Laatste nieuws Covid-19

Toch Sinterklaas op ‘bezoek’: pakjesavond tijdens de coronacrisis

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van zaterdag 5 december:

  • In zeventig centra in Moskou is begonnen met een grootschalige inentingscampagne. Volwassenen kunnen er langskomen voor een prik met het Sputnik V-vaccin, dat is een vroeg onderzoeksstadium is goedgekeurd door Russische autoriteiten.
  • Het RIVM meldde zaterdag 6.577 nieuwe positieve coronatests: zo’n 1.200 meer dan dan het weekgemiddelde. Er kwamen in voorafgaande etmaal 39 meldingen van sterfgevallen binnen bij het gezondheidsinstituut.

Lees hier het coronablog van zondag 6 december

In winkelstraten niet zo druk als eerder deze maand, maatregelen opgevolgd

Hebben de winkeliers nog iets meegekregen van last minute-inkoopstress? Dat valt mee, stelde Hubert Bruls, burgemeester en voorzitter van het Veiligheidsberaad tegenover persbureau ANP zaterdag. Zeker in de grote steden was het druk, „maar niet zo erg als vorig weekeinde”. Vorige week, met Black Friday, werden in sommige gemeentes vervroegde sluitingen nodig geacht.

Deze zaterdag hadden meer winkeliers al voorzorgsmaatregelingen genomen, schrijft ANP. In Amsterdam was het wel erg druk: in de Kalverstraat werd éénrichtingverkeer ingesteld om mensen meer ruimte te bieden en in de middag kwam de oproep om niet meer naar het centrum van de hoofdstad te komen.

De drukte van vorige week werd in sommige steden langs de grens - zoals Maastricht, Eindhoven en Roermond - ook veroorzaakt doordat Belgische ‘winkeltoeristen’ over de grens kwamen. Toen waren in België zelf de niet-essentiële winkels nog gesloten als onderdeel van de coronavirus-maatregelen. Die winkels zijn sinds dinsdag in België ook open. In het eerste weekend na die heropening bleef te erge drukte uit, volgens Belgische media. VRT meldt dat uit voorzorg in de grote winkelcentra verspreid in het land, extra stewards waren ingezet om dat in de gaten te houden.

De Sint online: pakjesavond tijdens de coronacrisis

Foto Melissa Fenijn

Met alle kinderen, ouders, opa’s en oma’s bij elkaar of bij Sinterklaas op schoot: het kan niet in deze corona-epidemie. Maar er worden veel alternatieven bedacht om toch een heerlijk avondje te organiseren.

De Sinterklaas-centrale van Amsterdam bijvoorbeeld, die kan worden ingeschakeld voor privévieringen of bij bedrijven, regelde de bezoeken dit jaar online. Kinderen konden toch met sint en piet praten via de laptop en het programma Teams.

Lees ook: Sint komt niet langs dit jaar, hij vlogt - en zijn team is ook veel kleiner

In het buitenland: opnieuw besmettingsclusters in Seoul, Portugezen kunnen reizen met Kerst

  • In Portugal gelden tijdens de kerstdagen versoepelde regels. De regering heeft zaterdag besloten dat mensen in die periode ook buiten hun eigen regio mogen reizen om familie op te zoeken. De aanpassing geldt tussen 23 en 26 december, zo heeft premier António Costa bekendgemaakt. Daarna worden de teugels weer aangetrokken, om grote nieuwjaarsvieringen te voorkomen. Met de jaarwisseling moeten de Portugezen dus zoveel mogelijk thuisblijven en mogen zij in groepjes van maximaal zes mensen samenkomen.
  • Zuid-Koreanen moeten weer wat waakzamer worden, volgens lokale autoriteiten. In het land is een derde coronagolf op komst, blijkt uit het feit dat kleine clusters van besmettingen zijn geconstateerd. Die hebben weer tot hogere rapportages geleid: de Zuid-Koreaanse gezondheidscentra meldden op zaterdag 583 nieuwe gevallen, waarvan 235 in de hoofdstad Seoul. Om te voorkomen dat er nog meer van dit soort clusters ontstaan „in het dagelijks leven van mensen, overal om hen heen”, zijn zaterdag maatregelen genomen om direct het sociaal leven te beperken. Zo geldt een strenge avondklok vanaf negen uur en is het openbaar vervoer gelimiteerd. Zondag besluit de regering of landelijke maatregelen nodig zijn.
  • De Franse oud-president Valéry Giscard d’Estaing is zaterdag in besloten kring begraven in het dorp Authon, waar hij lange tijd woonde. De oudste voormalig staatsman - hij is 94 geworden - overleed woensdag aan de gevolgen van Covid-19. ‘VGE’ had zelf eerder laten weten geen staatsbegrafenis te willen; vanwege de coronacrisis en de in Frankrijk geldende maatregelen voor bijeenkomsten (niet meer dan dertig) was ook een nationale herdenkingsceremonie niet mogelijk.

Bij de begrafenis van oud-president Giscard konden in de kerk maar dertig mensen aanwezig zijn. Foto Stephane Mahe/Reuters

RIVM: 6.577 nieuwe positieve coronatests

Het afgelopen etmaal kreeg het RIVM 6.577 meldingen van positieve coronatests. Dat zijn er bijna 1.200 meer dan het weekgemiddelde, en ruim zeshonderd meer dan een dag eerder. Toen lag het aantal nieuwe positieve testuitslagen op 5.935. Daarnaast ontving het instituut 39 nieuwe meldingen van sterfgevallen.

Niet al deze personen kregen van vrijdag op zaterdag een positieve testuitslag of overleden aan het virus. Soms komen meldingen met enige vertraging binnen, zeker in het weekend. Daardoor kunnen schommelingen ontstaan.

Daarnaast liggen 1.602 patiënten in het ziekenhuis met Covid-19, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum voor Patiënten Spreiding (LCPS). Daarmee liggen 23 coronapatiënten minder in het ziekenhuis dan een dag eerder. Momenteel liggen 472 coronapatiënten op de intensive care, en 1.130 daarbuiten op een andere afdeling. Op de IC’s liggen 35 patiënten minder dan gisteren.

Rusland opent vandaag tientallen vaccinatieposten

Rusland begint vandaag met het grootschalig inenten van burgers. Volwassenen van hooguit zestig jaar oud voor wie besmetting met het virus een hoog risico vormt kunnen vanaf zaterdag terecht in een van zeventig centra in de hoofdstad Moskou. Ze krijgen daar het middel Sputnik V, hoewel het onderzoek daarnaar nog niet helemaal is afgerond.

Een vaccinatie met Sputnik V vereist twee prikjes. De kosten worden betaald door de overheid. De Russische burgemeester Sergej Sobjanin stelt dat zich in de eerste vijf uur al vijfduizend mensen hadden aangemeld voor een inenting. Kirill Dmitriëv, de topman van het investeringsfonds dat aan het vaccin heeft meebetaald, zei in een interview met de BBC te verwachten dat in heel het land deze maand zo’n twee miljoen mensen zullen worden ingeënt.

Rusland keurde Sputnik V al in een vroeg stadium goed. Terwijl het onderzoek nog liep, concludeerden de autoriteiten dat het middel effectief en veilig was en er begonnen kon worden met inenten. Zo’n 100.000 mensen zouden het vaccin al toegediend hebben gekregen. Het tempo waarin het vaccin de onderzoeken heeft doorlopen en de manier waarop onderzoeksfases zijn samengevoegd, baren deskundigen zorgen. Gevreesd wordt dat de snelheid ten koste gaat van de zorgvuldigheid.

Dmitriëv zei tegen de BBC dat het middel wel veilig is. Hij zei ook te verwachten dat het vaccin deze en komende maand in het buitenland zal worden goedgekeurd, hoewel hij niet zei waar. „De wereld kan Covid-19 alleen samen bestrijden en alleen samen kunnen we het verslaan. Dus we hebben de Russische, Amerikaanse, Europese én Britse vaccins allemaal nodig om succes te hebben.”

Een verpleegster met een flesje met het Sputnik V-vaccin. Foto Tatyana Makeyeva/Reuters

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van vrijdag:

  • Vorige week overleden naar schatting 3.450 mensen, ruim vierhonderd meer dan verwacht in deze periode van het jaar, afgezet tegen cijfers uit voorgaande jaren. Het was de tiende week op rij dat er sprake was van oversterfte
  • Verschillende leden van het Outbreak Management Team (OMT) hebben de afgelopen tijd te maken gehad met bedreigingen. Meerdere leden zijn thuis opgezocht, of ontvangen op hun thuisadres brieven met intimiderende teksten.
  • Ruim een derde van de kankerpatiënten zou graag voorrang krijgen als de coronavaccinaties worden uitgedeeld. In totaal zegt twee derde van de kankerpatiënten gevaccineerd te willen worden tegen Covid-19.
  • Het kabinet verwacht dat Nederland in januari de beschikking heeft over één miljoen doses van het coronavirusvaccin dat Pfizer in ontwikkeling heeft. In de loop van het eerste kwartaal van volgend jaar verwacht Rutte vervolgens 400.000 doses van het vaccin dat Moderna ontwikkelt.

  • Het kabinet komt dinsdag met duidelijkheid over het al dan niet versoepelen van de coronamaatregelen, in het bijzonder met betrekking tot de feestdagen. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) gezegd na de ministerraad. „Op basis van de besmettingscijfers ziet het er niet uit goed uit.”
  • Het Europese politieagentschap Europol waarschuwt voor nepvaccins. Vanuit de georganiseerde misdaad komen neppe vaccins op de markt, tegen zowel de griep als het coronavirus.

 

Lees al het nieuws van vrijdag hier terug