Amnesty: bombardement theater Marioepol was oorlogsmisdaad

Nieuws
De Russische luchtmacht heeft in maart van dit jaar het theater van de Oekraïense stad Marioepol gericht aangevallen en zo een oorlogsmisdaad begaan. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport dat donderdag is gepubliceerd. Door het bombardement kwamen mogelijk honderden mensen om het leven.
anp
donderdag 30 juni 2022 om 07:36
Afbeelding
beeld anp

Amnesty deed de afgelopen maanden onderzoek naar de aanval. Medewerkers spraken met overlevenden en andere getuigen en bestudeerden satellietbeelden. De organisatie gaf ook een natuurkundige opdracht om de kracht te berekenen van de explosie die het theater verwoestte. Uit het model dat hij ontwikkelde blijkt volgens Amnesty ‘zo goed als zeker’ dat vlak na elkaar twee bommen van 500 kilo het gebouw troffen en dat die bijna gelijktijdig explodeerden. Russische vliegtuigen die dergelijk zware bommen kunnen afwerpen waren in de buurt van Marioepol gestationeerd en actief in het gebied.

Tijdens de zware gevechten om Marioepol deed het theater dienst als schuilkelder, iets wat Russische commandanten volgens Amnesty wisten. Op de muren van het gebouw was ook zichtbaar aangegeven dat er kinderen schuilden. Op het moment van de aanval zouden er zo’n duizend mensen in het theater zijn geweest. Volgens het gemeentebestuur kwamen circa driehonderd van hen om het leven. Amnesty zegt dat het onmogelijk is om het precieze aantal slachtoffers vast te stellen. De organisatie spreekt van ‘minstens twaalf’ en ‘waarschijnlijk vele meer’.

Rusland ontkent het theater te hebben aangevallen. De onderzoekers hebben daarom ook verschillende andere mogelijkheden onderzocht, zoals een artilleriebeschieting. Volgens hen is een doelgerichte luchtaanval echter de enige plausibele verklaring.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Economische bedrijvigheid eurozone neemt verder toe

De economische bedrijvigheid in de eurozone is in april verder toegenomen tot het hoogste niveau in elf maanden. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de dienstensector sterker toenam dan in maart en de bedrijvigheid in Duitsland terugkeerde naar groei, meldt marktonderzoeke..

Afbeelding

Kyiv waarschuwt dienstplichtigen in buitenland

De Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba heeft gewaarschuwd dat 'in het buitenland verblijven burgers niet ontslaat van hun verplichtingen jegens het vaderland'.

Afbeelding

COC Nederland noemt toename lhbti-discriminatie schrikbarend

COC Nederland noemt het 'schrikbarend' dat het aantal meldingen van lhbti-discriminatie het afgelopen jaar met bijna een kwart is gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden', reageert voorzitter Astrid Oosenburg..

Afbeelding

Wilders geïrriteerd over lekken migratieplan van formatietafel

PVV-voorman Geert Wilders is er geïrriteerd over dat maandagavond vertrouwelijke informatie naar buiten is gekomen over een plan dat aan de formatietafel zou zijn besproken over migratie.

Afbeelding

Britse Rwanda-wet baart mensenrechtenman Raad van Europa zorgen

De mensenrechtenman van de Raad van Europa, die over de rechtsstaat in Europa waakt, maakt zich 'ernstige zorgen' over de Britse plannen om asielzoekers naar Rwanda over te brengen.

Afbeelding

Britse minister: doe alles om tragedies op Kanaal te voorkomen

De Britse minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly zegt dat de dood van zeker vijf mensen op het Kanaal laat zien dat er ingegrepen moest worden. Daar is de regering ook mee bezig, benadrukt hij.