do. apr 18th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Smart building: een gezonder en productiever gebouw

De vraag naar smart buildings in Nederland neemt toe. Terwijl de bevolking steeds verder groeit en het klimaat telkens een stapje achteruit lijkt te doen, zien we ook dat de Nederlandse overheid steeds meer strenge eisen aan gebouwen stelt. Met de smart building technologie kunnen alle gebouwen, kantoren en andere openbare plekken dusdanig worden geoptimaliseerd dat dit gigantische voordelen voor de samenleving kan opleveren. Een flexibel, duurzaam, gezond en bovenal productief gebouw. Dat is waar de smart building technologie voor staat. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk?

Wanneer spreken wed van een smart building?

Een gebouw wat werkt volgens de smart building technologie wordt een smart building genoemd. Dit is een zeer innovatief gebouw. Zelfs voor deze tijd. Het gebouw zit vol innovatieve snufjes en moderne opties om deze verder te optimaliseren. Denk aan geïntegreerde slimme technologieën om het gebouwbeheer te verbeteren, maar ook een aantal technieken die de productiviteit kunnen verhogen. Met slimme software wordt werken een stuk leuker én gemakkelijker. De smart technologie biedt dus talloze voordelen voor alle betrokken partijen.

De grootste voordelen op een rijtje

Slimme gebouwen passen natuurlijk helemaal bij deze tijd. De technologie ontwikkelt zich maar door en tegelijkertijd wordt er ook steeds meer van gebouwen gevraagd. Meer dan ooit hebben we bijvoorbeeld gezien hoe schaar fossiele grondstoffen precies zijn. Meer dan ooit is er dan ook vraag naar gebouwen die bovenal ontzettend duurzaam werken. Niet alleen voor de gebouwgebruikers, maar voor het volledige milieu. Voor onze samenleving. Voor Nederland.

Toch lijkt dat niet altijd even gemakkelijk te zijn. Met de innovatieve technologieën van de zogenaamde slimme gebouwen is dat probleem echter verleden tijd. Voor ieder probleem is er snel een oplossing te vinden. Voordelen voor alle betrokken partijen en in het bijzonder voor de mensen die in het gebouw werken. Zij genieten van een hogere productiviteit, een gezond binnenklimaat, kostenbesparing en zelfs een gemakkelijkere verbinding met collega’s. Slimme gebouwen beschikken over een ruim aantal voordelen:

  • Bespaar op fossiele grondstoffen: De afgelopen tijd is goed duidelijk geworden dat we de komende jaren van grondstoffen over moeten stappen. Veel grondstoffen zijn schaars en door de oorlog bijvoorbeeld nog lastiger om aan te komen. Daarom spelen smart buildings een belangrijke rol in het verduurzamen van grote gebouwen. Met innovatieve technologieën weet het gebouw zelf verspilling tegen te gaan. Dit door te analyseren waar het fout gaat en hoe dit mogelijk opgelost kan worden. Met behulp van deze slimme technologie weten bouwgebruikers hun gebouw geheel te optimaliseren en aanzienlijk te besparen op bijvoorbeeld verwarming, koeling en verlichting.
  • Een gezond binnenklimaat: De kwaliteit van het binnenklimaat is essentieel voor de productiviteit binnen het gebouw. Helaas zien we nog altijd dat het binnenklimaat in veel gebouwen achteruit is gegaan. Geen wonder wanneer we onze gebouwen dusdanig isoleren dat er bijvoorbeeld amper nog frisse lucht binnenkomt. Dit is vaak geen kwestie van niet willen, maar simpelweg niet weten dat er een probleem is. Smart buildings verbeteren de controle over gebouwbeheersystemen, zoals het klimaat. Op die manier weten de beheerders precies welke ruimtes aangepakt moeten worden en hoe ze gezonde lucht binnen het gebouw optimaal kunnen inzetten.
  • Betere samenwerking: De innovatieve smart systemen maken samenwerkingen bovendien een stuk efficiënter. Met behulp van de zogenaamde smartboards en zelfs smart conference rooms kan er met iedereen op elk moment contact worden gelegd. Hierbij is allemaal samenkomen in dezelfde vergaderzaal zelfs niet meer nodig. Ook overzeese klanten kunnen gemakkelijk deelnemen aan de vergadering. Door deze verbetering in communicatie kunnen er enorme sprongen worden genomen in de productiviteit op de werkvloer.

About Post Author