RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Z First

Gemeenteraad praat over Floriade-debacle | Rapport over dure externe consultants | De eerste cyberoorlog

Een bezoeker van de Floriade, afgelopen april. Beeld © Paul van Riel

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

34 miljoen euro verlies. De gemeente Almere zou willen dat ze de Floriade nooit georganiseerd had. Er werden veel te veel risico's genomen. Alle wethouders zijn inmiddels opgestapt, vanavond praat de gemeenteraad over het debacle.

Het is de laatste dag van een meerdaagse NAVO-top, waar namens ons land onder meer premier Rutte en minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) aanwezig zijn. Bijna alles staat in het teken van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Silver lining: dankzij die oorlog twijfelt niemand meer aan het nut van de NAVO.

De oorlog in Oekraïne wordt de eerste hybride oorlog genoemd. Een oorlog waarbij niet alleen tanks en militairen worden ingezet, maar ook hackers het andere land aanvallen. Wat doen die hackers dan en hoe gevaarlijk is het? RTL Z zocht het uit.

Een 'dolk in de rug'. De Fransen waren vorig jaar niet blij toen een deal met de Australiërs over de aankoop van Franse onderzeeërs niet doorging. Met de deal was 30 miljard euro gemoeid. Sindsdien leven de landen op gespannen voet. De Australische premier Anthony Albanese brengt vandaag een bezoek aan Frankrijk om president Macron de hand te schudden en de boel weer te lijmen.

Het mag wat kosten in Brussel. Tussen 2017 en 2022 besteedde de Europese Commissie bijna vier miljard euro aan de inzet van externe consultants. Die worden steeds vaker ingezet. Reden voor een audit door de Europese Rekenkamer. Om wat voor consultants gaat het?, zijn er belangenconflicten en kunnen er geen interne medewerkers worden ingezet? Vandaag verschijnt het rapport.

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste economische nieuws? Download dan onze app en zet de pushmeldingen aan. Klik daarvoor rechtsonder in de app op 'Meer', selecteer 'Meldingen' en klik bij 'Economie' op 'Alle nieuwsalerts'.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Een aantal grote Nederlandse bedrijven betaalt mee aan de protestacties van de boeren. Als het aantal boerenbedrijven vermindert, wordt er immers ook minder veevoer verkocht. Dit zijn de grote financiers van de protesten.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: 'Spreek ik met de heer of mevrouw Jansen?' Als je dit hoort, dan weet het het al: weer een verkoper die belt om je een product aan te smeren. Het gebeurt nog te vaak zonder toestemming, waarschuwt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Belbedrijven moeten kunnen aantonen dat de mensen die gebeld worden daar expliciet toestemming voor hebben gegeven.

En dit heb je gisteravond misschien gemist: Het grensoverschrijdende gedrag van Marc Overmars bij het beursgenoteerde Ajax was al bekend bij het vrouwenteam. Dat zegt Daphne Koster, die van 2012 tot 2017 bij de Amsterdammers speelde. Maar vanwege de angstcultuur durfde niemand iets te zeggen.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de digitale koffieautomaat:

Fijne dag!

P.S. Van voetbal tot biljart: bij tal van sportclubs gaat de contributie voor leden in de toekomst omhoog. Of moet er meer betaald worden voor een snack of drankje in de kantine. Het komt door de hoge energieprijzen.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron: RTL Z