Terug naar de krant

Huren in vrije sector eind vorig jaar op recordhoogte

Leeslijst Nieuws
Woningmarkt De stijging zorgt volgens woningplatform Pararius bij alle mogelijke oplevervormen van woningen voor nieuwe piekprijzen, hoger dan vóór de coronapandemie.
Leeslijst

De huurprijzen voor woningen in de vrije sector zijn in het vierde kwartaal van 2021 doorgestegen naar nieuwe recordhoogtes. Ten opzichte van dezelfde periode in 2020 noteerde woningplatform Pararius een stijging van gemiddeld 5,3 procent. Daarmee liggen de prijzen nu hoger dan voor de coronacrisis, blijkt uit de dinsdag gepubliceerde cijfers.

De stijging zorgde bij alle mogelijke oplevervormen van woningen voor nieuwe piekprijzen. Voor gemeubileerde woningen telden mensen maandelijks gemiddeld 19,68 euro per vierkante meter neer, gevolgd door gestoffeerd (16,39 euro) en kaal (14,42 euro). Pararius keek bij het berekenen van de prijzen naar zowel appartementen als eengezinswoningen, waarvan de huurprijs gemiddeld iets lager ligt.

Noord-Holland is met een gemiddelde prijs van 20,49 euro per vierkante meter nog altijd de duurste provincie van Nederland om een woning te huren. De grootste stijging was te zien in provincies waar de prijs nog relatief laag ligt, zoals Drenthe (16,1 procent), Overijssel (10 procent) en Friesland (17 procent).

Expatmarkt

Tijdens het eerste jaar van de coronapandemie zakten de prijzen nog door het wegblijven van expats en het stilvallen van toeristenverhuur, wat leidde tot een groter huuraanbod. Inmiddels is die trend door het aantrekken van de expatmarkt weer gekeerd, al denkt Pararius-directeur Jasper de Groot dat de coronamaatregelen van de afgelopen weken mogelijk nog kunnen leiden tot een daling.

Om de stijging van de prijzen niet ongehinderd door te laten gaan, is het nieuwe kabinet-Rutte IV van plan om een vorm van huurprijsbescherming in te voeren voor zogeheten middenhuurwoningen in de vrije sector. Hoe deze er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Voor de socialehuursector bestaat al een vorm van huurprijsbescherming. Aan de hand van een puntensysteem kan voor woningen onder de 752,33 euro per maand een prijs worden vastgesteld.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in