RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Witte wereld: sneeuwbuien leiden tot problemen op de weg

Ongeluk met vrachtwagen door gladheid op A27 Beeld © SQ Vision

Op veel plaatsen in Nederland is voor het eerst deze winter sneeuw gevallen. En dat heeft direct tot problemen op de weg geleid, vooral in het zuiden van het land.

Door sneeuwbuien en gladheid is er sprake van een rommelige ochtendspits en er zijn al ongelukken geweest, zoals op de A59 bij Made en op de A27 bij Oosterhout. 

Afgelopen nacht ging het vooral in het binnenland sneeuwen, meldt Buienradar. Op veel plaatsen werd het een 'witte wereld'. Lang blijft de sneeuw overigens niet liggen, want de temperatuur ligt boven nul.

Volop gestrooid

Rijkswaterstaat meldt dat er volop wordt gestrooid en roept weggebruikers op extra alert te zijn en als ze gaan rijden, hun rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden.

Vanwege de vakantieperiode valt het overigens mee met het aantal kilometers file op de weg, maar door de gladheid is het volgens een zegsman van Rijkswaterstaat wel drukker dan de afgelopen dagen.

Toch nog even sneeuw in Nederland:

01:05
Witte daken, straten en auto's: op veel plekken is de eerste sneeuw van deze winter gevallen.

Buien met onweer

Vanochtend vallen er weer winterse buien, en die kunnen eveneens tot gladheid leiden. Tijdens die buien schommelt het kwik rond 1 graad boven nul. Aan zee is het circa 5 graden. En het waait weer behoorlijk, dus dat betekent een dikke jas aan!

Ook vanmiddag zijn er buien, met natte sneeuw en hagel, en het kan daarbij gaan onweren.

Winterse neerslag: zo ontstaan sneeuw, hagel, ijzel en regen

02:48
De ene keer sneeuw, de andere keer natte sneeuw of korrelhagel en dan is het weer glad door ijzel of ijsregen. De winter kent een hoop verschillende soorten neerslag. Nicolien Kroon van Buienradar over de omstandigheden die dat veroorzaken.