Rechtbank doet uitspraak in zaak tegen complotdenkers Bodegraven

Nieuws
De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen twee complotdenkers. Tegen Wouter Raatgever (54) heeft het Openbaar Ministerie de hoogste straf geëist: twee jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk.
anp
donderdag 30 juni 2022 om 05:46
Afbeelding
beeld anp

Hij staat met Joost Knevel (44) terecht op verdenking van opruiing en (doods)bedreigingen tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel, premier Mark Rutte en een huisarts in Bodegraven. De verdachten verspreidden op internet dagelijks ongefundeerde verhalen over satanisch ritueel kindermisbruik in Bodegraven. Raatgever filmde vanuit zijn auto een fietsende Van Dissel en noemde hem in de video een ‘sadopedofiel’ en ‘kindermoordenaar’.

De verhalen zijn gebaseerd op ‘herinneringen’ van in de Bodegraven opgegroeide Knevel. Deskundigen zeggen dat hij aan een paranoïde waanstoornis lijdt. Het OM noemt het bizarre beschuldigingen en heeft geëist dat Kevel zich moet laten behandelen in een kliniek. Hij zou na 322 dagen voorarrest zijn cel mogen verlaten. Wel is nog een voorwaardelijke celstraf van negen maanden tegen hem geëist. Tegen medeverdachte Hans de M. (57) uit Krimpen aan den IJssel is een werkstraf van 180 uur geëist en drie maanden cel, die hij reeds in voorarrest heeft uitgezeten.

De internetuitzendingen leverden de verdachten 111.000 euro aan donaties op. Het OM eist in de vorm van boetes dat verdachten daar delen van terugbetalen en dat ze zich op sociale media niet meer uitlaten over elkaar en de slachtoffers.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelensky wil snel vitale militaire hulp van Amerikaans parlement

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een krachtig pleidooi voor vitale militaire hulp gehouden bij een kopstuk van het Amerikaanse parlement. Hij oefende druk uit op de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson.

Afbeelding

Wall Street begint met kleine koersuitslagen aan lang paasweekend

Wall Street is met kleine koersuitslagen aan een lang paasweekend begonnen. Na een sterk eerste kwartaal kwamen de belangrijkste beursgraadmeters in New York donderdag amper van hun plek.

Afbeelding

Van der Wal: Kamer roemt natuur, maar kiest er vaak niet voor

In een debat over een reeds gestrande Europese natuurherstelwet, merkte demissionair minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) op dat veel partijen de natuur een warm hart toedragen en nationaal beleid zeggen toe te juichen.

Afbeelding

Statushouders zoveel mogelijk in hotels, ook zonder fiat gemeenten

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu verblijven, zonder dat er per se instemming is van de betrokken gemeenten.

Afbeelding

Minister Van der Wal: Nederland was nooit fan van EU-natuurwet

Het was andere EU-landen al veel langer duidelijk dat Nederland bepaald geen fan was van de natuurherstelwet, zegt demissionair minister Christianne van der Wal tegen de Tweede Kamer.

Afbeelding

Vier mensen verdronken in Spanje tijdens hevige storm

Tijdens zwaar stormachtig weer in Spanje zijn kort na elkaar vier mensen aan de kust verdronken. In de noordelijke regio Asturië raakte een Britse toerist te water die vanaf een dam naar de extreem hoge golven was gaan kijken.