VS-minister Blinken naar Kiev en Berlijn door spanning met Moskou

Nieuws
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gaat dinsdag naar Kiev en vervolgens naar Berlijn om over de spanningen met Rusland te praten. Zijn ministerie is bang voor een Russische invasie van Oekraïne. Donderdag staat voor Blinken een overleg in Berlijn op de agenda over Oekraïne samen met Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Oekraïne.
anp
dinsdag 18 januari 2022 om 14:05
Afbeelding
beeld anp

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock heeft dinsdag overleg gevoerd met haar Russische collega Sergej Lavrov in Moskou. Rusland weerspreekt dat het agressieve intenties heeft en stelt dat een grote troepenmacht aan de westelijke grenzen niets te maken heeft met invasieplannen.

Het Kremlin vindt dat het juist de NAVO-landen zijn die met hun bemoeienissen en wapenleveranties de veiligheid van het oosten van Europa in gevaar brengen. Begin deze week stuurde Londen nog militairen naar Oekraïne. Rusland wil dat de westerse landen beloven dat Oekraïne nooit lid wordt van de NAVO. Lavrov zei dinsdag tegen Baerbock dat Rusland veiligheidseisen stelt en dat het wacht op antwoord van de VS op wat Rusland heeft voorgesteld. De twee mogendheden hadden eerder deze maand veiligheidsoverleg in Genève en gaan mogelijk verder praten.

De slepende conflicten in en over Oekraïne vloeien voort uit de afzetting van een gekozen pro-Russische president van Oekraïne in 2014. Het Westen ziet dat als het gevolg van een volksopstand, het Kremlin ziet dat als een gevolg van een vooral door de VS aangemoedigde staatsgreep die in Washington zorgvuldig zou zijn voorbereid.

Biden bezocht tijdens het presidentschap van Barack Obama (2009-2017) als vicepresident Oekraïne zes keer. Rusland lijfde kort na de machtswisseling begin 2014 in Kiev het schiereiland de Krim in. Moskou steunt sindsdien pro-Russische opstandelingen in het oosten van Oekraïne. Daar heerst sinds 2014 feitelijk een burgeroorlog.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Curaçao ontving nog nooit zoveel bezoekers als in maart 2024

Maart 2024 gaat op Curaçao de boeken in als de beste toerismemaand ooit: het eiland verwelkomde afgelopen maand 63.556 toeristen. Dat is een stijging van 38 procent vergeleken met maart vorig jaar, zo maakte het Curaçaose toeristenbureau (CTB) vrijdag bekend.

Afbeelding

Marcouch hoopt op Kamer nu er geen verbod koranverbrandingen komt

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch hoopt dat de Tweede Kamer 'zijn verantwoordelijkheid' neemt nu het kabinet geen verbod wil instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties.

Afbeelding

AI-bedrijf Nvidia verliest ruwweg 200 miljard aan beurswaarde

Chipconcern Nvidia heeft op Wall Street vrijdag ruwweg 200 miljard dollar aan beurswaarde verloren. Beleggers hebben de maker van chips voor AI-toepassingen 10 procent lager gezet door zorgen dat de aanstaande kwartaalcijfers van Nvidia wel eens tegen kunnen vallen.

Afbeelding

Achterban FNV schaart zich achter nieuwe NS-cao

Een ruime meerderheid van de FNV-leden bij spoorvervoerder NS heeft ingestemd met het verbeterde cao-resultaat voor het NS-personeel. Daarmee lijkt de dreiging van nieuwe vakbondsacties bij de NS voorbij.

Afbeelding

Man die zichzelf in brand stak noemt het extreme daad van protest

De man die zichzelf in brand stak bij de rechtbank van het Trump-proces in New York, zou een uitvoerige verklaring op internet hebben gepubliceerd.

Afbeelding

Jury in zwijggeldproces Trump compleet, proces maandag van start

Alle juryleden in het zwijggeldproces rond de voormalige Amerikaanse president Donald Trump zijn geselecteerd. Hierdoor kan het proces maandag officieel starten.