Rapport: duizenden minderjarigen gedwongen tot criminaliteit

Nieuws
Jaarlijks belanden duizenden kinderen en jongeren in Nederland vermoedelijk in de criminaliteit. Volgens een donderdag gepubliceerd onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) zijn in de afgelopen twee jaar in dertien onderzochte steden al ruim 2500 jonge slachtoffers gedwongen om strafbare feiten te plegen. In die periode waren er landelijk maar 68 gevallen bekend.
anp
donderdag 30 juni 2022 om 07:35
Afbeelding
beeld anp

Dit toont volgens woordvoerder Shamir Ceuleers van het CKM aan dat criminele uitbuiting van kinderen een jongeren vooral nog een ‘onzichtbare pijler vormt onder het verdienmodel van criminelen’. Ceuleers: ‘Als we er niet in slagen om deze slachtoffers te signaleren en te beschermen dan is de kans groot dat we hen verliezen aan het criminele circuit.’ De minderjarigen worden gedwongen tot uiteenlopende strafbare feiten, zoals drugsdelicten, diefstal en ronselen voor prostitutie.

Vaak gaat het om kwetsbare kinderen en jongeren die niet zelf om hulp kunnen of durven vragen. Ze denken soms geen slachtoffer te zijn, of zijn bang voor de dader of om zelf vervolgd te worden. Volgens het CKM kunnen de minderjarigen daardoor lang in een uitbuitingssituatie blijven zitten. Als ze in beeld komen, is dit vaker als dader dan als slachtoffer.

Kwetsbare positie

Om de jonge slachtoffers te ronselen voor strafbare feiten zoeken daders bewust bij basisscholen, praktijkscholen of zelfs zorginstellingen. Vaak worden de minderjarigen met ‘subtiele vormen van dwang’ tot criminaliteit gedwongen. Zo maken daders misbruik van de kwetsbare positie van het kind, een mogelijke licht verstandelijke beperking, minderjarigheid, of schulden- of verslavingsproblematiek.

Zo’n 1600 eerstelijnsprofessionals zoals jongerenwerkers, wijkagenten en leerplichtambtenaren deden mee aan het onderzoek. Zeker de helft van hen gaf aan in de afgelopen twee jaar in contact te zijn geweest met vermoedelijke slachtoffers. Daarnaast zei 20 procent een slachtoffer te kennen dat zowel crimineel als seksueel werd uitgebuit.

‘Bij de aanpak daarvan en het voorkomen van jonge aanwas moeten we gaan inzien dat niet iedereen die criminele feiten pleegt dat vrijwillig doet’, zegt Ceuleers. ‘Dat besef ontbreekt in de Nederlandse aanpak.’ Het rapport werd opgesteld in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid en bevat verschillende aanbevelingen aan minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Pro-Palestijnse demonstranten onderbreken wederom Kamerdebat

Wederom hebben pro-Palestijnse demonstranten een plenaire vergadering in de Tweede Kamer onderbroken. Vier demonstranten riepen vlak na aanvang van een debat over de parlementaire enquête over fraudebeleid leuzen als 'Free, free Palestine' vanaf de publieke tribune en werden ve..

Afbeelding

Accountantsorganisatie wil breder onderzoek naar examenfraude

Veel meer accountantskantoren moeten onderzoeken of medewerkers en partners zich schuldig hebben gemaakt aan examenfraude, vindt de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

Afbeelding

Investeerder KKR neemt Hans Anders-moederbedrijf nexeye over

De grote Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR neemt het moederbedrijf nexeye van optiek- en hoorzorgketen Hans Anders over van het Britse investeringsbedrijf 3i Group. De partijen hebben daarvoor een definitieve koopovereenkomst getekend.

Afbeelding

Veel vluchten tussen Parijs en Schiphol geannuleerd om staking

Het luchtverkeer tussen Schiphol en Parijs ondervindt grote hinder van een staking van Franse luchtverkeersleiders. Donderdagochtend moesten acht vluchten van KLM en Air France worden geannuleerd.

Afbeelding

Supermarkt Dirk gaat personeel voorzien van bodycams

Supermarkt Dirk van den Broek gaat personeelsleden uitrusten met bodycams. De kleine draagbare camera's kunnen worden ingezet bij gespannen of dreigende situaties en moeten onveilige incidenten in de winkels tegengaan.

Afbeelding

Autoriteit nog iets somberder over natuur Veluwe dan provincie

De natuur op de Veluwe 'lijdt zwaar' onder verdroging, verzuring en veel te hoge stikstofconcentraties, schetst de Ecologische Autoriteit (EA) in een kritisch rapport.