Direct naar artikelinhoud
Onderkoeling en uitputting

Na overlijden migranten bij grens met Wit-Rusland wil Brussel dat Polen hulp inschakelt

Poolse grenswachten bewaken een groep migranten die gestrand zijn in het gebied tussen Wit-Rusland en Polen.Beeld Reuters

Polen moet zijn grenzen goed kunnen beschermen, maar dat mag niet ten koste gaan van mensenlevens. De Europese Commissie maant de regering in Warschau migranten die vanuit Wit-Rusland Polen binnenkomen de noodzakelijke zorg en ondersteuning te geven. Het zou een ‘heel goed idee’ zijn als leden van EU-grenswacht Frontex hun Poolse collega’s gaan bijstaan, zei een commissiewoordvoerder vrijdag.

Duizenden migranten uit vooral het Midden-Oosten hebben de afgelopen maanden geprobeerd om vanuit Wit-Rusland de EU-landen Polen, Letland en Litouwen binnen te komen. Het regime van de Wit-Russische leider Loekasjenko laat hen ongehinderd door, als vergelding voor EU-sancties.

De drie landen hebben de noodtoestand uitgeroepen, hekken geplaatst en het leger ingezet. In het grensgebied tussen Polen en Wit-Rusland is een groep migranten gestrand. Vier migranten overleden afgelopen week door onderkoeling en uitputting – de nachten zijn in de regio al erg koud. De Poolse grenswacht maakte vrijdag melding van een vijfde slachtoffer. Een Irakees die met een groep anderen Polen was binnengekomen, stierf waarschijnlijk door een hartaanval.

Polen houdt hulp af

“We proberen te helpen en de levens en gezondheid te redden van de illegale migranten die de grens naar Polen zijn overgestoken”, zei premier Mateusz Morawiecki op Facebook. Vanwege de noodtoestand in het grensgebied worden journalisten en hulporganisaties geweerd.

De Europese Commissie erkent dat Polen met een lastige situatie zit, maar denkt dat de inzet van Frontex-grenswachters behulpzaam kan zijn. Zij zijn al wel actief in Litouwen en Letland, maar Polen met zijn grote grenswacht zegt het zelf af te kunnen, en houdt hulp af. De conservatieve regeringspartij PiS heeft zich eerder verzet tegen druk vanuit Brussel om – veelal islamitische – migranten op te nemen. 

Lees ook: 

Polen weert asielzoekers uit Wit-Rusland: ‘Dit is pure pr’

De Poolse regering heeft donderdag de noodtoestand uitgeroepen aan de grens met Wit-Rusland. Met instemming van de EU worden asielzoekers tegengehouden en teruggestuurd.