Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 18 jun 2019
Leestijd: 1 minuut

Honden hebben sterke oogspier voor zielige blik

Heb je de zielige blik van een hond nooit kunnen weerstaan? Je bent niet de enige. Sterker nog, honden zijn er speciaal op getraind. Dat wil zeggen, ze hebben een speciale spier rondom hun ogen.

Droevige blik

Met behulp van die spier kunnen ze hun ogen groter kunnen maken en wenkbrauw omhoog trekken. Dit zorgt er voor dat ze een extra droevige blik kunnen trekken. Dit helpt hen ook om contact te maken met mensen, zo denken Britse en Amerikaanse onderzoekers. Het zou de speciale relatie tussen mens en hond nog maar eens extra benadrukken.

De onderzoekers kwamen erachter toen ze wolven en honden met elkaar vergeleken. Waar bij honden de speciale spier zit, hebben wolven alleen een klein peesje. Onderzoekers denken dat ze door het contact met mensen die spier als het ware gekweekt hebben.

Doordat wij de blik die honden hebben als verdrietig ervaren, hebben we de neiging om hierop verzorgend te reageren. Het is een blik die ze snel gebruiken als ze gewoon aandacht willen of een probleem hebben.

Sneller geadopteerd

Het onderzoek sluit aan bij eerdere ontdekkingen. Zo bleek dat honden die hun ogen groot maken sneller worden geadopteerd vanuit het asiel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.