‘Protest zorgt niet voor oplossing’

Achtergrond
Voor christelijke boeren leveren de grimmige protesten dilemma’s op. Zijn er voor hen grenzen in het verzet tegen het overheidsbeleid? De boerenprotesten gaan alle perken te buiten, vindt melkveehouder Eric Kleissen.
Hendrina de Graaf en Petra Noordhuis
woensdag 29 juni 2022 om 22:00 aangepast 09:24
Dinsdagavond braken protesterende boeren bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) door een afzetting van de politie.
Dinsdagavond braken protesterende boeren bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) door een afzetting van de politie. beeld anp - persbureau heitink

Wim Bonestroo (57) stond vorige week met zo’n zestig andere boeren bij minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) op de stoep. ‘Haar man zei dat we niet voor de garage moesten parkeren en daarom hebben we de tractors netjes in de berm gezet. We hebben een goed gesprek met elkaar gehad’, stelt de veehouder uit Doornspijk.

De kinderen van de minister waren bang. Wat vindt u daarvan? 

‘Ik vind dat we het hier niet te veel over moeten hebben. Het gaat om het punt dat we maken en nu gaat het de hele tijd alleen maar over de bibberende kindjes.’

Martijn van de Brake (33), melkveehouder in de gemeente Nunspeet, doet zelf niet mee aan de protesten, maar heeft er begrip voor. ‘Boeren zijn al jarenlang slachtoffer van overheidsbele..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.