Direct naar artikelinhoud
Coronablog

Teruglezen: iets minder patiënten opgenomen in ziekenhuizen

In dit liveblog volgen we het laatste nieuws over het coronavirus. Download onze app en ontvang een bericht bij de belangrijkste updates. 

Teruglezen: iets minder patiënten opgenomen in ziekenhuizen
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Live

  1. Dit liveblog is gesloten

    Bedankt voor het lezen van ons liveblog. Inmiddels hebben wij een nieuwe blog opgezet, waarin wij u op de hoogte van al het nieuws rondom het coronavirus. Die liveblog is hier te vinden.

  2. Weer recordaantal besmettingen in de VS

    De Verenigde Staten hebben zaterdag voor de derde dag op rij een recordaantal nieuwe coronabesmettingen binnen 24 uur geregistreerd. Volgens de Johns Hopkins universiteit in Baltimore zijn er binnen een etmaal bijna 230.000 Amerikanen geïnfecteerd met het longvirus. Vrijdag stond het aantal nog op dik 225.000, de dag daarvoor op 210.000.

    2527 mensen zijn in dezelfde periode gestorven aan de gevolgen van een besmetting. Een dag eerder werden er nog 2506 sterfgevallen gemeld. De afgelopen weken werd al meerdere malen de grens van 200.000 dagelijkse coronabesmettingen overschreden, maar nog nooit was het aantal zo hoog. Ziekenhuisopnames nemen met name toe in de vier meest dichtbevolkte staten (Californië, Florida, New York en Texas), merkt het Covid Tracking Project op.

    Gezondheidsfunctionarissen waarschuwden al eerder voor 'een uitbraak bovenop een uitbraak' omdat vorig week miljoenen Amerikanen tegen het advies van de landelijke gezondheidsdienst CDC in naar hun familie afreisden om de feestdag Thanksgiving te vieren.

    De Verenigde Staten, het land dat wereldwijd het hardst door de pandemie is getroffen, telt in totaal meer dan 14,6 miljoen besmettingen en 281.000 doden.

    Beeld EPA
  3. Hoogste aantal nieuwe besmettingen in Zuid-Korea in negen maanden

    In Zuid-Korea zijn zondag (lokale tijd) 631 nieuwe coronagevallen geteld, het hoogste aantal nieuwe besmettingen in negen maanden tijd.

    De overheid legde op zaterdag in hoofdstad Seoul en omgeving, waar veel nieuwe besmettingen zich voordoen, strengere maatregelen op. Winkels en de meeste andere gelegenheden moeten de komende weken om 9 uur ’s avonds sluiten. Ook rijdt er minder openbaar vervoer.

    Het totale aantal besmettingen in het land ligt nu op 37.546 en 545 mensen zijn aan het longvirus overleden

    Beeld AP
  4. Coronavaccins per militair vliegtuig naar het Verenigd Koninkrijk

    Miljoenen doses coronavaccin die in België worden gemaakt, zullen volgens The Guardian met een militair vliegtuig naar het Verenigd Koninkrijk worden gebracht om vertraging door de brexit te voorkomen. Ook al komt er een deal met de EU, waar het vooralsnog niet naar uitziet, dan nog dreigt het vervoer over weg, spoor of zee in grote problemen te komen.

    Transport door de lucht is het enige alternatief om de Britse inentingscampagne niet in gevaar te brengen. Zowel het ministerie van Gezondheidszorg en Sociaal Welzijn (DHSC) als van Defensie heeft dat zaterdag bevestigd.

    Sinds de Britse overheid vorige week het licht op groen heeft gezet voor de toediening van het coronavaccin van het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech, werden via de Eurotunnel al 800.000 doses geïmporteerd die worden bewaard op geheime locaties. In totaal zouden er tegen het einde van het jaar tot zo'n vijf miljoen dosissen in Groot-Brittannië moeten arriveren.

  5. Drukte in België

    De heropening van 'niet-essentiële' winkels heeft in Brussel op de eerste zaterdag dat er weer gewinkeld mocht worden, tot een grote toeloop van klanten geleid. Volgens de politie moest de toegang tot meerdere straten worden beperkt omdat het er te druk was. 

  6. Mindere opkomst in Oostenrijk

    Op de tweede dag van de massale testcampagne in Oostenrijk om corona te bedwingen, zijn veel minder mensen komen opdagen dan vrijdag. Tot dusver hebben ongeveer 200.000 personen zonder klachten zich gemeld om zich te laten controleren op het gevreesde virus. Dat heeft honderden positieve gevallen opgeleverd, aldus minister van Defensie Klaudia Tanner.

    Omdat het om minder betrouwbare sneltests gaat, zullen de besmette mensen ook nog een PCR-test ondergaan voordat ze in quarantaine gaan. Het leger speelt met de inzet van artsen en verplegend personeel een belangrijke rol in de grootschalige campagne.

    Beeld Getty Images
  7. Winkelen kan, op een verantwoordelijke manier

    De zaterdagmiddag voor pakjesavond heeft aangetoond dat winkelen wel kan, als iedereen er op een goede manier mee omgaat. Gemeenten troffen veel maatregelen om te grote drukte in winkelstraten te voorkomen en ook de winkeliers hebben serieus maatregelen genomen tegen opstoppingen in winkels. Die verdienen een compliment, want het bleef zaterdag "beheersbaar druk".

    Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. "Het beeld is dat het zaterdag in sommige grotere steden wel druk was, maar niet zo erg als vorig weekeinde. Toen was het ook het weekeinde van de kortingenactie Black Friday. Zulke speciale shows en acties kunnen niet en dat moeten we ook in de rest van de decembermaand vermijden. Dat trekt teveel publiek tegelijk naar dezelfde plekken."

    Volgens Bruls hebben veel grote gemeenten na vorig weekeinde extra maatregelen genomen, zoals tijdelijk eenrichtingsverkeer in koopstraten, het plaatsen van matrixborden en aangeven van looproutes. "Vervroegde sluiting van winkels was daardoor zaterdag niet nodig. Dat moet je niet doen als het niet hoeft." Bruls denkt ook dat mensen het deze week vaak herhaalde advies hebben opgevolgd om niet op de drukste tijden naar de stad te gaan en meer inkopen online te doen. "Voor het laatste weekeinde voor kerst geldt hetzelfde devies," benadrukt hij.

  8. Nieuw dagrecord VS

    De VS heeft qua coronabesmettingen gisteren een nieuw dagrecord geboekt: vrijdag kwamen er bijna 228.000 positieve testen bij. Daarmee sneuvelde het record van de dag ervoor (217.000), volgens cijfers die worden bijgehouden door Johns Hopkins University. Gemiddeld stierven afgelopen week in de VS dagelijks meer dan 2.000 mensen aan Covid-19. Gisteren ging het om 2.607 sterfgevallen.

    Wereldwijd zijn volgens Johs Hopkins inmiddels meer dan 1,5 miljoen mensen aan een besmetting overleden, van wie meer dan 279.000 doden in de VS. 

  9. Portugal versoepelt rond kerst

    Portugal versoepelt de maatregelen tegen het coronavirus tijdens de kerstdagen. Familiebezoek is dan tijdelijk ook buiten de eigen regio toegestaan. De regering trekt de teugels daarna weer aan om grote nieuwjaarsbijeenkomsten tegen te gaan.

    Premier Antonio Costa zei zaterdag dat het binnenlands reisverbod niet geldt in de periode 23 tot en met 26 december. Tijdens de jaarwisseling moeten de Portugezen weer zoveel mogelijk thuis blijven. Straatfeesten zijn met oud en nieuw uit den boze. Rond middernacht mogen groepjes van maximaal zes personen buiten zijn tot uiterlijk 02.00 uur.

  10. Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

    Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is zaterdag iets gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1602 coronapatiënten. Dat zijn er 23 minder dan vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

    Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er 472 op de intensivecareafdelingen, één minder dan de voorgaande dag. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten af met 22 tot 1130.

    Door de aanhoudende drukte werden in het afgelopen etmaal 12 patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio's, onder wie één ic-patiënt.

  11. RIVM meldt 6577 nieuwe coronabesmettingen

    Het RIVM heeft de afgelopen 24 uur 6577 nieuwe positieve tests geregistreerd. Dat is een stijging ten opzichte van een dag eerder, toen er 5935 positieve tests bijkwamen.

    Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 39. Dat waren er vrijdag 58. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven.

    In Amsterdam kwamen er zaterdag 428 nieuwe coronabesmettingen bij. Dat zijn er veel meer dan vrijdag, toen er 264 gevallen werden gemeld. Donderdag waren het er 385.

  12. Druk in de Kalverstraat

    Het is druk in de Kalverstraat, zo meldt de gemeente Amsterdam op Twitter. Vanwege de massa mensen is eenrichtingsverkeer ingesteld vanaf het Spui naar de Dam. De gemeente adviseert een bezoek uit te stellen of een andere winkelstraat te kiezen.

    De drukte in de binnenstad werd al verwacht, vanwege de mensen die lastminute inkopen doen voor het sinterklaasfeest. Daarom begonnen de politie, handhaving en de gemeente vrijdag al met de voorbereidingen om het winkelende publiek − als dat nodig zou zijn − bij te sturen in hun bewegingen.

    Ook vorig weekend was het druk in en rondom de Kalverstraat. De gemeente riep vrijdag, zaterdag en zondag op niet naar de binnenstad te komen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  13. Halsema: 'Erg veel overtredingen Amsterdamse horeca'

    Volgens burgemeester Femke Halsema zijn er erg veel overtredingen van de coronaregels in de Amsterdamse horeca. Dat zei Halsema in het AT5-programma Gesprek met de burgemeester. "Als er nota bene zoiets is als een glühweinroute is door de stad, waarbij glühwein geopend wordt en verkocht, wat leidt tot groepjes mensen die op straat staan te drinken – dat is echt in strijd met de landelijke afspraken die zijn gemaakt. Dan kunnen wij niet anders dan handhaven.”

    Halsema reageerde op de sluiting van brasserie De Joffers in Zuid, nadat klanten voor de deur eten en drinken hadden genuttigd. 

    "Vanwege het grote aantal overtredingen hadden wij het beleid strak gemaakt: zonder waarschuwing kon er gesloten worden." Na gesprekken is dat teruggedraaid: ondernemers die over de schreef gaan krijgen nu eerst een schriftelijke waarschuwing, en worden voor één in plaats van twee weken gesloten.

    Halsema riep in het AT5-programma Amsterdammers op hun verantwoordelijkheid te nemen. "Klanten hebben zich ook aan de regels te houden. Als die voor de deur koffie drinken, brengen zij de horecaondernemer in een ontzettend moeilijk parket. Dus ik zou tegen Amsterdamse inwoners willen zeggen: ik snap de behoefte aan gezelligheid. Maar als je graag weer naar een café wilt, help je horecaondernemers en zorg je dat zij zich aan de regels kunnen houden."

  14. Gemeente aan last-minutesinterklaasshoppers: 'Vermijd drukte'

    De gemeente roept mensen die nog last minute sinterklaasaankopen moeten doen  drukte te vermijden, afstand te houden en een mondkapje te dragen. 

    Vorig weekend was het - mede vanwege Black Friday - te druk op verschillende plekken rond de Kalverstraat. Daarom is politie, handhaving en gemeente sinds vrijdag bezig om de drukte te beteugelen. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  15. Rusland registreert recordaantal coronabesmettingen

    Rusland heeft de afgelopen 24 uur een recordaantal van 28.782 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Het totale aantal besmettingen komt daarmee op 2.431.731.

    Volgens de autoriteiten zijn er de afgelopen dag 508 sterfgevallen in verband met Covid-19 geregistreerd, waarmee het officiële nationale dodental op 42.684 staat.

    Rusland is wereldwijd het vierde land met de meeste besmettingen, na de Verenigde Staten, India en Brazilië.

  16. Experts: scholen moeten jongeren beter door coronatijd loodsen

    Scholen moeten worstelende jongeren beter door de coronatijd loodsen. Door de coronacrisis zien de Belgische toppsychiater Dirk de Wachter en psychotherapeut Ard Nieuwenbroek het aantal jongeren met suïcidale klachten, of dat aan de drugs raakt, stijgen. ‘Alle parameters staan op rood.’

    Lees verder.

    Beeld HOLLANDSE HOOGTE / ANP
  17. Alles over vaccineren: waar een wil is, is nog geen prik

    Engeland zegt volgende week de eerste coronaprikken te zetten. Duitsland timmert aan vaccinatiecentra. In Nederland? Daar wordt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) van alle kanten weersproken als hij zegt dat we ‘als het meezit’ op 4 januari beginnen.

    Lees het volledige artikel.

  18. Aantal nieuwe coronagevallen in Duitsland iets gedaald

    In Duitsland is het aantal coronabesmettingen dat in de laatste 24 uur is vastgesteld met ruim honderd gedaald ten opzichte van een dag eerder. Het Robert Koch Instituut (RKI) heeft zaterdagochtend 23.318 nieuwe gevallen gemeld. Vrijdag waren er nog 23.449 besmettingen.

    De afgelopen dagen is het aantal nieuwe geïnfecteerden snel toegenomen. Donderdag meldde het RKI 22.046 nieuwe gevallen, woensdag rond de 17.000 en dinsdag zo'n 13.500 besmettingen. In totaal is het coronavirus in Duitsland bij 1.153.556 personen vastgesteld.

    In het afgelopen etmaal overleden nog eens 483 personen in Duitsland aan de gevolgen van Covid-19. Het totale dodental als gevolg van de epidemie komt daarmee op 18.517.

  19. Opnieuw recordaantal besmettingen VS

    De Verenigde Staten hebben vrijdag voor de tweede dag op rij een recordaantal nieuwe coronabesmettingen binnen 24 uur geregistreerd. Volgens de Johns Hopkins universiteit in Baltimore zijn er binnen een etmaal meer dan 225.000 Amerikanen geïnfecteerd met het virus. Donderdag stond het aantal nog op dik 210.000.

    2506 mensen zijn in dezelfde periode gestorven aan de gevolgen van een besmetting. Een dag eerder werden er nog 2900 sterfgevallen gemeld.

    Gezondheidsfunctionarissen waarschuwden al eerder voor 'een uitbraak boven op een uitbraak' omdat een week geleden miljoenen Amerikanen naar hun familie afreisden om Thanksgiving, een belangrijke feestdag in de VS, te vieren.

    In het land laait de epidemie flink op. De afgelopen weken werd al drie keer de lat van 200.000 dagelijkse coronabesmettingen overschreden, maar nog nooit was het aantal zo hoog.

    Ziekenhuisopnames nemen met name toe in de vier meest dichtbevolkte staten (Californië, Florida, New York en Texas), merkt het Covid Tracking Project op.

    De Verenigde Staten, het land dat wereldwijd het hardst door de pandemie is getroffen, tellen in totaal meer dan 14,3 miljoen besmettingen en 278.000 doden.

  20. Rusland begint met grootschalige vaccinaties tegen coronavirus

    Rusland is zaterdag het eerste land dat mensen op grote schaal gaat inenten tegen het coronavirus. In Moskou gaan vaccinatiecentra open. De eerste mensen die zich kunnen laten inenten zijn leraren en mensen die werken in de zorgsector.

    Russen kunnen op vrijwillige basis worden ingeënt met een Russisch vaccin. Volgens de onderzoekers van het medische onderzoeksinstituut Gamaleya is het voor 95 procent doeltreffend.

    Het vaccin kost 16 euro per dosis, maar de Russische regering vaccineert de burgers gratis. Vanaf begin volgend jaar moeten in het hele land mensen worden ingeënt. In Rusland wonen ruim 145 miljoen mensen.

    Het aantal coronabesmettingen in Rusland staat op ruim 2,3 miljoen. Zeker 41.500 mensen zijn overleden door het virus.

    Een matroos van de Russische marine wordt ingeënt tegen Covid-19. Beeld AP
  21. Amerikaanse bedrijven maken zich op voor verspreiding vaccins

    Met de aanstaande komst van coronavaccins die bij lage temperaturen moeten worden bewaard, maken Amerikaanse bedrijven zich op voor een enorme logistieke inspanning om de distributie ervan te ondersteunen.

    Autofabrikant Ford heeft zijn eigen diepvriezers besteld, terwijl vleesverwerkingsgigant Smithfield zegt dat het klaar is om koelcellen in zijn slachthuizen ter beschikking te stellen voor de uitrol van vaccins. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het isoleren van containers, draaien al weken overuren.

    De Amerikaanse logistieke gigant UPS produceert 500 kilo droogijs per uur in zijn depots en heeft draagbare vriezers ontwikkeld die de vaccins kunnen opslaan bij temperaturen tussen -20 en -80 graden Celsius. Maar ook bedrijven die niet direct verband houden met de productie, opslag of transport van vaccins, zijn druk in de weer.

    "We hebben de mogelijkheden en capaciteit van onze vriezers beoordeeld en zijn bereid gezondheidsinstanties te helpen als de opslagcapaciteit beperkt wordt", zei Keira Lombardo, een van de directeuren van vleesgigant Smithfield. De vleesverpakker, die in een aantal van zijn Amerikaanse slachthuizen te maken kreeg met een groot aantal coronagevallen, zegt dat het nu klaar staat om de autoriteiten te helpen het vaccin te distribueren. Met name aan arbeiders in de landbouw- en voedselvoorzieningssector, zei Lombardo.

    Ford heeft tien ultrakoude vriezers besteld in afwachting van de komst van vaccins, om ze aan te bieden aan werknemers die ze willen hebben wanneer ze beschikbaar zijn. Toen het virus zich in het voorjaar in de Verenigde Staten begon te verspreiden, moest het bedrijf zijn fabrieken tijdelijk sluiten. De autofabrikant heeft sindsdien zijn activiteiten hervat, maar met strikte gezondheidsmaatregelen. "De gezondheid en veiligheid van ons personeel zijn onze topprioriteit", vertelde een woordvoerder.

    General Motors is nog niet zo ver gegaan, maar zei dat het in contact was met Amerikaanse overheidsinstanties en gezondheidsfunctionarissen om "waar nodig te coördineren wanneer de distributieplannen beschikbaar worden gesteld".

  22. KLM en Delta doen proef met vijf dagen quarantaine voor reizigers uit Atlanta

    Vanaf 15 december start er een proef voor reizigers die met KLM en Delta van Atlanta naar Schiphol gaan. Ze moeten voor vertrek een coronatest ondergaan en in quarantaine blijven. Pas bij een negatieve test mag men aan boord.

    Binnen vijf dagen na de eerste test moeten reizigers, bij aankomst op Schiphol, een tweede coronatest laten uitvoeren. Als die negatief is, mag men meteen uit quarantaine, maar niet eerder dan vijf dagen. Hiermee hoopt men de quarantainetijd te halveren van tien dagen naar vijf dagen.

    Van de 21 vluchten die per week gaan tussen Atlanta en Amsterdam, worden er vier aangewezen waarop deze proef wordt uitgevoerd. Voor overige vluchten (en reizigers) geldt onverkort de regel van tien dagen quarantaine bij aankomst. 

    Beeld ANP
  23. Verschillende Duitse steden en regio's voeren avondklok in

    Steeds meer Duitse steden en regio's voeren een avondklok in om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

    In de stad Ludwigshafen (deelstaat Rijnland-Palts) mag niemand meer tussen 21.00 uur en 05.00 uur zonder goede reden naar buiten. Uitzonderingen bestaan voor het reizen naar je werk, je partner of het ziekenhuis. De regeling gaat zaterdag in. Twee andere steden en een district in de deelstaat volgen uiterlijk dinsdag.

    Onlangs had de stad Mannheim (ruim 300.000 inwoners) in de deelstaat Baden-Württemberg al een avondklok aangekondigd. Tijdens de eerste coronagolf eerder dit jaar kondigde de deelstaat Beieren een uitgaansverbod af. Maar tot een landelijke avondklok, zoals in Spanje, Italië of Frankrijk kwam het niet. Wel geldt overal de regel contacten zo veel mogelijk te beperken.

  24. Coronamaatregelen Zwitserland: wel skiën, niet zingen

    De Zwitserse regering heeft vrijdag besloten dat de skipistes definitief tijdens de feestdagen open blijven. Wel mag slechts twee derde van het normale aantal mensen in een skilift of -cabine vertoeven. 

    Slecht nieuws voor liefhebbers van zingen: dat mag niet buiten de eigen familiekring. Voor kerken wordt er geen uitzondering gemaakt, voor scholen wel. 

    Het land telt 8,5 miljoen inwoners en momenteel liggen circa 480 mensen in ziekenhuizen met ernstige gevolgen van het coronavirus. Dat is 345.000 keer vastgesteld en 260.000 mensen zijn genezen of hadden geen klachten. In het Alpenland worden 5285 sterfgevallen aan het virus toegeschreven, veruit de meesten waren vrij oud. 

    Beeld AFP
  25. Ministerie gaat de mist in: meer scholen dicht door corona dan gemeld

    In november zijn niet 53, maar 84 basis- en middelbare scholen tijdelijk gesloten geweest vanwege het coronavirus. Donderdag bracht het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap abusievelijk foute cijfers naar buiten.

    Het ministerie vindt dat 'de gegevens niet veel verschillen'. Toch 'hechten wij eraan de cijfers alsnog te delen', schrijft het departement vrijdag. 

    De Onderwijsinspectie houdt het aantal schoolsluitingen bij via een meldpunt, dat pas op 15 oktober openging. Daarom zijn er geen cijfers van voor november beschikbaar. Voortaan komen er maandelijks rapportages hierover.

    Beeld ANP
  26. R-getal in Verenigd Koninkrijk voor tweede week op rij onder 1

    Het lijkt de goede kant op te gaan met de mate waarin het virus zich verspreidt in het Verenigd Koninkrijk. Voor de tweede week op rij ligt het r-getal (reproductiegetal) tussen de 0,8 en 1. Dat meldt de BBC.

    Men streeft ernaar om het r-getal in elk geval onder de 1 te krijgen. Dat betekent dan dat 100 mensen die het coronavirus hebben, minder dan 100 anderen met het virus besmetten. Op die manier stijgt het aantal besmettingen minder scherp.

    Het Verenigd Koninkrijk heeft eerder aangekondigd versoepelingen door te voeren in de coronamaatregelen omtrent Kerst. Drie huishoudens mogen samenkomen tussen 23 en 27 december. 

  27. Sneltest geeft profclubs meer grip op corona-uitbraak

    Antigeensneltesten kunnen worden gebruikt om (vroege) corona-infecties op te sporen bij mensen zonder klachten. Dat blijkt uit een onderzoek door het UMC Utrecht onder honderden profvoetballers.

    In samenwerking met de KNVB deden de onderzoekers een maand lang onderzoek onder voetballers en stafleden van dertien professionele voetbalclubs waaronder PSV en AZ, die onlangs te maken hadden met een corona-uitbraak.

    Sinds het begin van de competitie in september moeten de clubs zich al wekelijks laten testen met een reguliere PCR-test. In ruim een maand tijd werden 824 mensen uit de voetbalwereld ook herhaaldelijk getest met de sneltest. In vergelijking met de resultaten van PCR-test blijkt deze antigeentest vrijwel net zo nauwkeurig te zijn in de vroege fase van de infectie.

    Beeld ANP
  28. 'Systeem met veiligheidsregio's niet geschikt voor grote crises'

    Het huidige systeem met 25 veiligheidsregio’s werkt niet goed voor grote, landelijke crises zoals de corona-epidemie. Bij grote crises zouden de veiligheidsregio’s moeten kunnen opschalen naar één centrale organisatie. De huidige wet moet daarvoor worden aangepast. Dat concludeert een onderzoekscommissie die de Wet Veiligheidsregio’s onder de loep nam.

    "Gezamenlijk optreden is essentieel bij crises zoals de recente boerenprotesten in 2019 en 2020 en de bestrijding van Covid-19", stelt de commissie. Ze adviseert niet het stelsel met de veiligheidsregio's helemaal te veranderen, maar wel de wet aan te passen.

    De nieuwe wet moet flexibeler worden, zodat er op basis van de aard en omvang van een crisis kan worden besloten hoe erop te reageren. Als het nodig is moet de minister van Justitie en Veiligheid de bevoegdheid hebben om in te grijpen.

  29. 'Te lange wachttijden bij meerderheid ziekenhuizen'

    Op dit moment overschrijdt ruim een vijfde van de Nederlandse ziekenhuizen de maximale wachttijden voor operaties en behandelingen. Dat concludeert het tv-programma Meldpunt van Omroep Max, dat onderzoek deed onder 74 ziekenhuizen.

    Op een nieuwe heup of knie moeten patiënten in UMC Utrecht zestig weken wachten, geeft Meldpunt als voorbeeld. Een andere uitschieter is een staarbehandeling in het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis. Daar zouden patiënten 28 weken op moeten wachten.

    De oorzaak voor de lange wachttijden is het personeelstekort in de ziekenhuizen vanwege de coronacrisis. De De 74 ziekenhuizen zeggen overigens dat wachttijden momenteel 'dagkoersen' zijn; het zou enorm fluctueren.


    Beeld ANP
  30. Rutte: bedreigen OMT-leden totaal onacceptabel

    De bedreigingen aan het adres van leden van het Outbreak Management Team (OMT) zijn 'totaal onacceptabel', zei premier Mark Rutte bij zijn wekelijkse persconferentie. "We zijn er allemaal enorm van geschrokken", zei hij over de ministerraad. "Ikzelf ook." 

    Rutte benadrukte dat het OMT 'goed en belangrijk werk doet'. "En dat doen ze naar eer en geweten" Volgens de premier mogen mensen het oneens zijn met de OMT-adviezen. "Discussiëren over de inhoud is prima, maar intimidatie en bedreigingen zijn totaal onacceptabel."

    Nu.nl meldde vanochtend dat verschillende OMT-leden te maken hebben met bedreiging en zelfs thuis worden opgezocht. Dergelijke praktijken nemen toe nadat deze leden op tv zijn geweest.

    "Dat vind ik verschrikkelijk", zegt Rutte. "Ze moeten daar vrij in kunnen zijn. Dit zijn mensen die stuk voor stuk de besten in hun vak zijn en die worden dan geremd door dit soort idioten." Rutte raadt iedereen aan die met bedreiging te maken heeft aangifte te doen bij de politie.

  31. Waternet plaatst vijf extra coronameetsystemen in rioolnetwerk van Amsterdam

    Het Waternet heeft vijf extra meetsystemen aangelegd in het Amsterdamse riool, om mee te onderzoeken in welke mate het coronavirus in het rioolwater zit. De nieuwe punten bevinden zich in Centrum, Zuidoost, Noord en West.

    De rioolmetingen helpen in kaart te brengen in hoeverre het virus zich verspreid over de bevolking. Zo was de komst van de tweede golf al te voorspellen aan de hand van het rioolwater, volgens Waternet-directeur Saskia de Haas, voordat dit bleek uit de landelijke besmettingscijfers.

    Het Waternet voert de rioolonderzoeken al uit sinds maart, op landelijk niveau. Dit gebeurde tot nu toe wekelijks. Op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt dit uitgebreid naar dagelijks.

    Beeld ShutterStock
  32. Gemeente Den Haag scheldt huur culturele instellingen kwijt

    De gemeente Den Haag gaat wegens de coronacrisis de huur van de afgelopen acht maanden van culturele instellingen en makers kwijtschelden. Dat heeft cultuurwethouder Robert van Asten bekendgemaakt.

    Het gaat om instellingen met een culturele functie die huren via de gemeente, dus ook culturele broedplaatsen en ateliers. Het totaal aan financiële steun in 2020 aan de Haagse cultuursector komt hiermee op 6,4 miljoen euro.

  33. RIVM meldt 5935 nieuwe besmettingen

    Het RIVM heeft de afgelopen 24 uur 5935 nieuwe positieve tests geregistreerd. Dat is een stijging ten opzichte van donderdag, toen er 5641 positieve tests bijkwamen. 

    Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 58. Dat waren er donderdag 61. 

    Mensen van wie uit bron- en contactonderzoek of de CoronaMelder app is gebleken dat zij in contact zijn geweest met een besmette persoon, kunnen zich vanaf 1 december op corona laten testen. Ook als ze geen klachten hebben, meldt de Rijksoverheid. Hierdoor kunnen de cijfers beïnvloed zijn. Lees hier verder.

  34. Coronaprikken voor huisarts wel te doen, maar 'best pittig'

    Als straks duidelijk is wanneer welk coronavaccin zal worden geleverd, zullen huisartsen nog wel enige tijd nodig hebben om het prikken van hun patiënten te regelen. Dat verwacht de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). De hele operatie is wel te doen, maar wordt "best wel pittig", zegt een woordvoerster.

    De animo zal flink zijn en het inenten moet coronaproof. De dokters zullen daarom extra ruimte moeten vinden door partytenten voor de deur te zetten of tijdelijk te verhuizen naar bijvoorbeeld kerken en sportzalen. En omdat de gewone consulten ook moeten doorgaan, zullen huisartsen misschien ook op zaterdag coronavaccins willen toedienen, maar daar moet dan wel weer extra assistentie voor worden geregeld.

    Het zijn echter geen onoverkomelijke problemen, aldus de LHV. Om te beginnen hebben de dokters immers de groepen in beeld die het eerst in aanmerking komen doordat ze die ook al jaren oproepen voor de gewone griepprik.

    Beeld ANP
  35. Tweede coronagolf heeft weerslag op langdurige zorg

    Ook de tweede coronagolf heeft zijn weerslag op de langdurige zorg en het aantal bezette bedden. Niet alleen zijn er minder indicaties afgegeven voor deze zorg, maar sinds het einde van september - voorafgaand aan de tweede gedeeltelijke lockdown - zijn er ook meer mensen overleden die aanspraak maakten.

    Deze trend is vergelijkbaar met de eerste golf. De wachtlijsten voor langdurige zorg gaan weer richting die van begin dit jaar. Tussen 21 september en 1 november zijn 714 meer mensen met een Wlz-indicatie overleden dan er gemiddeld kon worden verwacht op basis van de voorgaande jaren.

    Het aantal lege bedden in verpleeghuizen nam afgelopen zomer af. Dit najaar zien we dat het aantal lege bedden weer toeneemt. In de eerste week van november zijn nog 1.742 bedden minder bezet dan in de periode voorafgaand aan de coronacrisis. Wel zijn er verschillen tussen de zorgkantoorregio’s qua bezetting.

    Met name in de verpleging en verzorging is sinds juni een sterke daling te zien, waardoor het niveau bijna gelijk is aan begin dit jaar. Er staan op 1 oktober nog 43 mensen meer op de wachtlijsten dan op 1 januari van dit jaar. In de GGZ-sector is het aantal wachtenden voor het eerst in 2020 wel toegenomen ten opzichte van januari.

  36. Verenigd Koninkrijk begint volgende week dinsdag met inenten

    Het Verenigd Koninkrijk begint volgende week dinsdag met het inenten van mensen tegen het coronavirus. De baas van de Britse gezondheidsdienst NHS zegt tegen omroep BBC dat mensen die het vaccin het hardst nodig hebben, zoals ouderen, het eerst aan de beurt zijn. 

    De eerste 800.000 doses van het Pfizer-vaccin zijn gisteren in het land aangekomen en worden de komende dagen verspreid. De vaccinaties beginnen in vijftig grote ziekenhuizen.

    Beeld AP
  37. Zes op tien bedrijven moeten loonkostensteun deels terugbetalen

    Naar schatting zes op de tien bedrijven die afgelopen voorjaar een beroep hebben gedaan op de eerste loonkostenregeling (NOW) van het kabinet, moeten een deel daarvan terugbetalen. Dat komt doordat zij minder omzet zijn misgelopen dan zij vooraf hadden ingeschat, of doordat hun loonkosten lager zijn uitgevallen, meldt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

    Ondernemers konden een beroep doen op de eerste NOW-regeling als zij minstens een vijfde van hun opbrengsten zagen wegvallen door de coronamaatregelen, zoals de sluiting van de horeca en het verbod op evenementen. Zij konden tot 90 procent van hun loonkosten vergoed krijgen. Het subsidiebedrag was mede afhankelijk van hoe zwaar hun omzet werd geraakt. Dat wordt pas achteraf definitief vastgesteld.

    De regeling was bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden. In totaal maakten bijna 140.000 werkgevers er gebruik van. Daarmee kon van ruim 2,6 miljoen werknemers het loon worden doorbetaald.

  38. Ook andere politici hebben geen moeite met vaccineren voor camera

    Kasja Ollongren, Ank Bijleveld en Sigrid Kaag hebben er, net als gezondheidsminister De Jonge, geen problemen mee zich in het bijzijn van de media te laten vaccineren.

    Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol hoopt wel dat ze 'niet gaat piepen omdat het pijn doet', zegt ze lachend. Ze wil naar eigen zeggen 'nooit kijken, ik ben een beetje een schijterd moet ik zeggen'.

    Minister Cora van Nieuwenhuizen vindt media-aandacht niet nodig. "Ik ben er niet zo van om er een heel theater van te maken," zegt zij. Collega Sander Dekker is daar wel 'maar al te graag' toe bereid, maar vraagt zich eveneens af of het nodig zal zijn. 

    Beeld Getty Images
  39. In Zuid-Korea hoogste stijging besmettingen in negen maanden

    Zuid-Korea noteert vandaag de hoogste stijging qua coronabesmettingen in negen maanden. 629 mensen werden de afgelopen 24 uur positief getest op het virus. 

    600 gevallen zijn lokaal besmet geraakt. Bijna 80 procent daarvan deden zich voor in de dichtbevolkte regio rond hoofdstad Seoel. Het totaal aantal besmettingen in het Aziatische land komt met de jongste cijfers op 36.332

    536 Zuid-Koreanen overleden.

  40. De Jonge: geen moeite mee me zichtbaar te laten vaccineren

    Minister Hugo de Jonge heeft er geen probleem mee om zich voor de camera te laten inenten met een coronavaccin. Maar hij benadrukt dat de kwetsbare groepen als eerste aan de beurt zijn als de vaccins worden geleverd en goedgekeurd.

    "Als ik aan de beurt ben heb ik er geen enkele moeite mee om dat in alle transparantie te doen," aldus de Jonge. "Het is mooi dat de wetenschap ons dit levert. Vaccinatie is onze beste troef."

    Maar het goede voorbeeld geven zal niet meteen gebeuren, benadrukt de bewindsman. "In Nederland hebben we ervoor gekozen de kwetsbare groepen eerst te doen, dan is het logisch de eerste vaccins voor hen beschikbaar te hebben."

    Beeld ANP
  41. Wereldwijd meer dan 65 miljoen coronabesmettingen

    Het aantal mensen wereldwijd bij wie het coronavirus is vastgesteld, is vrijdag de 65 miljoen gepasseerd. Dat cijfer is gebaseerd op de database van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins.

    In totaal zijn nu 65.277.100 besmettingen en 1.507.323 sterfgevallen vastgesteld sinds het opduiken van het virus in China eind vorig jaar. Halverwege september passeerde het aantal besmettingen de 30 miljoen.

    Met meer dan 19 miljoen besmettingen is Europa het gebied met de meeste infecties. Afgelopen week steeg het aantal daar met 1,7 miljoen, verspreid over 52 Europese landen.

    In de Verenigde Staten zijn meer dan 14 miljoen besmettingen vastgesteld. Donderdag registreerde het land nog een recordaantal nieuwe besmettingen. In een etmaal werden meer dan 210.000 Amerikanen geïnfecteerd.

    Beeld Getty Images
  42. Grapperhaus noemt bedreiging OMT-leden 'schandalig'

    Minister Ferd Grapperhaus vindt het "schandalig" dat leden van het Outbreak Management Team (OMT) worden bedreigd. Hij benadrukt dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dit soort zaken goed in beeld heeft.

    Als minister van Justitie en Veiligheid wordt Grapperhaus op de hoogte gehouden van de bedreigingen, maar inhoudelijk kan hij er verder niks over zeggen. Hij wijst erop dat er extra geld beschikbaar is - 55 miljoen euro per jaar - voor de beveiliging van bijvoorbeeld advocaten, rechters en journalisten.

    Het is "buitengewoon" slecht dat dat voor de wetenschappers van het OMT nu ook nodig is, aldus Grapperhaus. "Ze leggen in tv-programma's op een goed, begrijpelijk niveau uit wat er speelt. Het is schandalig dat dit gebeurt. We zetten in op veiligheid, laat dat heel duidelijk zijn."

    Beeld ANP
  43. Ook in Zweden voorrang op kwetsbare groepen bij inenten

    570.000 Zweedse bewoners en personeelsleden van verzorgings- en bejaardentehuizen zullen, zodra er een goedgekeurd vaccin is, als eerste worden ingeënt tegen het coronavirus, maakt premier Stefan Lofven bekend. Dat vormt de start van het Zweedse vaccinatieprogramma. Inenting zal gratis zijn.

    "Het vaccin zal alle plekken van ons land bereiken," aldus Lofven die zegt dat het Scandinavische land klaar moet staan om te beginnen zodra de vaccins arriveren. Een 'lichtpuntje in donkere dagen' noemt hij het. "Een jaar geleden hadden we nog nooit gehoord van Covid-19 en nu maken we plannen voor een vaccinatie. Dat is enorm."

  44. Duitse minister: extra coronamaatregelen nodig in sommige regio's

    In sommige regio's van Duitsland met veel coronabesmettingen zijn aanvullende beperkingen nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, liet de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn vrijdag weten.

    "Waar het aantal besmettingen in Duitsland groter is, is er naar mijn mening behoefte aan aanvullende maatregelen om het aantal contacten verder te verminderen boven wat is afgesproken," zei Spahn tegen de Duitse zender ZDF. "We hebben nog steeds te veel districten en regio's waar aanvullende maatregelen nodig zijn," voegde hij eraan toe.

    In Duitsland is de zogenoemde lockdown-light verlengd tot 10 januari. Tijdens de feestdagen zijn wel de beperkingen voor samenkomsten iets versoepeld naar maximaal tien personen. 

    Mensen staan in de rij voor een coronatest in Berlijn. Beeld AFP
  45. Verenigd Koninkrijk begint distributie coronavaccin

    Het Verenigd Koninkrijk is vrijdag begonnen met het verdelen van de eerste lading coronavaccins van farmaceut Pfizer/BioNTech die in het land zijn aangekomen. Het vaccineren begint volgens SkyNews volgende week.

    Hoeveel doses van het vaccin dit jaar kunnen worden gebruikt, weet de Britse regering nog niet precies. "Er zijn nu 800.000 doses aangekomen. Laten we hopen dat het er voor het einde van het jaar een paar miljoen zijn," aldus staatssecretaris voor Bedrijfsleven Alok Sharma.

    Donderdag kwam de eerste lading vanuit België aan in het Verenigd Koninkrijk. Nu worden de vaccins verspreid naar Noord-Ierland, Schotland en Wales.

    De Britse gezondheidsdienst NHS is op zoek naar mensen die ervaring hebben met vaccineren, om zo snel mogelijk iedereen van een inenting te kunnen voorzien.

    Het hoofdkwartier van Pfizer in Tadworth, Groot-Brittanie.Beeld REUTERS
  46. Twee derde kankerpatiënten gaat coronavaccinatie halen

    Twee derde van de mensen met kanker geeft aan gevaccineerd te willen worden tegen corona. Van deze groep wil ruim de helft graag voorrang krijgen bij de vaccinatie. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties heeft dat, samen met andere zorgorganisaties, laten onderzoeken en er ruim 2400 (ex-)kankerpatiënten voor gesproken.

    Van de mensen die niet meer beter worden, zegt ruim 7 op de 10 graag een vaccinatie te krijgen. Ruim drie kwart van de mannen geeft aan graag gevaccineerd te willen worden ten opzichte van ruim de helft van de vrouwen: van de vrouwen zegt een derde het nog niet te weten. Onder de mensen van 66 jaar of ouder geeft bijna 8 op de 10 respondenten aan graag gevaccineerd te willen, waarvan ruim de helft met voorrang.

    Beeld Koen van Weel / ANP
  47. Moderna levert dit jaar nog 20 miljoen coronavaccins aan VS

    De Amerikaanse farmaceut Moderna levert voor het einde van het jaar nog 20 miljoen coronavaccins aan de Verenigde Staten. 

    In het eerste kwartaal van volgend jaar komen daar nog 85 miljoen tot 100 miljoen doses bij. De rest van de wereld krijgt begin 2021 zo'n 15 tot 25 miljoen doses. Die worden in Zwitserland geproduceerd.

  48. Geen grote versoepelingen verwacht met feestdagen

    Met het vaccin bijna in de vriezer groeit de druk op het kabinet om rond de feestdagen de teugels te laten vieren.

    Maar diverse OMT-leden zien amper ruimte, hooguit voor een groter kerstgezelschap thuis. Lees hier verder.

    Beeld Getty Images
  49. 'Door coronavaccinatie minder hulp voor zieke werknemer'

    Als bedrijfsartsen straks betrokken worden bij de eerste ronde van coronavaccinaties in Nederland, zullen ze minder tijd hebben voor hun andere taken, zoals het begeleiden van mensen die tijdelijk niet kunnen werken en het adviseren over arbeidsomstandigheden. Daar wijst de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) op. 

    "Het zal krap zijn, maar het geeft ook enorm veel energie om zo'n klus te klaren," zegt directeur Gijsbert van Lomwel van de beroepsvereniging voor bedrijfsartsen.

    De coronavaccinaties beginnen mogelijk in januari. Ouderen en mensen uit medische risicogroepen zijn het eerst aan de beurt. Die vaccinaties zullen worden verricht door instellingsartsen en huisartsen. Daarnaast krijgen mensen die in de zorg werken voorrang, en bij die vaccinaties zijn bedrijfsartsen betrokken.

    Nederland telt ongeveer 1800 bedrijfsartsen. "Zelfs zonder corona zijn dat er al te weinig voor wat we aan taken hebben", aldus Van Lomwel. Het tekort komt door vergrijzing. Oudere collega's gaan nu met pensioen en vanuit de opleidingen komen er nog niet genoeg nieuwe bedrijfsartsen bij om dat op te vangen. 

  50. Meerdere leden van OMT bedreigd en thuis opgezocht

    Meerdere leden van het Outbreak Management Team (OMT) zijn de afgelopen tijd bedreigd, blijkt uit gesprekken die NU.nl met OMT-leden heeft gevoerd. De huizen van verschillende OMT-leden zijn bezocht en er zijn brieven met daarin intimiderende teksten bij hen bezorgd.

    Diederik Gommers, die zegt zelf niet te zijn bedreigd, spreekt over 'ernstige bedreigingen'. Het hoofd van de intensivecareafdeling van het Erasmus MC zegt dat die bedreigingen via sociale media worden geuit, maar dat OMT-leden soms ook thuis worden bezocht.

    Volgens Gommers wordt 'een enkel OMT-lid' beveiligd. Of dat om permanente beveiliging gaat, wil hij niet zeggen. Niet alle OMT-leden die NU.nl sprak, zeggen zich geïntimideerd te voelen door de bedreigingen. De bedreigingen leiden bij meerdere wetenschappers van het Outbreak Management Team, het orgaan dat het kabinet adviseert over de coronamaatregelen, wel tot twijfels over of ze door moeten gaan met hun mediaoptredens.

    Beeld ANP