd in 2011 opgeschort vanwege het harde optreden van de regering van Bashar al-Assad in de burgeroorlog in het land. Assad is donderdag al in Saudi-Arabië gearriveerd.

    Zondag is Zelensky aanwezig bij de top van de G7. Volgens verschillende bronnen vliegt de Oekraïense president dit weekend naar het Japanse Hiroshima. Vanuit Kyiv wordt dit door andere bronnen tegengesproken. (ANP)

  8. Protest bij eerste Russische lijnvlucht naar Georgië sinds 2019

    Voor het eerst sinds 2019 is een Russisch passagiersvliegtuig geland in Georgië. Het vliegtuig van de Russische luchtvaartmaatschappij Azimuth werd bij het vliegveld van Tbilisi door demonstranten opgewacht. Volgens de oppositiepartij die de demonstratie organiseerde, werden zes mensen opgepakt.

    In 2019 schrapte Moskou alle lijnvluchten naar Georgië vanwege anti-Russische straatprotesten in dat land. Vorige week kwam de Russische president Vladimir Poetin hier plotseling op terug. Een Georgische luchtvaartmaatschappij zal naar verwachting zaterdag voor het eerst weer naar Moskou vliegen.

    Demonstranten die het Russische vliegtuig stonden op te wachten droegen Georgische en Oekraïense vlaggen. Zij hielden ook een groot spandoek omhoog met "Rusland is een terreurstaat" erop. President Salome Zurabishvili, die pro-EU is, twitterde dat "de ongewenste Russische vlucht in Tbilisi is geland, ondanks het verzet van het Georgische volk". Eerder deze week gingen al honderden Georgiërs de straat op om tegen de hervatting van de vluchten te protesteren.

    Volgens de Georgische premier kunnen alleen Russische luchtvaartmaatschappijen die niet zijn getroffen door westerse sancties weer naar Georgië vliegen. Zo probeert hij de Europese Unie niet voor het hoofd te stoten. Georgië vroeg in 2022 EU-lidmaatschap aan, na de inval in Oekraïne. (ANP/AFP)

  9. Zelensky in Saudi-Arabië voor top Arabische Liga

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is geland in Saudi-Arabië, waar hij een topconferentie van de Arabische Liga bijwoont. Het is Zelensky's eerste bezoek aan het Midden-Oosten sinds de Russische invasie van zijn land in februari 2022. Zelensky woont de top niet bij op uitnodiging van het Arabische genootschap, maar van Saudi-Arabië.

    De president zal in Riyad de leiders van de Arabische lidstaten toespreken. Ook zei hij plannen te hebben voor persoonlijke ontmoetingen met leiders, onder meer met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. De leiders van de Arabische Liga hebben tot dusver aanzienlijk minder bereidheid getoond Oekraïne te steunen in de strijd tegen Rusland dan Kyivs westerse bondgenoten.

    Eerder deze maand besloot de Arabische Liga dat Syrië mag terugkeren in het samenwerkingsverband van de Arabische wereld. Het lidmaatschap van Syrië werd in 2011 opgeschort vanwege het harde optreden van de regering van Bashar al-Assad in de burgeroorlog in het land. Assad is donderdag al in Saudi-Arabië gearriveerd.

    Zondag is Zelensky aanwezig bij de top van de G7. Volgens verschillende bronnen vliegt de Oekraïense president dit weekend naar het Japanse Hiroshima. Vanuit Kyiv wordt dit door andere bronnen tegengesproken. (ANP/AFP)

  10. G7-leiders spreken steun uit voor Oekraïne

    De leiders die in de Japanse stad Hiroshima zijn samengekomen voor de G7-top hebben nog eens hun steun uitgesproken voor Oekraïne in de strijd tegen Rusland. Ze spreken van "illegale, niet te rechtvaardigen en niet uitgelokte" oorlogsdaden in Oekraïne, en zeggen extra maatregelen te treffen tegen Rusland.

    In een gezamenlijke verklaring zeggen de G7-leiders dat ze meer willen doen om te zorgen "dat Rusland niet langer de energievoorziening als wapen kan gebruiken tegen de wereld". Ze zeggen in de verklaring dat er pas vrede kan komen als de Russische krijgsmacht zijn materieel en troepen volledig terugtrekt.

    Op de top zijn de zeven landen aanwezig die lid zijn van de groep. Naast Japan zijn dat Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Ook de Europese Unie is lid. Daarnaast zijn ook andere internationale organisaties en een aantal andere landen uitgenodigd. Tot 2014 was ook Rusland lid. Dat land werd eruit gezet naar aanleiding van de bezetting van de Krim. (ANP)

  11. Bloomberg: Zelensky ook bij G7 in Japan

    Ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky reist naar het Japanse Hiroshima om aanwezig te zijn bij de driedaagse top van de G7, zeven rijke democratieën en de Europese Unie. Dat meldt het persbureau Bloomberg. Aanvankelijk was bekendgemaakt dat Zelensky de internationale leiders via een videoverbinding zou toespreken.

    De G7 bestaat uit de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Daarnaast zijn leiders uitgenodigd van landen als India, Brazilië, Indonesië, Zuid-Korea, Australië en Vietnam. Dat wordt gezien als een poging om aarzelende landen meer op de lijn van de G7 te krijgen in gevoelige dossiers zoals de oorlog in Oekraïne.

    De top wordt naar verwachting gedomineerd door discussies over twee landen die zelf niet zijn uitgenodigd: Rusland en China. Beijing heeft een gespannen relatie met de VS en andere G7-leden, maar is ook een belangrijke handelspartner voor landen uit de groep. Er wordt overleg verwacht over een gezamenlijke aanpak.

    Japan neemt rond de G7-bijeenkomst ongekend strenge veiligheidsmaatregelen. Zo’n 24.000 manschappen van de veiligheidsdiensten gaan waken over de veiligheid van vooraanstaande deelnemers als de Amerikaanse president Joe Biden, zijn Braziliaanse ambtgenoot Luiz Inácio Lula da Silva en de Indiase premier Narendra Modi.

    Leiders van G7-lidstaten en de andere uitgenodigde landen bezoeken waarschijnlijk ook het Vredespark in Hiroshima; de eerste stad die is gebombardeerd met kernwapens. De leiders van Japan en Zuid-Korea gaan samen naar een monument voor Koreanen die omkwamen bij de Amerikaanse kernaanval tijdens de Tweede Wereldoorlog. (Redactie/ANP)

  12. Pentagon schatte waarde militaire hulp 3 miljard dollar te hoog in

    Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft de waarde van de militaire hulp aan Oekraïne 3 miljard dollar (2,79 miljard euro) te hoog gewaardeerd door een fout in de boekhouding. Dat heeft een woordvoerster van het Pentagon gezegd. De fout kwam aan het licht tijdens een boekhoudkundige audit.

    De misrekening komt doordat aan bepaalde wapens die vanuit de Amerikaanse voorraden werden gehaald, een te hoge waarde werd toegeschreven.

    Het Pentagon schatte onlangs de totale waarde van de Amerikaanse militaire steun aan Oekraïne sinds het begin van de oorlog op 36,9 miljard dollar (bijna 33,7 miljard euro). Dat bedrag wordt nu waarschijnlijk naar beneden bijgesteld. Medewerkers van het Pentagon en het Congres werden volgens Amerikaanse media donderdag op de hoogte gebracht van de aanpassingen.

    Mogelijk zet de aanpassing de deur open voor de levering van nog meer wapens. Woordvoerster Sabrina Singh van het Pentagon benadrukte dat de boekhoudkundige fout op geen enkele manier een negatieve invloed heeft gehad op de Amerikaanse steun aan Oekraïne.

    De Verenigde Staten worden beschouwd als de belangrijkste bondgenoot van Oekraïne in de strijd tegen Rusland. (Belga)

  13. Nieuwe Britse sancties tegen 86 mensen en bedrijven uit Rusland

    Het Verenigd Koninkrijk heeft nieuwe sancties ingesteld tegen Russen en Russische bedrijven. Op de lijst met 86 mensen en organisaties staan onder anderen 'schimmige individuen en rechtspersonen' die betrokken zijn bij 'de diefstal en doorverkoop van Russisch graan', meldt het ministerie van buitenlandse zaken.

    De Britse premier Rishi Sunak kondigde eerder tijdens de G7-top aan dat het VK de invoer van Russische metalen als koper, aluminium en nikkel aan banden legt. Ook de inkoop van diamanten wordt bemoeilijkt. Dat laatste is de EU ook van plan.

    Europese Raad-voorzitter Charles Michel stelde vrijdag vanuit Hiroshima dat de EU de handel in Russische diamanten zal beperken. Eerdere Europees overleg over een ban op Russische diamanten stuitte op verzet van onder meer België, dat veel diamanten inkoopt uit Rusland. De handel in diamanten levert Rusland naar schatting rond de 4 miljard euro per jaar op.

    De Britten hopen met hun sancties de economische druk op Poetin op te voeren, zegt minister van buitenlandse zaken James Cleverly. Volgens de bewindsman wordt het zo moeilijker "om zijn illegale oorlog te voeren en ongekend lijden te veroorzaken bij onschuldige Oekraïners". De nieuwe sancties zijn gericht op de energie- (waaronder kernenergie), defensie-, transport en financiële sector van Rusland, meldt zijn ministerie. (ANP)

  14. Luchtalarm in heel Oekraïne

    In heel Oekraïne klinkt in de nacht van donderdag op vrijdag het luchtalarm. Volgens Oekraïense autoriteiten zijn in diverse regio's luchtafweersystemen geactiveerd.

    Het Oekraïense leger heeft op Telegram gemeld dat zich Russische vliegtuigen in de lucht bevinden en er aanvallen met hypersonische Kinzhal-raketten dreigen. In centrale gebieden van het land kunnen volgens de mededelingen drone-aanvallen plaatsvinden.

    Oekraïne meldde in de nacht van woensdag op donderdag 'ongeziene' luchtaanvallen op hoofdstad Kiev en andere delen van het land. Eén persoon zou zijn omgekomen bij een aanval op Odesa in het zuiden. Volgens het Oekraïense leger lanceerde Rusland die nacht dertig zee-, lucht- en landkruisraketten. Oekraïne zegt 29 daarvan uit de lucht te hebben gehaald, volgens Rusland was de aanval wel succesvol. (ANP)

  15. Forse nieuwe sancties VS voor Rusland in aanloop G7-top

    De Verenigde Staten gaan nog eens zeventig bedrijven uit Rusland of met Russische connecties volledig afsnijden van Amerikaanse exportproducten. Daarnaast worden ook zo'n 300 individuen toegevoegd aan de sanctielijst.

    Dat heeft een hoge Amerikaanse vertegenwoordiger op anonieme basis tegen meerdere persbureaus gezegd in aanloop naar de G7-top in Hiroshima in Japan. De leiders van de G7-landen (de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en Canada) en de EU starten daar vrijdag een driedaagse bijeenkomst.

    Het doel van de nieuwe sancties is volgens de bron om de 'Russische oorlogsmachine' tot stilstand te brengen, achterpoortjes te sluiten en de afhankelijkheid van Russische energie verder te verminderen.

    Met de aankondiging voor de start van de top lijken de VS een voorbeeld te willen stellen voor andere deelnemers. Aanvankelijk had het land gehoopt de andere G7-partners te overtuigen van een volledige exportban richting Rusland.

    Maar niet iedereen wil zover gaan. Onder meer de EU acht een volledig exportverbod niet realistisch, omdat niet alle lidstaten bereid zijn om de economische banden met Rusland helemaal te verbreken. Een EU-vertegenwoordiger gaf donderdag wel de bereidheid aan om de Europese diamanthandel met Rusland aan banden te leggen. (ANP)

  16. Directeur Nederlands defensiebedrijf opgepakt vanwege mogelijke smokkel voor Russen

    De directeur van het Nederlandse defensiebedrijf Aratos Systems is vorige week in Parijs gearresteerd. Hij zou mogelijk militaire goederen en geavanceerde technologie naar Rusland hebben gesmokkeld. Dat blijkt uit een persbericht van het Amerikaanse Openbaar Ministerie (OM).

    Volgens het Amerikaanse OM heeft hij Russische bedrijven geholpen de door Westerse landen opgelegde sancties te omzeilen. Ook zou de man - een 59-jarige Griek - in 2017 zijn gerecruteerd door de Russische inlichtingendiensten.

    De man zit vast in een Franse cel en wordt mogelijk uitgeleverd aan Amerika. Daar is hij aangeklaagd voor samenzwering, fraude en smokkel. (Trouw)

  17. Chinese topdiplomaat spreekt volgens Chinezen met Zelensky in Oekraïne

    Al maanden bestempelt China zichzelf als vredesduif als het gaat over de oorlog in Oekraïne. Dat was niet anders tijdens het bezoek van de Chinese topdiplomaat Li Hui aan Oekraïne deze week. Hij reist de komende tijd door Europa, op zoek naar een ‘politieke oplossing voor de crisis in Oekraïne’. China noemt de Russische invasie nog steeds geen oorlog.

    Tijdens het bezoek sprak Li met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky over een vredesmissie, meldde het Chinese ministerie van buitenlandse zaken in een persbericht. “China is bereid om de internationale gemeenschap aan te sporen de crisis in Oekraïne op te lossen en daarbij eigen inspanningen te leveren om de gevechten te stoppen en de vrede zo snel mogelijk te herstellen”, aldus de verklaring.

    Zijn bezoek wordt door de Oekraïense kant een stukje minder optimistisch besproken. Zo melden de Oekraïners zelf niet de ontmoeting tussen Zelensky en Li Hui. In hun persbericht wordt alleen de ontmoeting met de minister van buitenlandse zaken, Dmytro Koeleba, beschreven. Daarin is Koeleba’s boodschap duidelijk: “Oekraïne zal geen enkel voorstel accepteren waarbij het land territorium verliest of de oorlog ‘on hold’ wordt gezet.” Wel waardeert Koeleba de ‘Chinese betrokkenheid’ bij de graandeal.

    Li Hui’s bezoek aan Oekraïne is het begin van een grotere Europese tour. Zo bezoekt de diplomaat de komende dagen nog Polen, Frankrijk, Duitsland en Rusland. (Trouw)

  18. Zelensky komt met adviesraad voor herstellen macht op de Krim

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag de oprichting van een raad aangekondigd die advies moet geven over het herstel van de Oekraïense macht op de Krim.

    "We bereiden ons voor om de Krim te re-integreren", aldus Zelensky. "Ik heb het decreet ondertekend over de adviesraad die gaat over de re-integratie en bevrijding van onze Krim en de havenstad Sebastopol." De president zegt te rekenen op de bevrijding van de Krim en op een "volwaardige terugkeer naar het Oekraïense staatssysteem".

    Volgens Zelensky zien steeds meer landen in dat het onmogelijk is om "de vrede in de internationale betrekkingen en het internationale recht op volle kracht te herstellen" zolang Rusland het schiereiland niet teruggeeft aan Oekraïne.

    Zelensky deed de aankondiging tijdens een bijeenkomst ter nagedachtenis aan de massale deportatie van circa 200.000 Krim-Tartaren in 1944. De Krim-Tataren zijn een aan Turken verwante bevolkingsgroep op het schiereiland de Krim.

    Op 18 mei 1944 begon de bloedige deportatie van deze bevolkingsgroep. Dat gebeurde op bevel van Sovjetdictator Josef Stalin. Toen Rusland in 2014 het schiereiland annexeerde, verwoestte volgens Zelensky een "tweede golf van vernietiging alles wat vrij was op de Krim." (ANP)

  19. Europese gasprijs zakt voor het eerst sinds 2021 onder de 30 euro

    De Europese gasprijs is donderdag voor het eerst in bijna twee jaar weer onder de 30 euro per megawattuur gezakt. De gasprijs is al weken aan het dalen. Dat gas steeds goedkoper wordt, komt door de nog altijd goed gevulde Europese voorraden en het ruime aanbod van de invoer van vloeibaar gemaakt aardgas (lng).

    Volgens persbureau Bloomberg, die hiervoor de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs in de gaten houdt, zakte de prijs tussen 15.00 en 16.00 uur iets onder de 30,00 euro per megawattuur. De gasprijs schommelt daarmee rond het laagste niveau sinds de zomer van 2021 en staat ver onder het piekniveau van meer dan 340 euro dat vorig jaar zomer werd bereikt.

    Toen schoot de gasprijs omhoog door de onzekerheid of de gasvoorraden in Europa wel voldoende konden worden aangevuld voor de winterperiode, doordat Rusland de gastoevoer aan Europa bijna volledig had afgesloten. (ANP)

  20. Wagner-baas: Russen trekken zich ten noorden van Bachmoet terug

    Jevgeni Prigozjin, de baas van de Russische huurlingengroep Wagner, heeft het Russische leger er donderdag van beschuldigd zich ten noorden van de belegerde stad Bachmoet terug te trekken. Hierdoor zouden zijn eigen strijders meer gevaar lopen. Gelijktijdig beweert het Oekraïense leger dat het nieuwe terreinwinst heeft geboekt in de Oost-Oekraïense stad.

    "Helaas hebben eenheden zich ten noorden van Bachmoet 570 meter teruggetrokken, waardoor onze flanken bloot komen te liggen", zei Prigozjin in een spraakbericht. De Wagner-baas zei in het openbaar een beroep te doen op de leiding van het Russische ministerie van Defensie, omdat zijn brieven niet gelezen worden. "Geef de flanken alsjeblieft niet op", riep hij de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe en legerchef Valeri Gerasimov op.

    Oekraïne heeft momentum 

    Het Oekraïense leger zegt ondertussen vooruitgang te boeken. "Ondanks dat onze eenheden geen voordeel hebben op het gebied van uitrusting en personeel, zijn ze doorgegaan met oprukken op de Russische flanken en hebben ze een afstand van 150 tot 1700 meter afgelegd", zei een woordvoerder van het leger op de Oekraïense televisie. Over welke periode de terreinwinst zou zijn geboekt, zei de woordvoerder niet.

    Persbureau Reuters zegt zowel de beweringen van het Oekraïense leger, als die van Prigozjin niet onafhankelijk te kunnen verifiëren. Er is al dagen grote onduidelijkheid over de militaire situatie rond Bachmoet. Russische en Oekraïense verklaringen spraken elkaar vaak tegen. (ANP)

    Beeld AFP
  21. Oekraïne haalt 29 van 30 kruisraketten neer bij Russische aanval

     De Oekraïense luchtverdedigingstroepen hebben 29 van de 30 Russische kruisraketten die 's nachts waren afgevuurd uit de lucht gehaald. De Russische aanval was gericht op Kiev en andere regio's. Een persoon zou zijn omgekomen bij een aanval op Odesa in het zuiden.

    "De Russische bezetters lanceerden verschillende golven van raketaanvallen vanuit verschillende richtingen. In totaal werden 30 zee-, lucht- en landkruisraketten gelanceerd", aldus het leger, eraan toevoegend dat Oekraïense luchtverdedigingssystemen "29 kruisraketten hadden vernietigd". Ook zouden twee door Iran gemaakte aanvalsdrones en twee verkenningsdrones zijn uitgeschakeld.

    Op dinsdag beweerde Rusland nog dat het een geavanceerd Patriot-luchtverdedigingssysteem van Oekraïne, geleverd door het Westen, zou hebben vernietigd.

    Oekraïne meldde eerder donderdagochtend al "ongeziene" luchtaanvallen op hoofdstad Kiev. Op verschillende plaatsen waren ontploffingen te horen. In heel het land was het luchtalarm van kracht. (ANP)

    Beeld AP
  22. Goederentrein met graan ontspoord op de Krim

    Op de Krim is op het spoortraject tussen de steden Simferopol en Sebastopol een goederentrein met graan ontspoord. De ontsporing is volgens de spoorwegmaatschappij veroorzaakt door "inmenging van buitenstaanders".

    In een verklaring op Telegram zei Sergej Aksjonov, de Russische gouverneur van de Krim, dat de wagons met graan waren ontspoord en dat niemand gewond raakte. Het treinverkeer tussen de twee steden is opgeschort.

    Een Telegramkanaal dat banden heeft met Russische veiligheidsdiensten maakte melding van een explosie op een spoorlijn in de regio. De Krim werd in 2014 door Rusland geannexeerd.

    Woensdag hernieuwde Rusland de graanovereenkomst voor de Zwarte Zee, een door Turkije bemiddeld akkoord waarmee de export van landbouwproducten vanuit Rusland en Oekraïne via de Zwarte Zee wordt mogelijk gemaakt. (ANP)

    Beeld AP
  23. Luchtalarm van kracht in heel Oekraïne

    In de gehele Oekraïne is momenteel het luchtalarm van kracht en worden mensen opgeroepen om te schuilen. In onder meer hoofdstad Kiev waren vrijdagochtend vroeg ontploffingen te horen.

    "In het district Darnytsky van de hoofdstad waren er vallende brokstukken", zei Serhiy Popko, het hoofd van het militaire bestuur in Kiev, op Telegram. "Gegevens over slachtoffers en schade worden momenteel geverifieerd." Hij voegde ook toe dat de luchtafweer in de stad werkt.

    De burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, zei dat in Darnytsky door vallende brokstukken een brand was uitgebroken bij een bedrijf. In de wijk Desnjansky werd een ontploffing gemeld. "De aanval op de hoofdstad duurt voort", aldus Klitsjko op Telegram. "Verlaat schuilplaatsen niet tijdens het luchtalarm!"

    Het leger meldde daarnaast aanvallen met kruisraketten in de regio Vinnytsja, in het centrum van het land. Lokale media rapporteerden tevens explosies in Chmelnytsky, nog meer naar het westen. (Belga)

  24. Rusland bevriest bankrekeningen van Deense en Finse ambassades

    Rusland heeft de bankrekeningen van Finse en Deense diplomatieke posten bevroren. Ambassades moeten daardoor rekeningen en salarissen betalen met contant geld, melden de twee Noord-Europese landen.

    De Finse buitenlandminister Pekka Haavisto maakte bekend dat de rekeningen sinds 27 april niet meer gebruikt kunnen worden. Dat heeft gevolgen voor de Finse ambassade in Moskou en het Finse consulaat in Sint-Petersburg. Haavisto noemde de actie een "pesterij". Het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat bankrekeningen al sinds afgelopen zomer zijn bevroren.

    Finland staat volgens de minister in contact met de Russische autoriteiten. Rusland is begin deze maand gevraagd de stap toe te lichten, maar een officiële verklaring blijft uit. Het is daardoor niet duidelijk of de bevriezing van de rekeningen een reactie is op strafmaatregelen tegen Rusland.

    Haavisto ziet eerder een link met EU-sancties voor Russische transacties dan de Finse toetreding tot de NAVO. Ook andere EU-landen hebben volgens hem vergelijkbare problemen met betalingen in Rusland. "Voor zover wij weten behoren de beperkingen voor Finland tot de zwaarste", aldus de minister. (ANP)

  25. Tsjechië zet streep door gratis land voor Russische ambassade

    De Tsjechische regering heeft decreten uit de Sovjettijd ingetrokken die de Russische ambassade het recht gaven op vrij gebruik van land in de hoofdstad Praag en andere steden. Volgens de Tsjechische regering is het vanwege de Russische inval in Oekraïne niet meer te rechtvaardigen dat Rusland winst kan maken door het gebruik van deze stukken Tsjechische grond.

    De decreten werden in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw getekend, volgens de Tsjechen "onder de loop van Russische tanks en na de bezetting van ons land". Rusland zal nu huur moeten gaan betalen voor het gebruik van de grond. Volgens het Tsjechische persbureau CTK gaat het om 59 stukken grond met onder andere appartementen in Praag en gebouwen in andere steden.

    Tsjechië is sinds de inval van Rusland in Oekraïne een uitgesproken bondgenoot van Oekraïne. Het Tsjechische parlement noemde "het huidige Russische regime" in november terroristisch. Vorige maand werd het hoofd van de Russische orthodoxe kerk, patriarch Kirill, op de landelijke sanctielijst gezet vanwege zijn steun voor de Russische inval. (ANP)

  26. Russische economie krimpt 1,9 procent in eerste kwartaal

    De economie van Rusland is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,9 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder. Dat meldde het Russische federale statistiekbureau Rosstat op basis van een voorlopige raming.

    De Russische economie wordt geraakt door de harde westerse sancties die zijn opgelegd door de invasie van Oekraïne. Zo zijn er bijvoorbeeld boycotten op de import van Russische olie, waardoor de inkomsten uit de olie- en gasindustrie voor Moskou onder druk staan. Ook zijn er forse beperkingen voor de Russische bankensector en hebben veel westerse bedrijven het land verlaten.

    Verder kampt Rusland ook met ernstige tekorten aan arbeidskrachten omdat mannen naar het front worden gestuurd om te vechten en veel jonge mannen het land zijn ontvlucht. Rusland kampt al jaren met een krimpende bevolking, maar de oorlog in Oekraïne hebben die demografische problemen vergroot.

    In het vierde kwartaal van vorig jaar liet de economie van Rusland nog een krimp van 2,7 procent zien. (ANP)

  27. Oekraïne tegen China: geen vredesakkoord met verlies grondgebied

    De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken heeft de Chinese topdiplomaat Li Hui duidelijk gemaakt dat Oekraïne geen vredesovereenkomst voor de oorlog met Rusland zou accepteren als hier verlies van grondgebied mee gepaard gaat. De Chinese gezant voor Euraziatische Zaken Li Hui bracht een bezoek aan Oekraïne als hoogste Chinese diplomaat sinds de Russische invasie.

    Beijing probeert zich al langer op te werpen als een neutrale partij die kan bemiddelen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. In februari van dit jaar kwam het met een twaalfpuntenplan dat als basis zou kunnen dienen voor vredesonderhandelingen.

    Oekraïne prijst bij het bezoek van Li de betrokkenheid van China bij de vredesonderhandelingen. Buitenlandminister Dmytro Koeleba zegt met de Chinese gezant "in detail" het belang te hebben besproken van een duurzame vrede, maar dat dit wel "met respect voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne" moet gebeuren.

    Li Hui reist na zijn bezoek aan Oekraïne ook nog naar Rusland, Polen, Frankrijk en Duitsland. (ANP)

  28. Hongarije blokkeert extra geld voor wapens voor Oekraïne

    Hongarije houdt een extra half miljard euro voor de levering van wapens aan Oekraïne tegen. Alle giften aan Oekraïne gaan ten koste van hulp aan brandhaarden ergens anders in de wereld, stelt de regering in Boedapest.

    De EU-landen willen opnieuw 500 miljoen uit de zogeheten Europese vredesfaciliteit gebruiken om wapenleveringen door lidstaten aan Oekraïne te vergoeden. Het land heeft met grote inspanningen een nieuw offensief van bezetter Rusland afgeslagen en maakt aanstalten om in de tegenaanval te gaan. Daarvoor zijn dringend veel wapens en munitie nodig.

    Sinds de Russische inval is er al 3,6 miljard euro voor Oekraïne uit het fonds gehaald, zonder dat Hongarije dwars lag. Het land stribbelt ditmaal wel tegen. Het fonds raakt leeg en de EU kan bijvoorbeeld Afrikaanse landen niet helpen zich jihadisten van het lijf te houden, klaagt de regering van premier Viktor Orbán.

    Diplomaten van andere lidstaten vermoeden echter andere motieven achter het Hongaarse verzet. Boedapest probeert de strijd tegen Rusland vaker te ontregelen, zeggen EU-bronnen. Bovendien zou Orbán soms zo proberen Brussel onder druk te zetten om geblokkeerde EU-subsidies voor Hongarije vrij te geven.

    Veel EU-landen delen de zorg dat andere landen er bekaaid van afkomen op zich wel. Ze stortten daarom eind vorig jaar al 2 miljard euro bij en hebben afgesproken daar dit jaar nog eens 3,5 miljard bij te doen. (ANP)

  29. Berlijn en Londen: het is aan de VS of F-16’s naar Oekraïne gaan

    Of er wel of geen F-16’s naar Oekraïne gaan, hangt af aan de Amerikaanse overheid. Dat zeggen defensieministers Ben Wallace van het Verenigd Koninkrijk en Boris Pistorius van Duitsland. Omdat de F-16 van Amerikaanse makelij is, is het aan de VS om toestemming te geven om de gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te leveren. Kiev hoopt met een straaljagercoalitie F-16’s te bemachtigen om ook in de lucht meer slagkracht te krijgen tegen Rusland.

    Wallace zei dat het VK niet over F-16’s beschikt, maar wel bereid is om Oekraïense piloten te trainen. Daarmee herhaalt hij de woorden van premier Rishi Sunak tijdens een bezoek van Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan Londen. Volgens Pistorius kan Duitsland geen actieve rol spelen in de straaljagercoalitie. "Wij hebben de trainingscapaciteit, de vaardigheden en de vliegtuigen niet", aldus Pistorius.

    Tijdens een ontmoeting met Franse president Emmanuel Macron werd Zelensky al beloofd dat Frankrijk wil helpen met het trainen van piloten. Maar ook Frankrijk gebruikt andere gevechtsvliegtuigen dan F-16’s en zal dus geen vliegtuigen kunnen leveren. (ANP)

    Lees ook:
    Woorden genoeg over jachtvliegtuigen, maar voorlopig heeft Kiev ze niet

    De discussie over de levering van jachtvliegtuigen aan Oekraïne is in een stroomversnelling gekomen.

  30. Graandeal tussen Rusland en Oekraïne met twee maanden verlengd

    De graandeal tussen Rusland en Oekraïne is met twee maanden verlengd. De deal zou donderdag aflopen, maar dat is dankzij onderhandelingen in Istanbul afgewend. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bracht het nieuws naar buiten tijdens een toespraak bij zijn AK-partij, waarna Rusland en Oekraïne de verlenging bevestigden.

    Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de graandeal in principe elke 120 dagen verlengd zou worden. Dat gebeurde in november. Maar in maart 2023 wilde Rusland alleen met zestig dagen verlengen. Ook dit keer zal de deal met zestig dagen worden verlengd.

    Rusland dreigde de voorbije weken niet in te stemmen met een verlenging, tenzij het Westen ook blokkades op de export van Russisch graan en kunstmest zou opheffen. Een woordvoerder van het Russische ministerie voor Buitenlandse Zaken zegt dat de deal is verlengd "om landen in nood" te helpen, maar voegde toe dat de houding van Rusland tegenover de overeenkomst verder "niet is veranderd".

    De Oekraïense regering zegt dankbaar te zijn voor de verlenging, maar zegt ook dat Rusland "moet stoppen om voedsel als wapen en chantagemiddel te gebruiken".

    Sinds de overeenkomst in juli vorig jaar tot stand kwam, zijn miljoenen tonnen graan en andere landbouwproducten uit Oekraïense havens geëxporteerd. Naast Rusland en Oekraïne zijn ook Turkije en de Verenigde Naties partijen in de totstandkoming van de deal. (ANP)

  31. Geheime dienst Oekraïne pakt bloggers aan om beelden luchtafweer

    De Oekraïense autoriteiten hebben zes bloggers publiekelijk excuses laten aanbieden. Ze zouden via internet beelden hebben gedeeld van de luchtverdediging in hoofdstad Kiev. Uit hun berichten kon mogelijk worden opgemaakt waar het luchtafweergeschut staat opgesteld.

    De bloggers riskeren een gevangenisstraf van acht jaar voor het verspreiden van militaire informatie. "Ik geef mijn schuld toe en vraag de Oekraïners om vergiffenis", zei één van de bloggers in een video van veiligheidsdienst SBOe. "Ik zal het nooit meer doen."

    Oekraïne heeft van westerse bondgenoten moderne luchtverdedigingssystemen gekregen. Rusland stelde deze week een van die geavanceerde systemen te hebben geraakt met een raket. Een woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht beklemtoonde woensdag dat zijn land nog steeds zo'n Patriot-systeem in gebruik heeft. Hij wilde niet zeggen of de installatie schade heeft opgelopen. (ANP)

  32. Rutte 'trots' dat schaderegister voor Oekraïne naar Den Haag komt

     Premier Mark Rutte is "trots" dat het register waarin de oorlogsschade van Oekraïne wordt vastgelegd in Den Haag wordt ondergebracht. Tot het register is besloten door bijna alle leiders van de landen van de Raad van Europa, die bijeen zijn op een top in IJsland.

    In het register worden bewijs en informatie voor schadeclaims verzameld die tegen Rusland in stelling kunnen worden gebracht. Dat moet de weg effenen voor afspraken over schadevergoeding ooit. Het register is voorlopig ingesteld voor drie jaar.

    Rutte verwelkomt de komst van het register, dat ook een bijkantoor in Oekraïne opent. "Rusland moet ter verantwoording worden geroepen, ook voor de schade die door Oekraïne en zijn bevolking is geleden. Daarom zijn we trots dat het schaderegister in Den Haag zal zetelen, de mondiale hoofdstad van het recht."

    Niet alle 46 lidstaten van de Raad van Europa, de verdragsorganisatie die sinds de Tweede Wereldoorlog waakt over de mensenrechten in Europa, doen mee met het schaderegister. Hongarije, Servië en Turkije voelen er niet voor.

    De Oekraïense premier Denys Sjmyhal is niettemin "dankbaar" voor het register. Hij roept ook landen buiten de Raad van Europa op zich erbij aan te sluiten. (ANP)

  33. Laatste schip verlaat Oekraïne onder nog niet verlengde graandeal

    Het laatste schip heeft Oekraïne woensdag verlaten onder de graandeal die de Oekraïense graanexport over zee mogelijk maakt. Het is niet duidelijk of Rusland zal meewerken aan een verlenging van de overeenkomst die donderdag afloopt.

    Oekraïne en Rusland sloten de deal in juli vorig jaar met hulp van de Verenigde Naties en Turkije. Sindsdien heeft Oekraïne, een belangrijke exporteur van graan, 30,3 miljoen ton aan graan en andere landbouwproducten uitgevoerd. Het schip van woensdag had 30.000 ton aan mais aan boord.

    De graandeal wordt in principe elke 120 dagen met hetzelfde aantal dagen verlengd, tenzij een van de partijen bezwaar heeft. Dat gebeurde twee keer. In maart wilde Rusland alleen met 60 dagen verlengen. Rusland dreigt al langer niet mee te werken. Volgens Moskou wordt de Russische export van voedsel en kunstmest onterecht getroffen door beperkingen als gevolg van internationale sancties tegen het land, bijvoorbeeld op het gebied van logistiek.

    De vier betrokken partijen spraken elkaar vorige week in Istanbul, maar een doorbraak bleef uit. De Turkse buitenlandminister Mevlut Cavusoglu zei te denken dat de overeenkomst met zeker twee maanden kan worden verlengd. Een VN-woordvoerder verklaarde dinsdag dat op verschillende niveaus nog overleg plaatsvindt. (ANP)

  34. Zelensky juicht straaljagercoalitie toe

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky juicht toe dat verscheidene Europese landen zich mogelijk achter een straaljagercoalitie scharen.

    "Gisteren hebben we in Groot-Brittannië met Rishi, de premier, afgesproken dat we zullen werken aan een coalitie van gevechtsvliegtuigen", zei Zelensky dinsdagavond in zijn dagelijkse videoboodschap over zijn overleg met Rishi Sunak. "Gisteren werd dit gesteund door de Franse president Macron en vandaag door de Nederlandse premier Mark Rutte." Het Oekraïense staatshoofd had het over 'een goede start voor de coalitie' en bedankte de betrokken landen.

    Zelensky probeert al maandenlang moderne gevechtsvliegtuigen van westerse bondgenoten te krijgen voor zijn strijd tegen Rusland. Langere tijd was niet duidelijk of dit er van zou komen, maar er lijkt nu beweging in een mogelijke levering te zitten. De Franse krant Le Monde berichtte eerder al over deze samenwerking, die nog niet door de Rijksvoorlichtingsdienst is bevestigd. (Belga/Redactie)

  35. Raad van Europa opent schaderegister voor oorlog in Oekraïne

    De Raad van Europa opent een schaderegister om alle verwoestingen tijdens de oorlog in Oekraïne vast te leggen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn alle 46 lidstaten van de raad akkoord. Macron hoopt dat alle landen actief bijdragen aan het register en het zo volledig mogelijk invullen.

    Tientallen Europese leiders zijn dinsdag naar IJsland gekomen voor een zeldzame top van de Raad van Europa. Ze zoeken er naar manieren om het gezag te herstellen van de mensenrechten en andere afspraken waarover de raad sinds de Tweede Wereldoorlog waakt. Die hebben averij opgelopen door de Russische invasie in Oekraïne.

    Het schaderegister moet helpen om de verantwoordelijken voor de oorlog te straffen. Er wordt in Reykjavik ook gesproken over een tribunaal. De top gaat woensdag verder. (ANP)

  36. Wagnerbaas Prigozjin nu zélf beschuldigd van verraad

    De Russische huurlingenbaas Jevgeni Prigozjin heeft er doorgaans een handje van om alles en iedereen te beschuldigen van verraad. Meer dan eens verweet de leider van de Wagnergroep de Russische legerleiding ervan dat ze hem niet genoeg wapens leverden en dat ze hem en zijn huurlingen bijgevolg aan hun lot over lieten op het slagveld.

    Prigozjin zou nu in het geheim hebben onderhandeld met Kiev, meldt The Washington Post. Zelf vermoedt de huurlingenchef een intern Russisch complot tegen hem persoonlijk.

    Lees het hele verhaal van onze verslaggever hier.

  37. Oekraïne: Zes hypersonische raketten neergehaald

    Bij de Russische raketaanvallen op de hoofdstad Kiev die Oekraïne zegt te hebben afgeweerd, zijn volgens de krijgsmacht zes hypersonische Kinzjal-raketten neergehaald. Deze bewering is vooralsnog niet onafhankelijk te verifiëren. Wel staat vast dat Oekraïne begin mei al een Kinzjal-raket neerhaalde. 

    Het Oekraïense leger sprak toen van een historische gebeurtenis. De raketten kunnen extreem hoog en snel vliegen, om aan luchtafweersystemen te ontsnappen. (ANP)

  38. Oekraïne: 20 vierkante kilometer rond Bachmoet heroverd

    Oekraïense troepen hebben de voorbije dagen zo'n 20 vierkante kilometer heroverd rond Bachmoet. Dat stelt de Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Maljar op Telegram. Er is al dagen grote onduidelijkheid over de militaire situatie rond de stad in het oosten van het land. Russische en Oekraïense verklaringen spraken elkaar vaak tegen.

    Er is grondgebied heroverd in de noordelijke en de zuidelijke voorsteden van de stad, schrijft Maljar op Telegram. Tegelijk zou de Russische krijgsmacht "in zekere zin" ook successen boeken, onder meer door delen van de stad te verwoesten met artillerie, en versterkingen de stad binnen te halen. Volgens Maljar worden zware gevechten gevoerd. (ANP)

  39. Afrikaanse landen dringen aan op vredesonderhandelingen

     Zes Afrikaanse landen willen "zo snel mogelijk" naar Oekraïne en Rusland om te praten over vrede. Zowel de Oekraïense president Volodymyr Zelensky als de Russische president Vladimir Poetin is bereid om mee te werken aan gesprekken, stelt de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa.

    Zuid-Afrika wil al een jaar bemiddelen tussen de strijdende partijen. Ramaphosa zegt dat er nu een plan ligt om met een delegatie van Afrikaanse staatshoofden naar Kiev en Moskou te reizen om een plan te bespreken. "Deze vredesmissie zal bijdragen aan de verscheidene andere missies om dit conflict te beëindigen", aldus de president. Het gaat naast Zuid-Afrika om Congo, Egypte, Oeganda, Senegal en Zambia. (Redactie)

    Beeld AFP
  40. Tanks VS in Duitsland aangekomen voor training Oekraïners

    Op het militaire oefenterrein in Grafenwöhr, in de Duitse deelstaat Beieren, zijn 31 M1 Abrams-tanks aangekomen, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het gaat om trainingstanks waarmee Oekraïense militairen worden opgeleid.

    De Oekraïense soldaten worden "in de komende weken" in Duitsland getraind in het gebruik en onderhoud van de tanks, voordat ze in Oekraïne worden ingezet in de strijd tegen Rusland. Eind januari besloten de Verenigde Staten na veel discussie om de tanks te sturen. Duitsland levert Leopard-tanks aan Oekraïne.

    Eind april gaf de Amerikaanse stafchef van het leger, Mark Milley, al aan dat de VS voor de trainingsfase eerst tanks zouden leveren die niet geschikt zijn voor inzet op het slagveld. De Abrams-tanks die voor de strijd tegen Rusland zijn bedoeld, worden nog gereedgemaakt voor levering. (ANP)

  41. Luchtafweer slaat 'massale aanval' op Kiev af, drie gewonden

    Luchtafweersystemen hebben diverse Russische luchtaanvallen op Kiev afgeslagen, melden Oekraïense functionarissen op Telegram. Volgens hen werd de stad van alle kanten bestookt, door zowel drones, kruisraketten en waarschijnlijk ook ballistische raketten.

    "Binnen zeer korte tijd zijn een enorm aantal raketten afgevuurd op de stad. Het was een aanval van uitzonderlijke omvang", zei Serhiy Popko, hoofd van het militaire stadsbestuur van Kiev op de Telegram-berichtenapp. 'Volgens de eerste berichten is de overgrote meerderheid van de vijandelijke doelen in het luchtruim ontdekt en vernietigd.'

    Volgens de krant The Kyiv Independent zijn er drie gewonden gevallen. De krant meldt dat in de nacht van maandag op dinsdag "zeker tien explosies" waren te horen in de hoofdstad. Ooggetuigen in Kiev vertelden aan persbureau Reuters dat ze verschillende ontploffingen hoorden die klonken als luchtafweersystemen die objecten vernietigden.

    "Explosies in Kiev. Enkele in de wijk Solomyansky", zo schreef burgemeester Vitali Klitsjko van Kiev, die ook meldt dat er puin is gevallen op de dierentuin en dat auto's vlam hebben gevat. (ANP, Reuters)

  42. Rechtstreekse vluchten tussen Rusland en Georgië hervat

    Voor het eerst sinds 2019 is het weer mogelijk om een rechtstreekse vlucht te boeken tussen Rusland en Georgië. Ondanks spanningen met Moskou en kritiek van het Westen, zette de regering van Georgië daarvoor het licht op groen.

    De Russische luchtvaartmaatschappij Azimuth Airlines kreeg van Georgië een vergunning voor een dagelijkse verbinding tussen Moskou en Tbilisi. Volgens het boekingssysteem van de maatschappij zou de eerste vlucht vrijdag worden uitgevoerd.

    Georgië neemt niet deel aan de westerse sancties tegen Rusland wegens de invasie van Oekraïne. Het Westen heeft gedreigd om Tbilisi sancties op te leggen als er Russische luchtvaartmaatschappijen mogen landen waartegen strafmaatregelen van kracht zijn.

    De rechtstreekse vluchten tussen Rusland en Georgië waren door Moskou in 2019 opgeschort wegens spanningen tussen beide landen. In 2008 vochten ze nog een oorlog uit, waarbij Georgië de controle over ongeveer een vijfde van zijn grondgebied verloor: Moskou erkent Abchazië en Zuid-Ossetië als onafhankelijke staten en heeft er militairen gestationeerd.

    De prowesterse Georgische president Salome Zoerabisjvili, die er al herhaaldelijk voor heeft gewaarschuwd dat Rusland zijn invloed in haar land wil vergroten, vindt het hervatten van directie vluchten "onaanvaardbaar zolang Rusland zijn agressie in Oekraïne voortzet en ons grondgebied bezet". Haar regering ziet de zaken anders. Georgië, dat onder meer bekendstaat om zijn kusten, wijnbouw en bergen, is ondanks de spanningen ook sterk afhankelijk van Russische toeristen. (Belga)

  43. Hoogste Oekraïense rechter opgepakt wegens corruptie

    In Oekraïne is de nationale anticorruptiebrigade NABU een grootschalig onderzoek gestart naar corruptie binnen het hooggerechtshof. De voorzitter van het hooggerechtshof, Vsevolod Knyazev, is opgepakt omdat hij 2,7 miljoen euro aan smeergeld zou hebben aangenomen, zo berichtte de nieuwswebsite Ukrajinska Pravda maandagavond.

    NABU publiceerde op Twitter een foto met bundels biljetten op een bankstel. In het bijhorende bericht heeft de instantie het over "massale corruptie" bij "de leiders en rechters" van het hooggerechtshof. "Diepgaand onderzoek is gaande", zo maakte de instantie bekend zonder nog verdere details bekend te maken.

    De 43-jarige Knyazev werd in oktober 2021 aangesteld als voorzitter van het hooggerechtshof. Volgens Oekraïense media vinden er ook bij verscheidene andere rechters van het hof onderzoeken plaats.

    President Volodymyr Zelensky heeft herhaaldelijk gezegd de wijdverspreide corruptie in Oekraïne uit te willen roeien. Dat is ook noodzakelijk wil het land in aanmerking komen voor het lidmaatschap van de Europese Unie. Brussel heeft de corruptiebestrijding tot een voorwaarde gemaakt voor Kyiv om te mogen toetreden tot de 27 leden tellende EU. Ondanks de vooruitgang in de afgelopen jaren, staat Oekraïne op de 116de plaats van 180 landen in de Corruption Perceptions Index van Transparency International. (Redactie)

  44. VS: Rusland en Iran werken militair nog nauwer samen

    Het Witte Huis ziet aanwijzingen dat Iran en Rusland hun samenwerking verder versterken. Moskou zou sinds augustus al meer dan vierhonderd drones hebben gekregen van Teheran om in de oorlog in Oekraïne in te zetten.

    De Amerikanen maken zich zorgen over de nauwe banden tussen de twee vijanden van de Verenigde Staten. Ze werken met name samen op het gebied van wapens. Het partnerschap kan niet alleen voor Oekraïne verkeerd uitpakken, het Witte Huis vreest dat het ook een bedreiging is voor de buurlanden van Iran.

    Moskou en Teheran ontkennen steevast dat er drones geleverd worden. Als er Iraanse Shahed-vliegtuigen worden gespot, zouden dat drones zijn die Rusland al voor de invasie had gekocht.

    De VS zullen binnenkort nieuwe maatregelen gericht op de militaire samenwerking tussen beide landen aankondigen, liet de woordvoerder van het Witte Huis weten. (ANP)

  45. Russische bestuurder van bezet Oekraïens Loehansk gewond door bom

    In de Oost-Oekraïense stad Loehansk is een bom ontploft in een kapsalon en volgens Russische media is Igor Kornet daarbij zwaargewond geraakt. De vijftigjarige Kornet treedt al sinds 2014 op als minister namens de separatisten in de regio Loehansk, die in september illegaal werd geannexeerd door Rusland.

    Bij de bomaanslag in het centrum van Loehansk kwam een persoon om het leven. Kornet is naar het ziekenhuis gebracht. Volgens een andere Russische bestuurder van de regio raakten in totaal zeven mensen gewond. Media melden dat onder hen drie beveiligers van Kornet zouden zijn. Het is niet duidelijk wie achter de aanslag op de kapperszaak zit.

    Oekraïne legt zich niet neer bij het verlies van Loehansk en vecht terug, maar in de praktijk staat bijna de hele provincie momenteel onder controle van de Russen. (ANP)

    Igor Kornet eind november 2017 in Loehansk.Beeld Reuters
  46. Zelensky: binnenkort besluit verwacht over mogelijke levering straaljagers

    President Zelensky heeft na een gesprek met de Britse premier Sunak gezegd dat er wordt gewerkt aan een 'straaljagercoalitie'. Oekraïne vraagt westerse landen geregeld om straaljagers. Volgens Zelensky wordt er nog aan gewerkt, maar kunnen er in de nabije toekomst belangrijke besluiten worden verwacht.

    Sunak is bereid op korte termijn Oekraïense piloten te trainen om in westerse gevechtstoestellen te vliegen. Hij zei dat het niet alleen om de levering van straaljagers gaat, maar ook om alles wat daarbij komt kijken, zoals opleiding en logistiek. Het VK is bereid daarin een grote rol te spelen. Oekraïne heeft een voorkeur voor F-16's, maar westerse bondgenoten zijn tot nu toe niet bereid die te leveren.

    Reactie Moskou

    Sunak en Zelensky hebben ook gesproken over overeenkomsten op de lange termijn met de bondgenoten, om ervoor te zorgen dat Oekraïne zichzelf kan blijven verdedigen en dat er een afschrikwekkende werking van blijft uitgaan op Moskou.

    Kort voor aankomst van Zelensky op het buitenverblijf van de Britse premier werd bekend dat het VK honderden aanvalsdrones, luchtdoelraketten en andere luchtafweer levert aan Oekraïne.

    Moskou zegt in een reactie op de toegezegde Britse wapenleveringen dat die het verloop van de strijd niet zullen beïnvloeden en de zaak voor Oekraïne uiteindelijk alleen maar zullen verslechteren.

    Lees meer: Tijdens zijn Europese tour zamelde Zelensky applaus, geld en wapens in

    Beeld ANP / EPA
  47. Oekraïne: kans dat graandeal met Rusland donderdag sneuvelt

    Oekraïne kan niet verzekeren dat de graandeal met Rusland donderdag wordt verlengd. Met de deal garandeert Rusland veilig transport van Oekraïens graan over de Zwarte Zee. Er is nog geen akkoord bereikt over de voortzetting van de overeenkomst en er staan geen onderhandelingen meer gepland, zegt Kiev.

    Door de graandeal die in juli vorig jaar werd afgesloten, werd het effect van de oorlog op de internationale voedselketen beperkt. Oekraïne en Rusland zijn twee van 's werelds belangrijkste graanproducenten.

    Moskou dreigde eerder de deal af te laten lopen als reactie op sancties op de uitvoer van Russisch graan. Turkije, dat bemiddelt in de onderhandelingen, was vorige week nog optimistisch dat een nieuwe deal bereikt kon worden. (ANP)

  48. Zelensky reist maandag naar Londen

    Na zijn bezoeken aan Italië, Duitsland en Frankrijk de voorbije dagen, reist de Oekraïense president Volodymyr Zelensky maandag door naar het Verenigd Koninkrijk.

    Hij laat op Twitter weten dat hij in Londen de Britse premier Rishi Sunak zal ontmoeten. "Het Verenigd Koninkrijk is een leider als het gaat over de uitbreiding van onze capaciteiten in de lucht en op de grond", aldus Zelensky.

    De president zal maandag ook nog per videolink spreken op de Copenhagen Democracy Summit, een jaarlijkse conferentie met prominente sprekers uit de zakelijke en politieke wereld. (ANP)

  49. Krant: hoofd Wagner bood Oekraïne locatie Russische troepen aan

    Het hoofd van het Russische huurlingenleger Wagner heeft in januari de Oekraïense regering aangeboden de locaties van Russische troepen te delen. In ruil daarvoor wilde Jevgeni Prigozjin dat Kiev zijn militairen terug zou trekken uit Bachmoet. Dat meldt The Washington Post op basis van documenten uit het eerder dit jaar aan het licht gekomen lek van vertrouwelijke Amerikaanse overheidsdocumenten.

    Twee Oekraïense bronnen van de krant bevestigen dat Prigozjin meerdere keren gesproken heeft met de Oekraïense inlichtingendienst HUR. Een van hen meldt dat de Wagner-baas het aanbod meerdere keren heeft gedaan, maar dat Kiev het heeft afgewezen omdat het Prigozjin niet vertrouwde en dacht dat het voorstel een val kon zijn. Een Amerikaanse anonieme bron zegt in de krant dat ook Washington vraagtekens zette bij de intenties van Prigozjin.

    De Wagner-baas is een bondgenoot van Poetin, maar klaagt al langer over wat hij een gebrek aan steun van Moskou vindt. Het huurlingenleger speelt een grote rol in de strijd om Bachmoet. Prigozjin heeft eerder gedreigd Bachmoet te verlaten als Rusland zijn soldaten niet snel van munitie voorziet. (ANP)

    Wagner-baas Jevgeni Prigozjin.Beeld AP
  50. Frankrijk zegt Oekraïne meer tanks en pantserwagens toe

    Frankrijk gaat meer lichte tanks en pantserwagens leveren aan Oekraïne. Dat heeft president Emmanuel Macron zondagavond bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky.

    De twee presidenten spraken elkaar zondag in Parijs tijdens een werkdiner waarbij volgens een woordvoerder van Macron de Franse steun op militair en humanitair vlak op het programma stond. De Fransen zullen bij de levering van het militaire materieel ook een training geven aan Oekraïense soldaten.

    Macron en Zelensky riepen in hun verklaring ook op tot nieuwe sancties tegen Rusland "om het vermogen van dat land de illegale oorlog voort te zetten af te zwakken". (ANP)

    De Franse president Emmanuel Macron (rechts) met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky, die zondag een verrassingsbezoek bracht aan Parijs. Eerder zondag was Zelensky in Berlijn en Aken.Beeld ANP / EPA