Direct naar artikelinhoud
UpdatesCoronavirus

Kunstenbond: Denk aan je crew als je show stopt vanwege QR-woede

Kunstenbond: Denk aan je crew als je show stopt vanwege QR-woede
Beeld ANP

Hier houden we u op de hoogte van het laatste coronanieuws. De belangrijkste verhalen en actuele cijfers vindt u hier, en met de Trouw-reiswijzer heeft u altijd de laatste informatie over reizen naar het buitenland op een rij.

Live

  1. Blog gesloten

    Dit blog met corona-updates is gesloten. Bekijk hier het laatste coronanieuws

  2. Sympathisanten zitten voor horecazaak Utrecht die dicht moet

    Tientallen mensen zijn arm in arm gaan zitten voor de Utrechtse horecazaak WAKU WAKU die op last van burgemeester Sharon Dijksma dicht moet. Dijksma heeft dit besluit genomen omdat de exploitant bij bezoekers de CoronaCheck-app niet wil controleren.

    De sympathisanten zeggen dat ze met een actie van liefde bezig zijn. WAKU WAKU had om 21.30 uur moeten sluiten, maar is daarna opengebleven. Politieagenten hebben kort gepraat met de actievoerders en zijn daarna op afstand gaan staan.

    De actievoerders zeggen dat ze tot 23.00 uur willen blijven zitten. Eerder liet een gemeentewoordvoerder weten dat de burgemeester had besloten tot sluiting van WAKU WAKU omdat uit gesprekken met de ondernemer duidelijk is geworden dat hij niet bereid is de check op het coronatoegangsbewijs toe te passen. Zelf zegt uitbater Floris Beukers van WAKU WAKU dat hij niet wil controleren omdat hij dan onderscheid zou maken tussen mensen met en zonder CoronaCheck-app. "Als ik dat wel zou doen, zou ik discrimineren en dat is in strijd met de grondwet." (ANP)

    Lees ook onze reportage terug van zaterdagavond in Utrecht, waar onze verslaggever zag dat het onwennig bleef 'tot die ene zomerhit, Alors on danse, uit de speakers klinkt. Alsof iedereen denkt: waarom ook niet, het kan weer, en de schaamte van zich afschudt. En om 21.59 is-ie er dan: de eerste tongzoen, even nat als onstuimig.'

  3. Kunstenbond: Denk aan je crew als je show stopt vanwege QR-woede

    De Kunstenbond, een grote vakbond voor mensen die werkzaam zijn in creatieve beroepen, roept artiesten op te stoppen met het afzeggen van tournees en voorstellingen omdat zij boos zijn over de QR-code die bezoekers sinds deze week moeten kunnen tonen. Bezoekers van concerten, theatershows en evenementen moeten daarmee aantonen dat zij gevaccineerd zijn of recent negatief getest zijn op corona.

    Artiesten als Hans Teeuwen, Jandino Asporaat, Douwe Bob en Giel Beelen hebben voorstellingen afgezegd omdat zij geen publiek willen uitsluiten. Hiermee treffen zij volgens de Kunstenbond echter ook vele tientallen technici en andere medewerkers, die ook anderhalf jaar thuis hebben gezeten en vaak heel blij zijn dat ze weer mogen en kunnen werken.

    "Het is mooi dat die artiesten voor hun principes staan", zegt een woordvoerder van de Kunstenbond naar aanleiding van berichtgeving van de NOS. "Maar ten koste van wie gebeurt dit?" Vrijwel iedereen in de entertainmentsector werkt als zzp'er en heeft een loodzware periode achter de rug, zowel mentaal als financieel. "De pijn zit erin dat ze voor hun inkomen volledig afhankelijk zijn van anderen. Het risico van nog meer afgezegde optredens kunnen ze na anderhalf jaar corona bijna niet meer opvangen."

    Douwe Bob en de andere artiesten die hun tournees cancelden kregen de afgelopen week al meer kritiek. Collega's op sociale media verklaarden de artiesten voor gek dat zij om deze reden hadden besloten niet op te willen treden. (ANP)

  4. Aantal bioscoopbezoekers na invoering coronapas fors teruggelopen

    De invoering van het coronatoegangsbewijs heeft bij bioscopen en filmtheaters in Nederland in het eerste weekend geleid tot een terugloop in het aantal bezoekers. Ondanks dat de zalen nu volledig bezet mogen worden, lijken de versoepelingen een averechts effect te hebben, laat bioscoopkoepel NVBF weten.

    Op zaterdag, de eerste dag waarop iedereen vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs bij zich moest hebben om toegang te krijgen tot een horecazaak, sportevenement of een kunst- en cultuurinstelling, en zondag lag het bezoekersaantal circa 40 procent lager dan in de drie weken ervoor, zegt Gulian Nolthenius, directeur van NVBF. "De eerste tekenen wijzen erop dat de invoering van de coronatoegangsbewijzen een nieuwe klap voor de bioscoopsector zou kunnen gaan betekenen", zegt hij.

    Wel benadrukt Nolthenius dat het na twee dagen nog te vroeg is om harde conclusies te trekken. Wat de coronatoegangsbewijzen op de lange termijn voor gevolgen hebben voor het aantal bezoekers is volgens de bioscoopkoepel pas over een aantal weken duidelijk. De bioscopen Pathé en Vue laten weten het nog te vroeg te vinden om een goed oordeel te kunnen vormen.

    Eerder was de bioscoopsector kritisch over de verplichting van een coronapas bij een bioscoopbezoek. In een brandbrief aan de Tweede Kamer verzocht de sector om de plannen van het demissionaire kabinet aan te passen. De coronatoegangsbewijzen zouden een enorme drempel opwerpen, met name voor jonge bezoekers. (ANP)

  5. Biden krijgt maandag derde coronaprik

    De Amerikaanse president Joe Biden krijgt maandag zijn derde inenting tegen het coronavirus. De zogeheten booster werd vorige week door medicijnwaakhond FDA goedgekeurd in de Verenigde Staten voor 65-plussers.

    Biden drong al langere tijd aan op het toestaan van een derde prik, om de bescherming van kwetsbare mensen tegen het virus te verbeteren. Hij wil zo voorkomen dat er een grote nieuwe golf van besmettingen komt in het najaar.

    Na de derde prik spreekt Biden de aanwezige pers toe over het coronabeleid van de VS.

    Onder meer Israël en het Verenigd Koninkrijk zijn al begonnen met het zetten van de boosters. In het Verenigd Koninkrijk mogen 50-plussers, mensen met een verhoogd risico en zorgmedewerkers een derde prik halen.

    Lees ook: De derde prik: een nuttige booster of een schoffering van arme landen? De voors en tegens op een rij

  6. Ook Moderna vraagt om goedkeuring coronavaccin voor boosterprik

    Ook de farmaceut Moderna wil zijn coronavaccin aanbieden voor boosterprikken. Het bedrijf heeft bij de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, gevraagd om het middel voor de extra inenting goed te keuren. Mensen zouden die derde prik minstens zes maanden na de tweede prik moeten krijgen. De extra inenting moet de bescherming tegen het coronavirus versterken. Mogelijk wordt de verdediging tegen die tijd iets minder, hoewel dit nog niet is vastgesteld.

    Moderna heeft de afgelopen tijd al onderzoek gedaan naar de werking van de boosterprik met zijn vaccin, dat Spikevax wordt genoemd. Het EMA zal die onderzoeksresultaten beoordelen. Het is niet bekend wanneer de toezichthouder met een eindoordeel komt.

    Pfizer en BioNTech hadden drie weken geleden al een aanvraag ingediend om hun vaccin te kunnen gebruiken voor de boosterprik.

    Het EMA zegt dat het voorlopig nog niet nodig is om de algemene bevolking extra te vaccineren. De prikken die in de afgelopen periode zijn gezet, beschermen nog goed genoeg. In Nederland zegt de Gezondheidsraad dat ook. Vanaf 7 oktober kunnen enkele honderdduizenden Nederlanders met een afweerstoornis wel een derde prik krijgen, omdat ze misschien nog niet genoeg bescherming hebben opgebouwd met de eerste twee inentingen. Formeel is dat geen boosterprik, maar een aanvullende dosis. Deze mensen krijgen Pfizer/BioNTech of Moderna bij de extra prik. (ANP)

    Lees ook: Gezondheidsraad: Geef mensen met een afweerstoornis snel een derde prik.

  7. Wrakingsverzoek in zaak coronapas afgewezen

    Het wrakingsverzoek in het kort geding over de invoering van de coronapas is maandag afgewezen. Het advocatenkantoor Maes Law vreesde dat de rechter die dinsdag het kort geding zou gaan behandelen vooringenomen was, onder meer omdat zij in het verleden voor de GGZ heeft gewerkt. De rechter benadrukte dat zij "uiteraard" onpartijdig is. "Ik ben nu meer dan twintig jaar rechter en dit is de eerste keer dat ik in de wrakingskamer sta."

    De wrakingskamer ziet "geen objectief gerechtvaardigde vrees" dat de rechter niet onpartijdig zal zijn. De zitting van dinsdag om 13.00 uur in de rechtbank in Den Haag kan dus doorgaan.

    Advocaat Bart Maes en zijn collega Elke Lenting noemen de invoering van de coronapas "onwettig, strafbaar en discriminerend". De maatregel zou volgens zijn kantoor onder meer in strijd zijn met de grondwet en veel internationale verdragen.

    Afgelopen zaterdag traden nieuwe coronaregels in werking. De verplichte 1,5 meter afstand is vervallen, maar vanaf die dag moet iedereen van dertien jaar of ouder die bijvoorbeeld naar een restaurant of bioscoop wil een coronatoegangsbewijs laten zien. Die kan men krijgen bij volledige vaccinatie, doorgemaakt herstel na een besmetting of een recente negatieve testuitslag. (ANP)

    Lees ook: Wat is de vrijheid van keuze om je niet te laten vaccineren nog waard als je vervolgs nergens meer welkom bent, vraagt Ton Eusterbrock, lezer te Almere, zich af.

  8. Zo'n 1400 nieuwe coronagevallen erbij, gemiddelde loopt licht op

    Het gemiddelde aantal nieuwe coronagevallen is maandag heel licht gestegen, na zestien achtereenvolgende dagen waarop het gemiddelde daalde. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen zondagochtend en maandagochtend 1411 meldingen van positieve tests. Dat zijn er minder dan de voorgaande dagen, maar dat is op maandagen gebruikelijk.

    Vorige week maandag waren er 1354 nieuwe gevallen. Doordat het dagcijfer deze maandag iets hoger ligt, stijgt het gemiddelde, maar het verschil is minimaal. Eén dag waarop het gemiddelde niet daalt, betekent bovendien niet dat de daling van de afgelopen weken voorbij is.

    In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 11.710 positieve tests, wat neerkomt op gemiddeld 1673 per dag. Dat is vergelijkbaar met het niveau begin juli, aan het begin van de vierde golf, de 'discopiek'.

    Het aantal sterfgevallen steeg met vier. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Het kan soms een tijdje duren voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd. En wanneer iemand in het weekeinde sterft aan de gevolgen van een coronabesmetting wordt dit vaak in de loop van maandag geregistreerd. Dat is dan terug te zien in de cijfers van dinsdag.

    In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 31 meldingen van sterfgevallen, gemiddeld ruim vier per dag. Dat is het laagste niveau sinds 4 augustus.

    In totaal zijn nu 1.997.885 positieve tests geregistreerd. Dit betekent dat Nederland mogelijk op dinsdag, maar waarschijnlijk op woensdag, de grens van 2 miljoen coronagevallen passeert. Van 18.154 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger. (ANP)

  9. Iets meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

    Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag weer iets toegenomen. Op de intensive cares daalde het aantal Covidpatiënten echter wel, voor de zesde dag op rij.

    Op de ic's liggen nu 164 coronapatiënten, 5 minder dan zondag. Dat is het laagste aantal sinds 27 juli. In totaal liggen er nu 484 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen. Dat zijn er 11 meer dan zondag, zo valt op te maken uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

    Op de verpleegafdelingen nam het aantal patiënten afgelopen etmaal met 16 toe tot 320. Op de ic's werden 6 nieuwe patiënten opgenomen, de laagste instroom sinds 18 juli. Op de verpleegafdelingen werden 22 mensen met corona binnengebracht. Dat is het laagste aantal sinds half juli.

    Afgelopen vrijdag zakte het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen voor het eerst sinds 23 juli tot onder de 500. (ANP)

  10. Amsterdam en Rotterdam: controle coronapas in horeca verliep goed

    Volgens de gemeenten Amsterdam en Rotterdam heeft de horeca in de gemeenten het afgelopen weekend over het algemeen goed op de coronatoegangsbewijzen gecontroleerd. Sinds zaterdag is dit verplicht in onder meer horecagelegenheden.

    "Wij hebben weinig signalen gekregen dat de regels niet zouden zijn nageleefd in de horeca", zegt een woordvoerster van de gemeente Amsterdam. Ook volgens een woordvoerster van de gemeente Rotterdam is het afgelopen weekend goed verlopen. "Er zijn geen problemen geweest met zaken gerelateerd aan de coronatoegangsbewijzen", zegt ze. 

    Beide gemeenten geven aan dat er goed overleg is tussen de gemeenten en horecaondernemers. Bezoekers vanaf 13 jaar moeten sinds zaterdag in onder meer horecagelegenheden aantonen dat zij recent negatief getest zijn op het coronavirus, hiervan hersteld zijn of hiertegen volledig gevaccineerd zijn.

    Vorige week gaven verschillende gemeenten aan dat zij horecazaken die niet (goed) op de bewijzen controleren altijd eerst zullen aanspreken en waarschuwen. Pas wanneer dit niet voldoende is, wordt mogelijk overgegaan tot sancties zoals een last onder dwangsom of sluiting. (ANP)

  11. De Jonge tevreden over 'mooi weekend' met toegangsbewijzen

    Dat mensen vanaf afgelopen weekend op meer plekken een coronatoegangsbewijs moesten laten zien was "even wennen", maar het is op de meeste plaatsen heel goed gegaan. Dat zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Het voornaamste probleem was een aanval op de systemen achter de CoronaCheck-app, maar ook daar hebben volgens de bewindsman weinig mensen last van gehad. Het was voor "heel veel mensen een mooi weekend".

    Volgens De Jonge is in het weekend een "betekenisvolle stap" gezet, omdat met de check op de coronatoegangsbewijzen ook de 1,5 meterregel werd losgelaten. De meeste ondernemers hebben daar volgens hem goed werk in geleverd en ook over de burgemeesters en handhaving is De Jonge te spreken. Wel werden de systemen door aanvallers expres overbelast, waardoor mensen geen nieuwe QR-code konden aanmaken. Volgens de minister zijn de gevolgen daarvan beperkt doordat de aanval niet lang duurde (tussen 20.00 en 22.00 uur) en veel mensen al eerder hun code hadden opgevraagd.

    Als blijkt dat het huidige coronabeleid niet leidt tot meer besmettingen, wordt volgens de minister overwogen om verder te versoepelen. Het volgende besluitvormingsmoment staat op de planning voor begin november. (ANP)

  12. NS en ProRail verwijderen coronastickers op stations

     NS en ProRail gaan de coronastickers op de stations verwijderen nu het daar niet langer verplicht is om een mondkapje te dragen of anderhalve meter afstand te houden.

    Op de coronastickers staat onder andere 'houd afstand', 'houd rechts' en 'mondkapje'. Vanaf 25 september is de mondkapjesplicht op het station vervallen. In de trein blijft het mondkapje echter nog wel verplicht, waarschuwt de NS op zijn website. Via onder meer schermen in de trein en op de stations worden reizigers hierop geattendeerd.

    De eerste stickers werden in mei 2020 aangebracht om de reizigers te wijzen op de toen geldende coronamaatregelen. "Dat de stickers nu weer verwijderd worden, is een belangrijk moment voor reizigers en ondernemers op de stations", stelt de NS.

    De stickers worden vanaf maandag stapsgewijs verwijderd op alle stations. De stations in Zeeland en West-Brabant zijn als eerste aan de beurt. De bedoeling is dat eind oktober de stickers op alle stations verdwenen zijn. (ANP)

  13. Dit weekend maar deel capaciteit Testen voor Toegang gebruikt

    Ongeveer 108.000 mensen hadden zaterdag een afspraak voor een test voor toegang tot een café, theater of een andere locatie waar een coronatoegangsbewijs nodig is om binnen te komen, meldt Stichting Open Nederland (SON). Dat is veel minder dan de capaciteit die beschikbaar was.

    Op vrijdag hadden 44.000 mensen een afspraak gepland staan en op zondag 32.000. Het aantal mensen dat komt opdagen ligt meestal iets lager dan het aantal gemaakte afspraken, aldus een woordvoerder van SON. Op sommige plekken in het land was het dit weekend druk bij de testlocaties, maar het "liep overal goed door". 

    Sinds afgelopen zaterdag is op veel meer plekken een coronatoegangsbewijs verplicht en daarom verruimde SON de openingstijden van de testlocaties. Op zaterdagen is er komende tijd plek voor 430.000 testafspraken per dag en op vrijdagen gaat om 407.000 tests.

    Dat er veel minder mensen een test lieten afnemen, betekent niet dat de testcapaciteit voor volgend weekend zal worden afgeschaald, aldus de woordvoerder van SON, de organisatie achter Testen voor Toegang. (ANP)

  14. OM Brussel eist half jaar cel en 1600 euro voor valse coronapas

    Drie vliegtuigpassagiers die op Brussels Airport zijn betrapt met een vervalste coronapas moeten wat betreft het Openbaar Ministerie zes maanden de cel in en elk 1600 euro boete betalen. De eis volgt op een strenge richtlijn die eerder dit jaar in België werd ingevoerd om misbruik van een Covid-19-certificaat aan te pakken. Fraudeurs moeten zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank.

    "Het preventiebeleid van de overheid staat of valt met de echtheid van dergelijke documenten", aldus het OM. "Daarom hanteren we een nultolerantie." Met een certificaat kan de houder aantonen dat hij of volledig is gevaccineerd, of hersteld is van Covid-19 of een recente negatieve PCR-test kan overleggen.

    Alle drie de reizigers sjoemelden met de PCR-test. Een vrouw toonde aan de incheckbalie een PCR-test op haar smartphone waarop de naam en de datum waren aangepast. De luchtvaartmaatschappij haalde de politie erbij, die de vrouw oppakte. Haar verklaring was dat ze dringend naar een begrafenis in het Congolese Kinshasa moest en een PCR-test van een vriend had gebruikt om te kunnen reizen.

    De tweede verdachte, een man, beweerde op het vliegveld dat de PCR-test die hij voorlegde dezelfde ochtend was afgenomen door een huisarts. Hij bleek echter niet bekend bij het laboratorium. En de derde, eveneens een man, viel door de mand door een verkeerde datum die op een slechte print stond. (ANP)

  15. Douwe Bob zet streep door tour vanwege coronatoegangsbewijs

    Douwe Bob heeft zijn tournee van dit najaar afgeblazen omdat hij het niet eens is met de coronaregels. De zanger vindt het "discriminatie" dat het publiek bij de zalen sinds zaterdag wordt gevraagd om een coronatoegangsbewijs en daar wil hij "niet aan meedoen", zegt hij in een video op Instagram.

    De 28-jarige Douwe Bob heeft besloten zijn concerten af te zeggen nadat hij afgelopen weekend zelf werd geweigerd toen hij geen QR-code liet zien. "Na alle verhalen werd het heel echt." De zanger wil niet optreden voor enkel fans die een bewijs hebben laten zien dat ze gevaccineerd zijn, maximaal 24 uur geleden negatief getest zijn op het coronavirus of van Covid-19 hersteld zijn. "Ik heb een tour staan en die ga ik niet doen, de discriminatie is te groot."

    Beeld Brunopress

    Douwe Bob is niet de enige die niet optreedt vanwege het verplichte coronatoegangsbewijs. Onlangs bliezen ook Hans Teeuwen en Jandino Asporaat al voorstellingen af om dezelfde reden. (ANP)

  16. KHN: geen excessen bij invoering coronatoegangsbewijs

    Bij het controleren van het coronatoegangsbewijs afgelopen weekend zijn geen excessen ontstaan, zegt branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Wel waren er veel "moeilijk discussies" met gasten, evenals ondernemers die onheus bejegend zijn of bedreigd werden. "Maar absolute excessen zijn uitgebleven", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

    Zaterdag was de eerste dag dat het coronatoegangsbewijs verplicht was voor toegang tot de horeca, de kunst- en cultuursector en (sport)evenementen. Op zaterdagavond waren er op een aantal plekken in het land problemen met het controleren van de toegang vanwege het uitvallen van de corona-app waardoor er drukte op straat ontstond, vertelt Willemsen. Verder werd in Nijmegen de sluiting van restaurant Moeke teruggedraaid, in Utrecht zou een zaak een sanctie kunnen verwachten vanwege het niet naleven van de regels.

    Dat alles redelijk goed verlopen is komt volgens Willemsen waarschijnlijk omdat veel mensen buiten van de horeca gebruik hebben gemaakt vanwege het mooie weer. Wel is er volgens de organisatie nog steeds weinig draagvlak onder zowel ondernemers als burgers voor het coronatoegangsbewijs. (ANP)

  17. Toerismebranche vreest kwart minder buitenlandse gasten

    De Nederlandse toerismebranche vreest dat dit jaar nog slechter zal uitpakken dan 2020, toen de wereldwijde uitbraak van het coronavirus internationale reizen een halt toeriep. Het aantal buitenlandse toeristen en zakelijke reizigers valt in 2021 ruim een kwart lager uit dan vorig jaar, raamt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Het duurt waarschijnlijk nog ruim twee jaar tot de branche volledig is hersteld van de pandemie.

    De organisatie die Nederland als vakantie- en reisbestemming promoot, rekent dit jaar op 5,4 miljoen buitenlandse toeristen. Dat zijn er 26 procent minder dan in 2020. Ten opzichte van 2019 gaat het om een daling van bijna driekwart (73 procent).

    De nieuwe ramingen zijn veel pessimistischer dan aan het begin van dit jaar. Het coronavirus laaide in 2021 telkens op, waardoor vakantiereizen vanuit Europese landen naar Nederland lange tijd moeilijk waren.

    Ook na de invoering van het EU-brede coronapaspoort houdt de Nederlandse toerismebranche last van de pandemie. Reizigers van buiten de Europese Unie die niet volledig zijn gevaccineerd hebben nog steeds te maken met een inreisverbod, tenzij hun land op een lijst met veilig geachte naties staat. 

    Een lichtpuntje is het binnenlands toerisme. Onder Nederlanders was een vakantie in eigen land populair, mede doordat de telkens wisselende coronaregels over de grens voor onzekerheid zorgden. Het aantal binnenlandse verblijven in hotels, campings, bungalowparken of andere vakantiebestemmingen stijgt met 30 procent ten opzichte van 2020. Maar dit was lang niet genoeg om het verlies aan buitenlandse toeristen te compenseren.

    Het zal tot 2024 duren voordat de cijfers van voor de pandemie worden gehaald. (ANP)

  18. Vierde lid Braziliaanse VN-delegatie besmet met coronavirus

    Bij een vierde lid van de Braziliaanse delegatie die afgelopen week met president Jair Bolsonaro naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York reisde, is besmetting met Covid-19 vastgesteld. Zondag maakte Pedro Guimarães, president van de grote staatsbank Caixa, via Instagram bekend dat hij besmet is met het coronavirus.

    Eerder was al bekend dat minister van Gezondheid Marcelo Queiroga, parlementariër en zoon van president Bolsonaro, Eduardo Bolsonaro en een anoniem gebleven diplomaat positief hadden getest op Covid-19. Ook minister van Landbouw Tereza Cristina en landsadvocaat Bruno Bianco, die geen deel uitmaakten van de Braziliaanse afvaardiging in New York, zijn de afgelopen dagen besmet.

    Na zijn terugkeer uit de Verenigde Staten op woensdag, is president Bolsonaro in quarantaine in zijn residentie, het Alvorada Paleis in Brasília. Zondag deelde zijn persdienst mee dat zowel de president als zijn echtgenote Michelle Bolsonaro negatief heeft getest op het virus. De presidentsvrouw liet zich in New York vaccineren tegen het coronavirus, hoewel ze dat in eigen land al sinds juli had kunnen laten doen. Bolsonaro zelf heeft zich naar eigen zeggen niet laten inenten, al is er over zijn vaccinatiegegevens een geheimhouding van honderd jaar afgekondigd. (Redactie)

    De Braziliaanse president Jair Bolsonaro arriveert in het VN-hoofdkwartier afgelopen dinsdag, kort voordat hij de Algemene Vergadering van de VN zal toespreken.Beeld AFP
  19. Exitpolls: anti-vaccinpartij in regioparlement Oostenrijk

     Een partij bestaande uit sceptici over het coronavaccin heeft zondag bij haar eerste verkiezingsdeelname zetels in het parlement van de deelstaat Opper-Oostenrijk gewonnen, blijkt uit de eerste prognoses van opiniebureau ARGE Wahlen.

    De lijst van Mensen-Vrijheid-Grondrechten (MFG) zal naar verwachting 7 procent van de stemmen behalen, 3 procentpunt boven de kiesdrempel om het regioparlement binnen te komen. De conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) blijft naar verwachting de grootste partij (36 tot 37 procent). De rechtse Vrijheidspartij (FPÖ) wordt tweede (20 procent), op de voet gevolgd door de Sociaal-Democratische Partij (SPÖ) met 19 procent. De Groenen kunnen naar verwachting op 12 procent rekenen.

    In totaal konden 1,1 miljoen mensen stemmen. De definitieve resultaten worden rond 20.00 uur verwacht. (ANP)

  20. Iets meer coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen

    In de Nederlandse ziekenhuizen liggen 473 coronapatiënten. Dat zijn er drie meer dan zaterdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De lichte stijging komt doordat er op de verpleegafdelingen nu iets meer coronapatiënten liggen dan de dag ervoor: 304 op zondag, tegenover 297 op zaterdag.

    Op de intensive cares nam het aantal coronapatiënten af. Lagen daar zaterdag nog 173 mensen met Covid-19, zondag zijn dat er 169. Op de ic's werden negen nieuwe patiënten opgenomen, op de verpleegafdelingen 29.

    Vrijdag zakte het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen voor het eerst sinds 23 juli tot onder de 500. (ANP)

  21. Geen DdoS-aanvallen meer op servers coronacheck-app van VWS

    Er zijn geen cyberaanvallen meer op de servers van de coronacheck-app, meldt een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zondag. Het aanmaken van een QR-code moet geen probleem meer opleveren.

    De servers hadden zaterdag te maken met "forse" DdoS-aanvallen. Met het feit dat veel mensen hun QR-code aanmaakten, leidde dat tot overbelasting. Sinds zaterdag is de QR-code nodig om horeca, evenementen en andere activiteiten te bezoeken.

    Het is volgens de woordvoerster niet duidelijk wie achter de aanvallen zit. Bij een DdoS-aanval wordt geprobeerd een website, server of dienst onbereikbaar te maken. Via een netwerk van gehackte apparaten wordt een computersysteem zo massaal bezocht dat deze crasht. (ANP)

  22. Frankrijk geeft extra vaccins aan minder welvarende landen

    Frankrijk zal 120 miljoen dosissen van coronavaccins schenken aan minder welvarende landen. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron aangekondigd. In eerste instantie had Frankrijk 60 mijoen dosissen toegezegd.

    "Het is onrechtvaardig dat de vaccinatie op andere continenten erg vertraagd is. Dat is onze collectieve schuld. In Afrika is amper 3 procent van de bevolking gevaccineerd. We moeten sneller gaan", zei Macron in een videoboodschap tijdens een concert van de hulporganisatie Global Citizen in Parijs. 

  23. Eerste dag coronatoegangsbewijs vooralsnog rustig voor boa's

    De eerste dag waarop mensen een coronatoegangsbewijs moeten tonen, heeft niet geleid tot problemen voor de boa's . "Het is rustig", zegt Richard Gerrits, voorzitter van vakbond BOA ACP. "Waar we op hadden gehoopt, is ook gebeurd. Hopelijk blijft het zo, maar so far, so good."

    Sinds zaterdag moet iedereen vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs bij zich hebben voor een bezoek aan een horecazaak, (sport)evenement of een kunst- en cultuurinstelling. Dat kan bijvoorbeeld op vertoon van de coronacheck-app, maar daar waren op de eerste dag problemen mee vanwege een overbelaste server. Dit werd veroorzaakt door de drukte, maar ook door zogenoemde DdoS-aanvallen.

    Door de problemen met de app ontstonden op diverse plekken flinke rijen voor horecagelegenheden. De boa's hebben hier echter niet extra hoeven optreden, aldus Gerrits. "Al hebben ze vast hier en daar wel een oogje dichtgeknepen." (ANP)

  24. DdoS-aanvallen zorgen voor overbelasting server coronacheck-app

    De server van de coronacheck-app heeft zaterdagavond te maken met zogenoemde DdoS-aanvallen, wat zorgt voor overbelasting. Dat laat een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) weten. Dit leidt ertoe dat mensen - mede doordat de app veelvuldig wordt gebruikt - problemen ondervinden bij het aanmaken van hun QR-code.

    Volgens de woordvoerster is op voorhand rekening gehouden met deze DdoS-aanvallen (distributed denial of service), waarbij mensen, doorgaans cybercriminelen, websites plat proberen te gooien door ze te overvoeren met internetverkeer. "We kunnen ze goed afslaan", aldus de zegsvrouw. Rond 22.00 uur nam de drukte weer iets af. (ANP)

  25. KHN: overbelaste corona-app vuistslag in gezicht horecaondernemer

    De problemen met de coronacheck-app zaterdag zijn volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een "vuistslag in het gezicht van de horecaondernemers". Volgens algemeen directeur Dirk Beljaarts staan in sommige steden lange rijen voor horecazaken met mensen die niet naar binnen kunnen omdat de server overbelast is. "Dit is heel wrang voor de horecaondernemers die ongevraagd met deze maatregelen moeten werken, dat dan op deze dag de techniek hen in de steek laat."

    Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) erkent dat grote drukte zorgt voor een overbelaste server. Het treft vooral mensen die hun QR-code nog moeten aanmaken of een tijdje geen gebruik hebben gemaakt van de app. Wie al een QR-code heeft, ondervindt volgens een woordvoerder geen problemen.

    Volgens Beljaarts is er ook onvoldoende testcapaciteit voor mensen die met een negatieve coronatest op stap willen. "In wat minder dichtbevolkte gebieden, zoals Zeeland, moeten mensen te lang reizen." In andere plaatsen is het volgens hem lastig om een afspraak te maken.

    "Hoe moeten horecaondernemers in godsnaam nog omzet maken als ze op alle manieren worden tegengewerkt", vraagt de KHN-directeur zich af. Volgens hem ziet het er naar uit dat de problemen met de coronacheck-app nog wel een tijd duren. "En voor je het weet is het twaalf uur en moet de horeca weer dicht." (ANP)

  26. Coronacheck-app overbelast door grote drukte

    Het veelvuldige gebruik van de coronacheck-app zorgt zaterdag voor overbelasting op de server. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ondervinden mensen problemen als ze hun QR-code nog moeten aanmaken of een tijdje geen gebruik hebben gemaakt van de app.

    Het is zaterdag de eerste dag waarop iedereen vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs bij zich moet hebben voor een bezoek aan een horecazaak, (sport)evenement of een kunst- en cultuurinstelling. Dat zorgt voor grote drukte op de coronacheck-app, die hiervoor kan worden gebruikt. Volgens de woordvoerder hebben mensen die de QR-code al eerder hebben gedownload geen problemen.

    "We adviseren iedereen het op een later tijdstip opnieuw te proberen." Ook raadt het ministerie mensen aan al voordat ze ergens naartoe gaan waar ze een coronapas nodig hebben, de code thuis te downloaden. Die is namelijk vervolgens offline beschikbaar. (ANP)

  27. Demonstraties tegen coronapaspoort in enkele steden

    In Steenwijk zijn zaterdagmiddag vier betogers aangehouden tijdens een demonstratie tegen het coronapaspoort. Zij belemmerden volgens de politie agenten in hun werk en weigerden zich te legitimeren. De bijna honderd betogers trokken door Steenwijk met spandoeken waarop leuzen stonden als Maak van Nederland geen China.

    In Breda hebben zaterdagmiddag een paar honderd mensen meegelopen in een demonstratieve optocht tegen de coronamaatregelen van het kabinet. Ze kwamen samen op het Chasséveld. De betogers keerden zich vooral tegen de strenge maatregelen die nog steeds gelden voor evenementen en in de horeca. Dat de sluitingstijd in de horeca voorlopig 00.00 uur (middernacht) blijft, vinden veel demonstranten onterecht en onnodig.

    De actiedag in Breda krijgt nog een staartje: veel horeca blijft in de nacht van zaterdag op zondag uit protest tot 00.45 uur open, dus drie kwartier langer dan volgens de huidige coronamaatregelen is toegestaan. Het gemeentebestuur heeft daar toestemming voor gegeven.

    In Den Haag demonstreerden ook enkele honderden mensen tegen het coronatoegangbewijs dat vanaf zaterdag geldt. De tocht begon op het Malieveld en ging via de Hofvijver naar Plein 1813 en vice versa. Betogers droegen spandoeken bij zich met teksten als Gebruik je IQ in plaats van je QR. Er zijn geen berichten over arrestaties in Den Haag. (ANP)

  28. Eerste dag coronatoegangsbewijzen verloopt rustig bij bioscopen

    De eerste dag dat een coronatoegangsbewijs voor bioscoopbezoekers verplicht is, verloopt rustig. "Er is begrip onder de bezoekers en er zijn geen incidenten", stelt Gulian Nolthenius, voorzitter van bioscoopkoepel NVBF.

    De koepel kan nog niets kwijt over de bezoekerscijfers van de eerste dag met de coronatoegangsbewijzen. Volgens de voorzitter is het nog te vroeg hier iets over te zeggen. Hij wil de komende week even af te wachten "om een goed oordeel te kunnen vormen".

    Eerder was de bioscoopkoepel kritisch over de verplichting van een coronapas bij een bioscoopbezoek. De sector stuurde een brandbrief naar de Tweede Kamer met het verzoek de plannen van het demissionaire kabinet aan te passen. De coronatoegangsbewijzen werpen volgens de NVBF een enorme bezoekersdrempel op waardoor het bioscoopbezoek flink zou teruglopen. (ANP)

  29. 1625 nieuwe gevallen, gemiddelde daalt voor 15e dag op rij

    Het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder en verder. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 1625 positieve tests geregistreerd. Daardoor daalt het gemiddelde voor de vijftiende achtereenvolgende dag.

    Vorige week zaterdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) iets meer dan 2000 positieve tests, de zaterdag ervoor ruim 2200 en nog een zaterdag eerder waren er meer dan 2700 nieuwe gevallen.

    In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 11.743 positieve tests. Gemiddeld komt dat neer op 1678 nieuwe gevallen per dag. Dat is het laagste niveau sinds 7 juli, het begin van de vierde golf.

    Het aantal sterfgevallen steeg met twee. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 38 meldingen over gestorven coronapatiënten, gemiddeld ruim vijf per dag. Dat aantal ligt iets lager dan de voorgaande dagen.

  30. Volendamse horecaondernemers zien niets in de coronapas

    Horecaondernemers uit Volendam, het dorp van demissionair staatssecretaris Mona Keijzer, willen ongevaccineerden niet weigeren uit hun zaken. Ze zien niets in de plannen voor een coronapas, waar het kabinet aan werkt. Mensen controleren is niet aan hen, zeiden ze vorige week tegen Trouw-verslaggever Marije van Beek. Keijzer vertelde in een interview met De Telegraaf dat zee haar bedenkingen heeft bij de invoering van het coronatoegangsbewijs. De uitspraak kwam haar op veel kritiek te staan.

    Lees hier de reportage die Marije van Beek maakte in Volendam.

  31. Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen zakt gestaag verder

    In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 470 coronapatiënten. Dat zijn er 21 minder dan vrijdag, zo valt op te maken uit cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) naar buiten heeft gebracht.

    Op de intensive cares liggen 173 patiënten met Covid-19. Dat zijn er twee minder dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen kwamen sinds vrijdag 19 bedden vrij. Daar liggen nu 297 patiënten.

    Vrijdag zakte voor het eerst sinds 23 juli het aantal opgenomen patiënten onder de 500. Het aantal bezette bedden op de verpleegafdelingen is zelfs sinds 19 juli niet zo laag geweest.

  32. D66 en PVV willen opheldering over uitspraken Keijzer

    Zowel voor- als tegenstanders van het coronatoegangsbewijs in de Tweede Kamer willen opheldering over de uitspraken van demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). In De Telegraaf laat de bewindsvrouw weten bedenkingen te hebben bij de invoering van de coronapas.

    D66'er Jan Paternotte vindt de uitspraken van Keijzer "heel erg raar", laat hij op Twitter weten. Het roept volgens hem veel vragen op. Hij wil dat zij uitleg komt geven in de Tweede Kamer. PVV 'er Geert Wilders gaat een spoeddebat over de kwestie aanvragen. Keijzer laat volgens hem zien dat het kabinet verdeeld is over de coronapas.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Attje Kuiken van de PvdA vindt de uitspraken van Keijer "een trap na" voor de ondernemers die zaterdag moeten gaan werken met de coronapas. Ze vraagt zich af hoe bedrijven vertrouwen kunnen hebben "als kabinet eigen beleid bekritiseert in de krant". Ze wil van de premier weten of het hele kabinet de corona-aanpak nog wel steunt.

    Ook Lisa Westerveld (GroendLinks) wil een debat hierover. "Hoe kun je van mensen verwachten de regels te volgen, als de regering zelf al tegenstrijdige boodschappen afgeeft?" Het kabinet moet volgens haar met één mond spreken.

    Keijzer doet de uitspraken op de dag dat het coronatoegangsbewijs verplicht wordt om toegang te krijgen tot horeca, evenementen en andere activiteiten. Ook een negatief testbewijs kan dienen als toegangsbewijs.

    Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (een partijgenoot van Keijzer) en verantwoordelijk voor de invoering van het coronatoegangsbewijs zal niet reageren op de uitspraken van de staatssecretaris, laat zijn woordvoerder weten. (ANP)

  33. Honderden betogers tegen coronapas in Den Haag de straat op

    Honderden tegenstanders van de invoering van het coronatoegangsbewijs zijn in Den Haag samengekomen. Voorman Thierry Baudet van Forum voor Democratie is ook aanwezig en heeft de actievoerders toegesproken op het Malieveld. Vandaar zijn ze vertrokken naar de stad. Het is de bedoeling om langs de Hofvijver naar Plein 1813 te lopen en daarna terug naar het Malieveld.

    Sommige betogers lopen met borden met teksten tegen de coronapas, zoals 'gebruik je IQ in plaats van je QR'. De "mars tegen het Covid-paspoort" is georganiseerd door onder meer Nederland in Opstand. Demonstranten hoeven geen anderhalve meter afstand te houden, omdat die regel vanaf zaterdag niet meer geldt. Ze hoeven ook geen coronatoegangsbewijs te laten zien om mee te kunnen doen aan het protest tegen de coronapas. (ANP)

  34. Staatssecretaris Mona Keijzer zet vraagtekens bij coronapas

    Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) heeft bedenkingen bij de invoering van het coronatoegangsbewijs (ctb), zegt ze in een interview in De Telegraaf. Ze wijst op de hoge vaccinatiegraad en vindt het "niet uit te leggen" dat mensen via de pas moeten laten zien gevaccineerd of getest te zijn om toegang tot een café of restaurant te krijgen. "Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn, tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?", aldus de CDA-politica.

    Ze wijst erop dat de meeste mensen geen of lichte coronaklachten hebben en de vaccinatiegraad ongeveer 85 procent bedraagt. "Bovendien is het een feit dat de volledige opening van de scholen en universiteiten eind augustus niet heeft geleid tot grote instroom in de ziekenhuizen en op de ic’s. Terwijl de vaccinatiegraad onder studenten laag is. Dan denk ik: ja jongens, gaan we nou door op deze weg of gaan we het anders organiseren?"

    Keijzer vindt dat het steeds moeilijker uit te leggen is waarom de coronapas op de ene plek wel nodig is en op de andere niet. "We hebben net de Formule 1 gehad terwijl Dance Valley niet doorging. Je mag meedoen aan de marathon zonder ctb, maar als je een gebakje gaat eten in de lunchroom moet je ’m wel hebben. Ik merk het ook aan mijn contacten met de evenementenbranche. Daar zeggen ze: Mona, waarom mogen we in onze branche de zalen maar voor driekwart vol hebben en hoeft een feestcafé dat niet? Ik kan het niet meer logisch uitleggen", zegt de politica tegen de krant.

    De CDA-er is van mening dat de coronapas er voorlopig moet blijven voor plekken waar honderden mensen bijeenkomen en waar gezongen en gedanst wordt. "Maar je moet het niet neerleggen over een hele sector die al anderhalf jaar negatieve effecten voelt van wat wij aan het doen zijn. We leggen de handhaving hiervan weer bij de ondernemers en hun vaak jonge werknemers. En dat zijn ook hele kleintjes. Dus op zeker moment moet je met die ctb’s stoppen. We moeten weer terug naar het oude normaal", aldus Keijzer tegen De Telegraaf.

    Lees ook:

    De Volendamse Mona Keijzer deed vorig jaar een gooi naar het CDA-leiderschap. Ze wilde de partij opnieuw omtoveren tot een brede volkspartij


    Demissionair Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (CDA) bij terugkomst in de Tweede Kamer, na afloop van de troonrede. Beeld ANP
  35. Voor het eerst in ruim anderhalf jaar weer voetbal in vol stadion

    Voor het eerst in ruim anderhalf jaar stromen de Nederlandse voetbalstadions weer vol met publiek. De beperkingen wat de capaciteit betreft zijn met ingang van zaterdag verdwenen. Willem II - PSV wordt de eerste wedstrijd sinds maart 2020 in een volledig gevuld stadion. Alle toeschouwers moeten, net als in de afgelopen weken, via de CoronaCheck-app wel kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of recent negatief zijn getest op het coronavirus.

    De aftrap in het Koning Willem II Stadion is zaterdag om 16.30 uur. Niet de scheidsrechter, maar een supporter van Willem II mag het eerste fluitsignaal geven. Dat gebeurt dit weekeinde bij alle wedstrijden in de Eredivisie, om te vieren dat de stadions weer helemaal gevuld mogen worden.

    Vorig seizoen werden bijna alle wedstrijden zonder publiek gespeeld. In de eerste weken van dit seizoen mochten de clubs twee derde van de capaciteit van hun stadions gebruiken.

    Koploper Ajax en Feyenoord komen zaterdagavond ook in actie. De landskampioen ontvangt FC Groningen (aftrap 18.45 uur), Feyenoord speelt vanaf 21.00 uur in De Kuip tegen NEC. (ANP)

    Het Koning Willem II Stadion in Tilburg stroomt zaterdag voor het eerst in anderhalf jaar weer vol.Beeld ANP
  36. Tegenstanders coronapas demonstreren in Den Haag

    Mensen die niet willen dat het coronatoegangsbewijs wordt ingevoerd, demonstreren zaterdag in Den Haag, op de dag dat het bewijs wordt ingevoerd. Aan het begin van de middag wandelen ze van het Malieveld langs de Hofvijver naar Plein 1813 en daarna terug naar het Malieveld.

    De 'mars tegen het Covid-paspoort' wordt georganiseerd door onder meer 'Nederland in Opstand'. Demonstranten hoeven geen anderhalve meter afstand te houden, omdat die regel vanaf zaterdag niet meer geldt. Ze hoeven ook geen coronatoegangsbewijs te laten zien om mee te kunnen doen aan het protest tegen de coronapas.

    Zaterdag treden nieuwe coronaregels in werking. De regel dat mensen anderhalve meter afstand van anderen moeten houden vervalt, maar vanaf die dag is wel een coronapas nodig om onder meer toegang te krijgen tot restaurants, cafés, theaters en bioscopen. Met de QR-code in de app CoronaCheck kunnen mensen laten zien dat ze volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, dat ze onlangs negatief zijn getest of dat ze zijn hersteld van een coronabesmetting. (ANP)

  37. Ook op alle Waddeneilanden coronatest voor toegang mogelijk

    Vanaf zaterdag is het op alle Waddeneilanden mogelijk om een coronatest te laten afnemen voor een coronatoegangsbewijs. Daardoor hoeven mensen niet langer de oversteek te maken naar het vasteland voor een test.

    Vanaf zaterdag is het op veel meer plekken verplicht om een coronatoegangsbewijs te laten zien. Er was bij de bedrijven die het testen verzorgen op aangedrongen dat er ook testmogelijkheden zouden komen op Vlieland en Schiermonnikoog.

    Volgens het ministerie van Volksgezondheid en Stichting Open Nederland - de organisatie achter Testen voor Toegang - is vanaf zaterdag voor 90 procent van de mensen een testlocatie binnen 20 minuten autorijden bereikbaar en voor bijna iedereen binnen een halfuur. Op sommige plekken in Zeeuws-Vlaanderen, de Achterhoek en de Veluwe moeten mensen soms langer dan een halfuur rijden.

    De openingstijden van de testlocaties zijn landelijk verruimd. Op donderdagen kunnen mensen van 07.00 uur tot 21.00 uur terecht voor een coronatest, op vrijdagen en zaterdagen van 07.00 tot 23.00 uur. Op alle andere dagen blijven de testlocaties geopend op de oude tijden: van 08.00 tot 18.00 uur.

    Mensen die niet (volledig) zijn gevaccineerd en niet kunnen aantonen dat ze recent een coronabesmetting hebben doorgemaakt, moeten een test laten doen. De negatieve uitslag is dan 24 uur lang geldig als coronatoegangsbewijs. (ANP)

  38. Kerken laten anderhalve meter los, beleid moskeeën varieert

    Bezoekers van diensten van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hoeven vanaf zaterdag, wanneer de nieuwe coronaregels gaan gelden, geen coronatoegangsbewijs te laten zien na het loslaten van de anderhalvemeterregel. Wel wordt erop gewezen dat er voldoende geventileerd moet worden en blijft het advies overeind om 'gepast afstand' te houden.

    Bij de kerkgang wordt geen onderscheid gemaakt tussen mensen die wel of niet gevaccineerd zijn, zeggen bisschoppen van de RKK. Ze roepen wel bedienaren, vrijwilligers en andere gelovigen op om zich te laten vaccineren. De PKN roept bezoekers op rekening te houden met mensen met een kwetsbare gezondheid of mensen die zich niet veilig voelen. Kerkgemeenten "kunnen overwegen een gedeelte te reserveren voor mensen die wel graag anderhalve meter afstand willen bewaren", aldus de kerk.

    Ook volkszang mag vanaf zaterdag in de kerken weer, meldde de RKK deze week. Maar dan wel onder meer met anderhalve meter afstand en in zigzagformatie. Ook is het weer toegestaan de communie uit te reiken in de hand, mits die vooraf gereinigd is. Uitreiken op de tong mag nog niet.

    Moskeekoepels beslissen zelf of ze de afstandsregel loslaten. Volgens het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) laten sommige koepels de anderhalve meter los met een coronatoegangsbewijs. Ook richten sommige moskeeën een aparte ruimte in voor mensen zonder zo'n bewijs, waar dan wel afstand gehouden moet worden. Het CMO adviseert moskeeën de anderhalvemeterregel voorlopig wel in acht te blijven nemen, een mondkapje te dragen bij moskeebezoek en een eigen gebedskleedje mee te nemen. (ANP)

  39. Coronatoegangsbewijs verplicht voor horeca en evenementen

    Iedereen vanaf 13 jaar moet vanaf zaterdag een coronatoegangsbewijs bij zich hebben om toegang te krijgen tot een horecazaak, (sport)evenementen of een kunst- en cultuurinstelling. Dat betekent dat bezoekers moeten kunnen aantonen dat ze maximaal 24 uur geleden negatief getest zijn op het coronavirus, van Covid-19 hersteld zijn of hiertegen volledig zijn gevaccineerd.

    Dat kunnen zij laten zien in de CoronaCheck-app. Bezoekers vanaf 14 jaar moeten daarnaast een geldig ID-bewijs meenemen. Medewerkers moeten de QR-code van bezoekers scannen en de gegevens vergelijken met het ID-bewijs. Het coronatoegangsbewijs geldt op locaties waar het volgens de overheid door het loslaten van de anderhalvemetermaatregel drukker wordt.

    Dit coronatoegangsbewijs is vereist in horecagelegenheden, casino's, bioscopen, theaters en concertzalen en voor (zakelijke) evenementen. Verder is de QR-code nodig voor publiek bij professionele sportwedstrijden. Voor bijvoorbeeld terrassen, campings en musea zijn geen coronatoegangsbewijzen nodig.

    Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verwacht dat veel mensen die nog geen QR-code hebben deze gaan aanmaken in de app. Volgens het ministerie wordt de app al langer door veel mensen gebruikt en zijn er al enige tijd geen grote problemen bij het ophalen van de codes. Ook wordt drukte in de teststraten verwacht, maar volgens het ministerie kunnen testlocaties de komende weekenden meer dan 400.000 mensen per dag testen.

    Mensen zonder smartphone kunnen hun coronatoegangsbewijzen printen via de website www.coronacheck.nl/print. (ANP)

  40. VS gaan omstreden derde shot van coronavaccin uitdelen

    Een groot deel van de Amerikanen kan een derde coronavaccinatie tegemoet zien. Maar het advies dat dat mogelijk maakt, is wel omstreden, legt Amerika-redacteur Seije Slager uit. 

  41. Theater Haarlem wacht nog op boete

    Theater De Liefde in Haarlem heeft de boete die was aangekondigd voor de voorstellingen van Theo Maassen in een volle zaal nog niet ontvangen. Dat heeft directeur Mylou Frencken vrijdag laten weten.

    "Wij vinden het ook een beetje gek, na alle ophef", aldus Frencken. "Ik begin een beetje te hopen dat de gemeente toch met de hand over het hart heeft gestreken."

    Theater De Liefde wilde met de twee avonden protesteren tegen de coronamaatregelen van het demissionaire kabinet. Volgens de huidige coronamaatregelen mogen theaters maximaal twee derde van de zaal vullen met bezoekers. De cultuursector ageert al heel lang tegen het feit dat bij de Formule 1 en in voetbalstadions wel vele tienduizenden mensen mogen samenkomen.

    Het podium heeft de afgelopen week 800 euro binnengekregen van sympathisanten die willen bijdragen aan de mogelijke boete van 2500 euro. Ook zender 100 Procent NL heeft aangekondigd een crowdfunding te organiseren om het theater te helpen.

    Vanaf zaterdag mogen alle theaters weer alle stoelen vullen, mits een coronapas kan worden overlegd. Dit kan een bewijs van vaccinatie zijn of een recente test die aangeeft dat iemand niet besmet is. (ANP)

  42. Personeel Erasmus MC verzet zich tegen plannen om IC op te schalen

    Afgelopen maandag liep een crisisbijeenkomst tussen Diederik Gommers, ic-directeur Johanneke Mulder en het IC-personeel van het Erasmus MC uit de hand. Dat blijkt uit een interne, anderhalf uur durende video-opname van de bijeenkomst, die is bekeken door NRC. Het personeel voelt zich niet gehoord afdelingshoofd Gommers en het management. Zo komt het verontruste personeel in opstand tegen de plannen van Gommers om de IC-afdeling op te schalen.

  43. Reproductiegetal schommelt, maar zit duidelijk onder de 1

    Het reproductiegetal van het coronavirus blijft duidelijk onder de 1. Het schommelt rond de 0,9. Dat betekent dat het virus steeds meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten. Dat past ook bij het langzaamaan dalende aantal positieve tests.

    Het getal wordt twee keer in de week vastgesteld, op basis van de situatie zo'n twee weken eerder. Nieuwere cijfers zijn namelijk nog niet betrouwbaar genoeg. Het reproductiegetal staat vrijdag op 0,91. Dat is gelijk aan afgelopen dinsdag, maar op woensdag en donderdag was het 0,89, en dat is het laagste niveau sinds eind juli. Het getal van vrijdag gaat over de situatie op 9 september.

    Een reproductiegetal van 0,9 betekent dat honderd mensen die het coronavirus onder de leden hebben, gemiddeld 90 anderen besmetten. Zij steken op hun beurt 81 mensen aan, die het virus vervolgens overdragen aan zo'n 73 mensen. Bij elke stap wordt de groep nieuwe dragers iets kleiner. Hoe verder het getal zakt, hoe sneller het aantal besmettingen daalt, tot de epidemie uitdooft. Als het cijfer juist ver boven de 1 komt, stijgt het aantal nieuwe gevallen explosief. (ANP)

  44. Problemen Corona-app verholpen, groen vinkje laat op zich wachten

    De technische problemen met de CoronaCheck-app waardoor sommige mensen geen QR-code kunnen aanmaken zijn verholpen, laat de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Wel duurt het nog even voor sommige mensen een groen vinkje in de app kunnen krijgen. Hoeveel mensen hierdoor gedupeerd zijn is onduidelijk.

    Een groep mensen die hun eerste vaccinatie in een ander EU-land heeft gekregen en hun tweede prik bij een GGD, kan geen QR-code krijgen in de app. Binnenkort kan dat wel. Deze mensen moeten dan een webformulier invullen, dat te vinden zal zijn op de website coronacheck.nl en de website van de Rijksoverheid. Als alle gegevens kloppen krijgen de gevaccineerde mensen via een beveiligde e-mail de QR-code. Wanneer deze oplossing beschikbaar is, is nog onduidelijk.

    Het zou aanvankelijk op 25 september geregeld zijn, maar de oplossing heeft "om juridische redenen" vertraging opgelopen, aldus een woordvoerder van GGD GHOR Nederland.

    Daarnaast zijn er ook mensen die bij een andere plek dan de GGD recent positief zijn getest op het virus. Zij hebben recht op een zogenoemd 'herstelbewijs', waarmee ze ook een groen vinkje kunnen krijgen in de app, maar dat werkt nog niet voor iedereen. Deze groep moet volgens de GGD ook het webformulier invullen om op die manier alsnog een QR-code te krijgen. Wanneer de oplossing voor hen gereed is, moet ook nog duidelijk worden.

    Vanaf dit weekend is het coronatoegangsbewijs op veel meer plekken verplicht. Wie geen vaccinatie- of een herstelbewijs kan tonen moet zich laten testen om bijvoorbeeld de kroeg of het theater in te komen. (ANP)

    Lees ook: Waarom mag je straks in een sportschool wel zonder QR-code vlak naast elkaar zweten en hijgen, en in een discotheek niet?

    Opinie: De coronapas is juist een teken van echte democratie

  45. Coronagemiddelde daalt verder, ruim 1700 positieve tests erbij

    Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn iets meer dan 1700 positieve coronatests geregistreerd. Daardoor daalt het gemiddelde voor de veertiende dag op rij.

    Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg afgelopen dag 1718 meldingen dat het coronavirus was vastgesteld. Precies een week geleden waren er ruim 2100 positieve tests en de vrijdag daarvoor bijna 2700.

    In de afgelopen zeven dagen noteerde het RIVM 12.165 positieve tests, gemiddeld 1738 per dag. Dat is het laagste niveau sinds 7 juli, tachtig dagen geleden.

    Het aantal sterfgevallen steeg met drie. Dat wil niet zeggen dat ze afgelopen dag zijn overleden, het duurt soms even voor het overlijden van een coronapatiënt wordt geregistreerd. Dat is aanzienlijk minder dan vorige week vrijdag, toen het RIVM meldde dat tien coronapatiënten waren overleden. In de afgelopen zeven dagen heeft het RIVM veertig sterfgevallen geregistreerd, gemiddeld bijna zes per dag.

    Eind februari vorig jaar werd het coronavirus voor het eerst vastgesteld in Nederland, bij een inwoner van het Brabantse Loon op Zand. Inmiddels staat de teller op 1.993.309 positieve tests. Begin volgende week wordt waarschijnlijk voor de 2 miljoenste keer een besmetting vastgesteld. (ANP) 

  46. Horeca schippert nog met controle coronatoegangsbewijs

    Horeca-eigenaren denken nog na over hun aanpak bij de controle op de coronatoegangsbewijzen, zo komt naar voren uit een rondgang. Niet alleen bestaan twijfels over de uitvoerbaarheid van de maatregel, ook het personeelstekort speelt mee. Vanaf zaterdag moeten horecazaken de coronatoegangsbewijzen van bezoekers vanaf 13 jaar controleren binnen horecazaken, die worden getoond in de CoronaCheck-App. Doen horecazaken dit niet, dan volgt mogelijk een waarschuwing, last onder dwangsom of sluiting.

    Veel zaken zitten met de maatregel in hun maag, zo bleek donderdag al uit een onderzoek van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Van de ondervraagde zaken gaf 21 procent aan nog niet te weten of ze wel of niet gaan controleren. Aan het onderzoek deden ruim 3400 deelnemers mee.

    "Wij gaan het niet actief doen", zegt horecabaas Laurens Meyer, die zo'n vijftig horecazaken in heel Nederland heeft. "We gaan per stad bepalen in hoeverre we de samenwerking met de gemeente acceptabel vinden of niet." Want volgens Meyer wordt in elke gemeente goed overlegd met de horeca en een plan van aanpak gemaakt. Daar laat hij van afhangen in welke van zijn zaken wel op de coronatoegangsbewijzen wordt gecontroleerd en welke niet. (ANP) 

  47. Minder dan 500 coronapatiënten in ziekenhuizen, voor het eerst sinds 23 juli

    Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gezakt tot onder de 500. Voor het eerst sinds 23 juli komt het aantal opgenomen patiënten onder die grens uit.


    Ziekenhuizen behandelen momenteel 491 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 22 minder dan op donderdag. Sinds dinsdag zijn 87 bedden vrijgekomen.

    Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde afgelopen dag met 8 naar 176. Dat is het laagste aantal sinds 28 juli. Op de verpleegafdelingen kwamen per saldo 14 bedden vrij. Daar liggen nu 316 coronapatiënten, het laagste aantal sinds 20 juli. (ANP) 

  48. VS geven boostershots aan 65-plussers en andere risicogroepen

    De Verenigde Staten gaan boostershots aanbieden aan 65-plussers, mensen die langdurig in zorginstellingen wonen en andere risicogroepen, heeft het Amerikaanse Centrum voor ziektecontrole en preventie (CDC) besloten. De campagne wordt nu definitief uitgerold.

    Voor mensen jonger dan 65 jaar geldt dat ze een boostershot kunnen krijgen als ze onderliggende medische aandoeningen hebben of een verhoogd besmettingsrisico lopen op werk. De boostershots worden sinds 13 augustus al aangeboden aan mensen met een verzwakt immuunsysteem.

    De extra prikken met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech zijn alleen toegestaan bij mensen die er al eerder mee zijn ingeënt. Een boostershot volgt minstens een half jaar na de twee prik. In totaal zijn in de VS ongeveer 26 miljoen mensen ingeënt met Pfizer/BioNTech, vooral ouderen.

    In Europa zal het EMA volgende maand met een advies komen over het toedienen van een derde prik. (ANP/Redactie) 

  49. Wereldgezondheidsorganisatie adviseert preventief coronamedicijn

    De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft vrijdag groen licht gegeven voor het gebruik van een preventief geneesmiddel bij patiënten die besmet zijn geraakt met Covid-19. Alleen als patiënten zelf niet voldoende antistoffen hebben aangemaakt, bijvoorbeeld doordat zij afweeronderdrukkende medicatie gebruiken, kan het geneesmiddel gebruikt worden.

    Het gaat om een combinatie van casirivimab en imdevimab van de Amerikaanse farmaceut Regeneron en Zwitserse fabrikant Roche die ervoor zorgt dat het coronavirus minder goed de menselijke cel kan binnendringen. In het Erasmus MC in Rotterdam worden al patiënten behandeld met de combinatie van middelen.

    De methode is niet goedkoop en de WHO roept landen op om bij de fabrikanten aan te dringen op lagere prijzen, schrijft de organisatie in een verklaring. Het is de derde behandelmethode voor Covid-19-patiënten die door de WHO wordt goedgekeurd. (ANP) 

  50. Slechte Covid-situatie Suriname door lage vaccinatiegraad

    Het niet goed naleven van de Covid-19 maatregelen en de lage vaccinatiegraad zijn de oorzaken van de slechte Covid-situatie waarin Suriname verkeert. Dat was de duidelijke boodschap van de Surinaamse gezondheidsautoriteiten op de wekelijkse persconferentie donderdagavond (lokale tijd).

    Donderdag werden 371 nieuwe coronabesmettingen gemeld, woensdag waren dat er nog 643. In september overleden 104 mensen aan de gevolgen van het coronavirus, in totaal kent Suriname 825 Covid-sterfgevallen.

    Het grote aantal besmettingen leidt tot overvolle ziekenhuizen, waar onvoldoende medisch personeel beschikbaar is. De oproep die de Surinaamse minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin onlangs deed aan medisch personeel om te komen helpen, heeft vijf reacties opgeleverd. Rakesh Sukul, directeur van het ministerie van Volksgezondheid, hamerde erop dat naleving van Covid-regels belangrijk is om uit de slechte situatie te komen.

    Veel Surinamers hebben zich nog niet laten inenten. Uit de laatste cijfers blijkt dat 27,4 procent van de bevolking twee vaccinaties heeft gehad. Volgens medisch directeur Soenita Nannan Panday-Gopising van 's Lands Hospitaal komt dat door verspreiding van fakenieuws via sociale media. "Fakenieuws over vaccinaties was eerder bekend dan de betrouwbare informatie. Dat heeft ervoor gezorgd dat veel mensen aan het twijfelen zijn."

    Ondanks de grote behoefte aan medisch personeel wil Suriname geen beroep doen op hulp uit Nederland, zei Sukul. De reden is dat Nederland nu net in een fase zit waarin de reguliere zorg weer op poten gezet moet worden. Suriname zal het daarom zelf moeten regelen, constateerde Sukul. Marc Sprenger, de Nederlandse speciale gezant voor coronazorg, bevestigde dat Nederland nu inderdaad geen mensen over heeft om naar Suriname te sturen. Sprenger riep daarom Surinaamse huisartsen op zich aan te melden voor ondersteuning in de ziekenhuizen. (ANP)