Direct naar artikelinhoud
NIEUWSVERENIGD KONINKRIJK

Burgemeester van Liverpool gearresteerd op verdenking van corruptie

Liverpool is in een diepe politieke crisis beland na de arrestatie van burgemeester Joe Anderson op verdenking van corruptie bij bouwprojecten. Naast Anderson zou ook Derek Hatton zijn aangehouden, de spraakmakende politicus die in de eerste helft van de jaren tachtig de scepter zwaaide in de havenstad.

Burgemeester van Liverpool Joe Anderson.Beeld AFP

Het politieonderzoek Aloft, waarbij het vizier op meerdere projectontwikkelaars is gericht, betreft een nieuwbouwproject aan de oever van de Mersey. De 62-jarige Anderson wordt ervan verdacht zijn macht te hebben misbruikt door bouwcontracten te geven aan (politieke) vrienden. Hij is in het weekeinde op borgtocht vrijgelaten. De Labour Partij heeft hem hangende het politieonderzoek geschorst, maar politici in Liverpool vragen zich nu hardop af of Anderson nog wel burgemeester kan blijven. 

Anderson werkte als zeeman en sociaal werker alvorens hij de politiek in ging. Inmiddels zit hij al 22 jaar in de gemeenteraad van Liverpool. Acht jaar geleden werd hij een van de eerste gekozen burgemeesters van het land. Tijdens de coronacrisis verwierf hij landelijke bekendheid met zijn plan om alle inwoners van Liverpool te testen op het virus. Daarbij had hij ook een persoonlijke drijfveer: zijn oudere broer was in oktober aan covid-19 overleden. De koningin heeft de socialist jaren terug verheven tot Officer of the Order of the British Empire.

De politie maakte ook bekend dat een 72-jarige man uit de wijk Aigburth is opgepakt. Volgens Britse kranten gaat het om Derek Hatton. Deze projectontwikkelaar was tientallen jaren geleden een van de topmannen van Militant, een trotskistische groep die de plaatselijke Labour Partij had overgenomen. In 1986 werden Hatton en de rest van Militant door Neil Kinnock uit Labour gezet. Onder Jeremy Corbyn mocht Hatton, miljonair inmiddels, weer terugkeren bij de partij, maar nadat er een oude antisemitische tweet opdook, werd hij opnieuw weggestuurd.

De politie arresteerde nog drie andere mannen. Het onderzoek, dat al anderhalf jaar in het diepste geheim loopt, is nog in volle gang. Naast bouwfraude heeft de politie ook aanwijzingen dat er sprake is geweest van intimidatie van getuigen.