Direct naar artikelinhoud
UpdateHet nieuwe coronavirus wereldwijd

Aantal besmettingen in Duitsland loopt op

Toeschouwers bij een tennistoernooi in Dubai, waar de Ronde van UAE vrijdag werd stilgelegd om het coronavirus.Beeld EPA

De meest recente ontwikkelingen in de wereldwijde virusuitbraak vindt u in dit artikel. 

Het aantal mensen in Frankrijk dat is besmet met het nieuwe coronavirus is vrijdag omhooggeschoten. Inmiddels zijn 57 mensen besmet geraakt, meldden de autoriteiten. Eerder op de dag werden nog 39 gevallen gemeld. Zeker twee Fransen stierven aan de gevolgen van het virus.

Net als meerdere andere landen neemt Frankrijk maatregelen om verspreiding te voorkomen. Zo riep het ministerie van Volksgezondheid de Fransen vrijdag op even geen handen meer te schudden. Ook gaan sommige scholen tijdelijk dicht.

Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Italië is opgelopen naar 21. De Italiaanse autoriteiten hebben vastgesteld dat zeker 821 mensen het virus hebben opgelopen.

Italië is in Europa het zwaarst getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Vooral in de noordelijke regio’s Lombardije en Veneto zijn veel besmettingen gemeld. Die gebieden zijn erg belangrijk voor de Italiaanse economie.

Wereldwijd zijn bijna 84.000 besmettingen en ruim 2800 sterfgevallen gemeld, veruit de meeste in China. Daarna heeft Zuid-Korea het hoogste aantal besmettingen gemeld: ruim 2300.

Europese burgerbescherming

Italië heeft het Europese systeem voor burgerbescherming geactiveerd, waardoor de Europese Commissie de coördinatie op zich kan nemen. Brussel heeft het verzoek aan de hoofdsteden doorgegeven en inventariseert wie er kan leveren. Rome heeft niet aangegeven hoeveel maskers er nodig zijn, aldus een commissiewoordvoerder.

Los hiervan besloten de ministers van Volksgezondheid van de EU-landen vorige week dat het nuttig is om beschermende kleding en uitrusting gezamenlijk aan te besteden. De Europese Commissie is daarmee bezig, zodat de lidstaten niet apart hoeven te onderhandelen met fabrikanten en leveranciers. Door de virusuitbraak in China zijn er wereldwijd leveringsproblemen. Zorgverleners in meerdere EU-landen kampen met een tekort aan maskers.

Besmettingen en sterfgevallen

Inmiddels zijn wereldwijd voor zover bekend meer dan 81.000 mensen besmet met het nieuwe coronavirus, meer dan 78.000 daarvan in China. Met meer dan 2000 besmettingen staat Zuid-Korea op de tweede plek, in Italië zijn meer dan 650 mensen besmet. In Iran verdubbelde het aantal besmettingen donderdag naar 266

In Europa verspreidde het virus zich deze week verder uit naar Griekenland, Georgië, Noorwegen en uiteindelijk ook NederlandOok n Nieuw-Zeeland, Slowakije, Wales,  Azerbeidzjanen en Litouwen voegden zich bij de landen waar het virus voor het eerst bij iemand is vastgesteld. 

Bijna 2800 mensen zijn inmiddels gestorven aan Covid-19, de ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt, waarvan ruim 2600 in China. In Italië zijn nu 21 mensen gestorven aan de ziekte. Ruim 90 procent van de besmette mensen geneest. 

Cijfers: Johns Hopkins University / AP / ANP / Reuters 

Eerste Brit overleden

Een Britse man die aan boord was van het cruiseschip Diamond Princess is overleden aan het coronavirus, meldde het Japanse persagentschap Kyodo vrijdag. Hij is de eerste Brit die is overleden aan het virus. Het schip lag aangemeerd in Yokohama in Japan. Veel opvarenden waren besmet met corona. De Brit is de zesde dode onder de passagiers van het schip. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken kon nog niet worden bereikt voor commentaar.

Wielerronde UAE geannuleerd, Froome in quarantaine 

De Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten is stilgelegd nadat er donderdag twee gevallen van coronabesmetting in de karavaan werden geconstateerd. Het zou gaan om twee Italiaanse stafleden, onbekend is voor welke ploeg ze werkten. 

Alle renners zijn inmiddels getest op het coronavirus maar mogen vooralsnog hun hotel in Abu Dhabi niet verlaten. Dat geldt ook voor de renners van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma. “Het is wachten op de uitkomst van de test en pas dan weet de ploeg of de renners mogen vertrekken. De jongens voelen zich allemaal prima”, zegt een woordvoerder van de ploeg.

In totaal zitten zeven Nederlandse renners vast in het luxehotel: Wout Poels (Bahrain-Merida), Ramon Sinkeldam (Groupama-FDJ), Wilco Kelderman (Team Sunweb) en Dylan Groenewegen, Koen Bouwman, Timo Roosen en Jos van Emden van Jumbo-Visma. De Belg Laurens de Plus van Jumbo-Visma had al in het begin van de week de koers verlaten wegens ziekte. “Zijn symptomen hadden niets te maken met het coronavirus, hij kampte met maagproblemen”, meldde de woordvoerder, die benadrukt dat Jumbo-Visma zich houdt aan de protocollen.

Morgen staat Omloop het Nieuwsblad op het programma, ondertussen maken ze zich in Italië zorgen om het doorgaan van de voorjaarsklassiekers. 

Meer besmettingen in Duitsland

In Duitsland, waar het aantal besmettingen al een aantal dagen oploopt, vrezen de autoriteiten dat het virus misschien niet meer onder controle te houden is. Er duiken gevallen op die niet herleid kunnen worden naar andere bekende gevallen of naar een reis van het slachtoffer naar een risicogebied. Een grote Duitse reisbeurs is geannuleerd vanwege het virus.

In de Verenigde Staten meldden de autoriteiten dat er in de staat Californië ook voor het eerst een geval is van een patiënt die geen contact heeft gehad met andere bekende patiënten. President Trump maakt zich vooralsnog echter weinig zorgen over de verspreiding van het nieuwe coronavirus: hij verwijt de media dat ze de angst opstoken om hem in een kwaad daglicht te stellen.

Het in kaart brengen van het virus in de VS wordt bemoeilijkt door het feit dat veel mensen er geen ziektekostenverzekering hebben, en dus wachten met het opzoeken van een dokter tot ze echt heel ernstige symptomen ondervinden.