Direct naar artikelinhoud
LiveblogCoronavirus

Live - Rudy Giuliani besmet met coronavirus | Catshuisoverleg: versoepelingen tijdens de feestdagen nog niet in zicht

Het aantal nieuwe besmettingen daalt weliswaar op weekbasis, maar het is nog de vraag of dat in de nabije toekomst tot een versoepeling van de beperkende maatregelen gaat leiden. Volg het laatste nieuws over het coronavirus in dit liveblog.

BOA’s surveilleerden zaterdag tussen het winkelend publiek in Eindhoven. In Rotterdam was het iets drukker dan normaal en in Amsterdam riep de gemeente het winkelend publiek op de Kalverstraat te mijden.Beeld ANP

Live

  1. Rudy Giuliani positief getest en opgenomen in het ziekenhuis

    Rudy Giuliani, voormalig burgemeester van New York en persoonlijke bulldog (aldus zijn dochter) van president Trump, is positief getest op het coronavirus. Dat liet de president via Twitter weten. De Amerikaanse televisiezender ABC meldt dat Giuliani is opgenomen in een ziekenhuis in Washington.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Lees hier hier het profiel van Rudy Giuliani dat verslaggever Olaf Tempelman over de oud-burgemeester schreef.

  2. Catshuisoverleg: nog te veel besmettingen voor versoepelingen tijdens feestdagen

    Het aantal besmettingen is nog veel te hoog om aan versoepeling van de coronamaatregelen te denken richting de feestdagen. Dat was de conclusie van het Catshuisoverleg, meldden ingewijden.

    In de ambtswoning van de premier sprak een groot deel van het kabinet met onder anderen RIVM-directeur Jaap van Dissel. Er worden tijdens de informele bijeenkomst geen beslissingen genomen, aldus het kabinet.

    Dinsdagavond maken premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekend hoe het verder gaat rond de feestdagen. Verwacht geen grote nieuwe maatregelen, is te horen na het Catshuisoverleg.

    Premier Mark Rutte gaf vrijdag na de ministerraad al aan somber te zijn over de mogelijkheid tot versoepeling van de maatregelen. Het ziet er op dit moment natuurlijk niet goed uit, zei hij toen.

    ANP

  3. Denemarken bang voor tweede coronagolf

    Denemarken is bezorgd dat een tweede coronagolf het land zal overspoelen. De gezondheidsautoriteiten meldden zaterdag 2.115 nieuwe besmettingen en zondag 1.745. Tot dusver zijn 885 Covid-19-patiënten overleden. Premier Mette Frederiksen liet via Facebook weten dat de regering van plan is nieuwe beperkende maatregelen te nemen. Ze gaf nog geen details.

    Bard van de Weijer

  4. Moskou wil 7 miljoen inwoners vaccineren

    Moskou is van plan zo'n 7 miljoen inwoners te vaccineren tegen het coronavirus. Dat heeft burgemeester Sergei Sobjanin zondag gezegd in een tv-interview. Eerder op de dag meldde Rusland opnieuw een recordaantal nieuwe besmettingen, ruim 29.000. Het aantal Russen dat het gevreesde virus heeft opgelopen nadert de 2,5 miljoen. Het dodental steeg met 457 tot 43.141.

    In de hoofdstad, die ruim 12 miljoen inwoners heeft, begon de inentingscampagne zaterdag in zeventig klinieken. Risicogroepen, zoals onderwijzend personeel en mensen in de gezondheidszorg, krijgen voorrang. ‘De verwachting is dat we 6 tot 7 miljoen mensen moeten gaan vaccineren’, aldus Sobjanin.

    Rusland heeft een eigen vaccin ontwikkeld, Spoetnik V, en snel goedkeuring gegeven voor het gebruik ervan. Wetenschappers stellen daar vraagtekens bij, omdat het middel nog onvoldoende zou zijn getest op veiligheid en werkzaamheid.

    ANP

    Lees ook: Bellen met onze correspondent Tom Vennink: ‘Ik mocht gewoon praten met de Russen die een corona-vaccin kwamen halen. Dat is zeldzaam’

  5. Geen extra drukte aan de kassa voor pakjesavond

    Hulpsinten lijken de inkoop van cadeautjes dit jaar goed te hebben gepland, zonder aankopen op het laatste moment voor pakjesavond. Winkels hadden het zaterdag niet veel drukker dan normaal. Het aantal pinbetalingen aan de kassa lag nog geen 5 procent hoger dan op een gemiddelde zaterdag in september, meldt Betaalvereniging Nederland.

    Ook op vrijdag 4 december trokken hulpjes van Sinterklaas geen eindsprint door de winkelstraat voor het heerlijk avondje. Gegevens over het betaalgedrag in de Nederlandse detailhandel wees op normale drukte voor een vrijdag.

    Het uit de Verenigde Staten overgewaaide koopjesfestijn Black Friday luidde op de laatste vrijdag van november de doorgaans drukste periode in voor winkeliers. Met kortingen lokken zowel fysieke als onlinewinkels klanten die inkopen doen voor de feestdagen.

    Mede door het coronavirus gebeurde dat dit jaar vooral online. In de dagen tussen Black Friday en 5 december lag het totale aantal iDEAL-betalingen 35 procent hoger dan op gewone weekdagen. Het totaalbedrag aan onlinebetalingen steeg zelfs met 65 procent tot 1,9 miljard omzet. Ten opzichte van dezelfde week in 2019 nam het aantal iDEAL-betalingen met de helft toe.

    Aan de kassa pinden mensen in dezelfde periode slechts 10 procent vaker dan in een normale week. Vergeleken met 2019 daalde het aantal pinbetalingen in de week voor pakjesavond met 5 procent. De totale omzet uit alle pin- en iDEAL-betalingen was 10 procent hoger dan in 2019.

    ANP

  6. Stijging besmettingen, waarschijnlijk vooral door meer testen

    Het aantal gemelde besmettingen stijgt voor de vijfde dag op rij. Dit wordt waarschijnlijk vooral veroorzaakt door het verruimde testbeleid per 1 december. De sterftecijfers en de ziekenhuisbezetting laten nog steeds een licht dalende trend zien.

    Het RIVM meldt 6.814 nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus, gisteren waren dit er 6.577. Sinds 1 december kunnen ook mensen zonder klachten zich laten testen, als zij in contact zijn geweest met een besmet persoon. De afgelopen week zijn er 38.314 nieuwe besmettingen gemeld, een stijging van 12 procent op weekbasis. Deze stijging hoeft niet te betekenen dat de uitbraak verergert, door het veranderde testbeleid zijn de cijfers niet goed te vergelijken met vorige week. Maar van een snelle afname, zoals in de eerste weken van november, is zeker ook geen sprake.

    De GGD’s verwachten dat er vanaf 1 december waarschijnlijk 20 duizend testen per dag meer worden uitgevoerd. Dit zou een forse toename betekenen ten opzichte van de 37 duizend tests per dag in de laatste week van november. Het RIVM bevestigt dat er de afgelopen dagen meer getest is, maar kan nog geen exacte aantallen noemen. De GGD’s maken morgen bekend hoeveel testen er zijn gedaan, het RIVM publiceert dinsdag het percentage positieve testen. Doordat de cijfers over het aantal testen niet dagelijks gepubliceerd worden is de impact van het nieuwe testbeleid op de besmettingscijfers nog niet duidelijk.

    Vandaag is het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis weer wat toegenomen, maar op weekbasis blijft een lichte daling zichtbaar. Er liggen nu 1.641 covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, 39 meer dan op zaterdagmiddag. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding. Vorige week zondag lagen er 1.700 patiënten vanwege covid-19 in het ziekenhuis. Het afgelopen etmaal zijn er 181 patiënten nieuw opgenomen, waarvan 21 op de intensive care. Er zijn 142 patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of daar overleden.

    Vandaag zijn er 25 nieuwe sterfgevallen door covid-19 gemeld. Dat waren er gisteren 39. Dit zijn alleen personen bij wie het coronavirus met een test is vastgesteld, de werkelijke sterfte is hoger.

    Serena Frijters

  7. Weer recordaantal besmettingen in de VS

    De Verenigde Staten hebben zaterdag voor de derde dag op rij een recordaantal nieuwe coronabesmettingen binnen 24 uur geregistreerd. Volgens de Johns Hopkins universiteit in Baltimore zijn er binnen een etmaal bijna 230.000 Amerikanen geïnfecteerd met het longvirus. Vrijdag stond het aantal nog op dik 225.000, de dag daarvoor op 210.000.

    2527 mensen zijn in dezelfde periode gestorven aan de gevolgen van een besmetting. Een dag eerder werden er nog 2506 sterfgevallen gemeld. De afgelopen weken werd al meerdere malen de grens van 200.000 dagelijkse coronabesmettingen overschreden, maar nog nooit was het aantal zo hoog. Ziekenhuisopnames nemen met name toe in de vier meest dichtbevolkte staten (Californië, Florida, New York en Texas), merkt het Covid Tracking Project op.

    Gezondheidsfunctionarissen waarschuwden al eerder voor 'een uitbraak bovenop een uitbraak' omdat vorig week miljoenen Amerikanen tegen het advies van de landelijke gezondheidsdienst CDC in naar hun familie afreisden om de feestdag Thanksgiving te vieren.

    De Verenigde Staten, het land dat wereldwijd het hardst door de pandemie is getroffen, telt in totaal meer dan 14,6 miljoen besmettingen en 281.000 doden.

    ANP

  8. Zuid-Korea telt hoogste aantal gevallen in negen maanden tijd

    In Zuid-Korea zijn zondag (lokale tijd) 631 nieuwe coronagevallen geteld, het hoogste aantal nieuwe besmettingen in negen maanden tijd.

    De overheid legde op zaterdag in hoofdstad Seoul en omgeving, waar veel nieuwe besmettingen zich voordoen, strengere maatregelen op. Winkels en de meeste andere gelegenheden moeten de komende weken om 9 uur ’s avonds sluiten. Ook rijdt er minder openbaar vervoer.

    Het totale aantal besmettingen in het land ligt nu op 37.546 en 545 mensen zijn aan het longvirus overleden.

    Redactie

    Een vrijwel lege winkelstraat in de Zuid-Koreaanse stad Seoul.Beeld AP
  9. Coronavaccins met militair vliegtuig van België naar het Verenigd Koninkrijk

    Miljoenen doses coronavaccin die in België worden gemaakt, zullen volgens The Guardian met een militair vliegtuig naar het Verenigd Koninkrijk worden gebracht om vertraging door de brexit te voorkomen. Ook al komt er een deal met de EU, waar het vooralsnog niet naar uitziet, dan nog dreigt het vervoer over weg, spoor of zee in grote problemen te komen.

    Transport door de lucht is het enige alternatief om de Britse inentingscampagne niet in gevaar te brengen. Zowel het ministerie van Gezondheidszorg en Sociaal Welzijn (DHSC) als van Defensie heeft dat zaterdag bevestigd.

    Sinds de Britse overheid vorige week het licht op groen heeft gezet voor de toediening van het coronavaccin van het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech, werden via de Eurotunnel al 800.000 doses geïmporteerd die worden bewaard op geheime locaties. In totaal zouden er tegen het einde van het jaar tot zo'n vijf miljoen dosissen in Groot-Brittannië moeten arriveren.

    Belga/ANP

  10. Portugal versoepelt coronamaatregelen tijdens kerstdagen

    Portugal versoepelt de maatregelen tegen het coronavirus tijdens de kerstdagen. Familiebezoek is dan tijdelijk ook buiten de eigen regio toegestaan. De regering trekt de teugels daarna weer aan om grote nieuwjaarsbijeenkomsten tegen te gaan.

    Premier Antonio Costa zei zaterdag dat het binnenlands reisverbod niet geldt in de periode 23 tot en met 26 december. Tijdens de jaarwisseling moeten de Portugezen weer zoveel mogelijk thuis blijven. Straatfeesten zijn met oud en nieuw uit den boze. Rond middernacht mogen groepjes van maximaal zes personen buiten zijn tot uiterlijk 02.00 uur.

    ANP

  11. ‘Iets drukker in centrum Rotterdam, maar beheersbaar’

    Het was zaterdagmiddag iets drukker dan normaal in het centrum van Rotterdam, maar de drukte was goed beheersbaar, aldus een woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb. De gemeente hanteert looproutes en riep op de drukte te mijden om taferelen zoals op Black Friday te voorkomen. ‘De maatregelen hebben geholpen’, aldus de zegsman.

    Ook vrijdag tijdens koopavond viel het mee met de drukte in de binnenstad, toen moesten de winkels om 19.00 uur vervroegd de deuren sluiten. Die maatregel werd ingesteld wegens de extreme drukte zoals tijdens Black Friday. De gemeente sloot toen de winkels in het centrum voortijdig omdat het winkelend publiek niet voldoende afstand kon houden. Ook kwamen jongeren massaal samen in het centrum en gooiden met vuurwerk.

    ANP

  12. Gemeente Amsterdam roept mensen op Kalverstraat te mijden

    Wegens drukte in de Kalverstraat in Amsterdam roept de gemeente het kooppubliek zaterdagmiddag  op de winkelstraat te mijden. ‘Het is druk in de Kalverstraat. Daarom stellen we eenrichtingsverkeer in vanaf Spui naar de Dam’, twitterde de gemeente Amsterdam. De gemeente adviseert de mensen die voor inkopen op pad zijn hun bezoek aan de Kalverstraat uit te stellen of uit te wijken naar een andere winkelstraat.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Eerder op de dag had de gemeente mensen al opgeroepen de sinterklaasinkopen alleen te doen vanwege het risico op besmetting met het coronavirus.

    Twitter bericht wordt geladen...

    ANP

  13. Flinke toename besmettingen door verruimd testbeleid, dalende ziekenhuisopnamen geven beter beeld

    Het aantal nieuwe besmettingsmeldingen stijgt, waarschijnlijk vooral door het verruimde testbeleid. De cijfers over ziekenhuisopnamen geven momenteel een betrouwbaarder beeld van het verloop van de uitbraak. Er liggen vandaag iets minder mensen in het ziekenhuis vanwege covid-19 dan gister. Op weekbasis is er daar sprake van een daling van 6 procent.

    Het RIVM meldt vandaag 6.577 nieuwe coronabesmettingen, dit waren er gisteren 5.935. Afgelopen week werden 37.120 positieve testresultaten geregistreerd, 9 procent meer dan vorige week. De verwachting is dat door het verruimde testbeleid er de komende tijd meer besmettingen zullen worden gemeld, wat niet noodzakelijk op een groei van het daadwerkelijk aantal besmette personen hoeft te duiden. Volgens de GGD’s zullen er vanaf 1 december waarschijnlijk 20 duizend testen per dag meer worden uitgevoerd. Maandag wordt bekend wat de werkelijke toename is.

    Het aantal covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is vandaag afgenomen met 23 patiënten naar 1.602. Er liggen nu 472 patiënten op intensive cares vanwege een besmetting met het coronavirus, 1 patiënt minder dan gisteren. Het aantal patiënten met covid-19 buiten de ic’s nam af met 22 ten opzichte van gisteren, waarmee het totaal op 1.130 komt.

    In het afgelopen etmaal zijn er 220 patiënten nieuw opgenomen, waarvan 31 op de intensive care. Er zijn 243 patiënten uit het ziekenhuis ontslagen, of daar overleden. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

    Vandaag werden er 39 nieuwe sterfgevallen gemeld. Dat waren er gisteren 58. Dit zijn alleen personen bij wie het coronavirus met een test is vastgesteld, in werkelijkheid stierven meer mensen aan het virus.

    Semina Ajrović en Xander van Uffelen

  14. En wat als Willem-Alexander nu als eerste een coronaprik haalt?

    Drie Amerikaanse oud-presidenten kondigen aan zich voor het oog van de camera’s te laten vaccineren, om zo de bevolking te laten zien hoe veilig dat is. Het is een strategie met een rijke geschiedenis. Maar werkt dat wel, de beroemdheid als influencer?

    Maartje Bakker

  15. Opnieuw recordaantal besmettingen VS

    De Verenigde Staten hebben vrijdag voor de tweede dag op rij een recordaantal nieuwe coronabesmettingen binnen 24 uur geregistreerd. Volgens de Johns Hopkins universiteit in Baltimore zijn er binnen een etmaal meer dan 225.000 Amerikanen geïnfecteerd met het longvirus. Donderdag stond het aantal nog op dik 210.000.

    2506 mensen zijn in dezelfde periode gestorven aan de gevolgen van een besmetting. Een dag eerder werden er nog 2900 sterfgevallen gemeld.

    Gezondheidsfunctionarissen waarschuwden al eerder voor 'een uitbraak bovenop een uitbraak' omdat een week geleden miljoenen Amerikanen naar hun familie afreisden om Thanksgiving, een belangrijke feestdag in de VS, te vieren.

    In het land laait de epidemie flink op. De afgelopen weken werd al drie keer de lat van 200.000 dagelijkse coronabesmettingen overschreden, maar nog nooit was het aantal zo hoog.

    Ziekenhuisopnames nemen met name toe in de vier meest dichtbevolkte staten (Californië, Florida, New York en Texas), merkt het Covid Tracking Project op.

    De Verenigde Staten, het land dat wereldwijd het hardst door de pandemie is getroffen, telt in totaal meer dan 14,3 miljoen besmettingen en 278.000 doden.

    ANP

  16. Rusland begint met grootschalige vaccinaties tegen coronavirus

    Rusland is zaterdag het eerste land dat mensen op grote schaal gaat inenten tegen het coronavirus. In Moskou gaan vaccinatiecentra open. De eerste mensen die zich kunnen laten inenten zijn leraren en mensen die werken in de zorgsector.

    Russen kunnen op vrijwillige basis worden ingeënt met een Russisch vaccin. Volgens de onderzoekers van het medische onderzoeksinstituut Gamaleya is het voor 95 procent doeltreffend.

    Het vaccin kost 16 euro per dosis, maar de Russische regering vaccineert de burgers gratis. Vanaf begin volgend jaar moeten in het hele land mensen worden ingeënt. In Rusland wonen ruim 145 miljoen mensen.

    Het aantal coronabesmettingen in Rusland staat op ruim 2,3 miljoen. Zeker 41.500 mensen zijn overleden door het virus.

    ANP


    Een matroos van de Russische marine wordt ingeënt tegen Covid-19. De Russische marine is deze week begonnen met het vaccineren van bemanningen voorafgaand aan een missie. Vanaf zaterdag kan ook de bevolking zich laten inenten.Beeld AP
  17. Amerikaanse bedrijven maken zich op voor verspreiding vaccins

    Met de aanstaande komst van coronavaccins die bij lage temperaturen moeten worden bewaard, maken Amerikaanse bedrijven zich op voor een enorme logistieke inspanning om de distributie ervan te ondersteunen.

    Autofabrikant Ford heeft zijn eigen diepvriezers besteld, terwijl vleesverwerkingsgigant Smithfield zegt dat het klaar is om koelcellen in zijn slachthuizen ter beschikking te stellen voor de uitrol van vaccins. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het isoleren van containers, draaien al weken overuren.

    De Amerikaanse logistieke gigant UPS produceert 500 kilo droogijs per uur in zijn depots en heeft draagbare vriezers ontwikkeld die de vaccins kunnen opslaan bij temperaturen tussen -20 en -80 graden Celsius. Maar ook bedrijven die niet direct verband houden met de productie, opslag of transport van vaccins, zijn druk in de weer.

    'We hebben de mogelijkheden en capaciteit van onze vriezers beoordeeld en zijn bereid gezondheidsinstanties te helpen als de opslagcapaciteit beperkt wordt', zei Keira Lombardo, een van de directeuren van vleesgigant Smithfield. De vleesverpakker, die in een aantal van zijn Amerikaanse slachthuizen te maken kreeg met een groot aantal coronagevallen, zegt dat het nu klaar staat om de autoriteiten te helpen het vaccin te distribueren. Met name aan arbeiders in de landbouw- en voedselvoorzieningssector, zei Lombardo.

    Ford heeft tien ultrakoude vriezers besteld in afwachting van de komst van vaccins, om ze aan te bieden aan werknemers die ze willen hebben wanneer ze beschikbaar zijn. Toen het virus zich in het voorjaar in de Verenigde Staten begon te verspreiden, moest het bedrijf zijn fabrieken tijdelijk sluiten. De autofabrikant heeft sindsdien zijn activiteiten hervat, maar met strikte gezondheidsmaatregelen. 'De gezondheid en veiligheid van ons personeel zijn onze topprioriteit', vertelde een woordvoerder.

    General Motors is nog niet zo ver gegaan, maar zei dat het in contact was met Amerikaanse overheidsinstanties en gezondheidsfunctionarissen om 'waar nodig te coördineren wanneer de distributieplannen beschikbaar worden gesteld'.

    ANP

  18. INretail blij: geen mondkapjesboete winkeliers

    Branchevereniging voor detailhandelaren INretail is blij dat winkeliers niet beboet kunnen worden als klanten geen mondkapje dragen. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft dat in een Kamerbrief verduidelijkt. De afgelopen dagen waren er onduidelijkheden of burgemeesters winkeliers die niet controleren of klanten een mondkapje dragen een boete konden opleggen of zelfs de winkel konden sluiten.

    Volgens Grapperhaus hoeven winkeliers niet te handhaven. Wel moeten ze een actief deurbeleid voeren en klanten aansporen een mondkapje te dragen.

    INretail spoort winkeliers aan al bij binnenkomst door middel van een poster een oproep te doen om een mondkapje te dragen. Als klanten dat weigeren mogen winkeliers die klanten weren. Diverse winkelketens, waaronder verschillende supermarkten, gaven de afgelopen dagen al aan dit niet actief te gaan doen.

    ANP

  19. Pfizer en BioNTech hebben productie op orde

    Farmaceut Pfizer en biotechnoloog BioNTech hebben de productie van hun coronavaccin op orde. Ze hebben al bijna de 50 miljoen doses voor dit jaar geproduceerd, laten de twee bedrijven weten. Daarmee spreken ze een bericht in zakenkrant The Wall Street Journal tegen dat ze hun productie voor dit jaar door inkoopproblemen niet zouden halen.

    Volgens The Wall Street Journal zouden Pfizer en BioNTech hun productiedoel voor dit jaar noodgedwongen hebben moeten halveren van 100 miljoen doses naar 50 miljoen doses, maar dat gebeurde begin november al, zegt BioNTech. Onder meer de tijdplanning voor goedkeuring van het vaccin in verschillende landen was daar de oorzaak van.

    Pfizer en BioNTech denken volgend jaar 1,3 miljard doses van hun coronavaccin te kunnen leveren aan verschillende landen. De twee ondernemingen kijken naar mogelijkheden om de productie nog verder op te voeren.

    Branchegenoot Moderna liet weten komend jaar 500 miljoen doses van zijn vaccin te kunnen maken. Om dat te verdubbelen, moet het bedrijf meer middelen hebben, zei topman Stéphane Bancel. Of het alleen om geld gaat of dat er ook andere zaken nodig zijn, zei hij niet.

    ANP


Lees hier het liveblog van vrijdag terug.

Coronavaccin
Nu de eerste coronavaccins op het eerste oog spectaculair goed werken, dringt zich een nieuwe vraag op. Hoe weet je of zo’n geheel nieuw vaccin, volgens nog niet eerder beproefd recept, op de lange termijn wel veilig is?

De belangrijkste grafieken en kaarten
Dagelijks verschijnen er cijfers over het coronavirus in Nederland. De belangrijkste kunt u hier vinden, met een uitleg over wat deze gegevens zeggen over de ernst van de uitbraak.

Dit moet u weten over het coronavirus
Onze mooiste reportages, scherpste analyses en het laatste nieuws vindt u in ons coronadossier.