Direct naar artikelinhoud

Raquel van Haver en Micha Wertheim onder genomineerden AFK-prijs

Modeontwerper Fong Leng, cabaretier Micha Wertheim, beeldend kunstenaar Raquel van Haver en Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet, behoren tot de genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst, de grootste kunstprijs van de stad, die dit najaar voor de zestiende keer wordt uitgereikt.

Alle genomineerden voor de Amsterdamprijs 2019.Beeld Amsterdams Fonds voor de Kunst

“De keuze was groot en we hebben als jury stevig gediscussieerd. Uiteindelijk zijn we erin geslaagd om negen genomineerden te kiezen die wij allemaal de Amsterdamprijs gunnen,” zei juryvoorzitter Simone Weimans dinsdagmiddag in de tuin van de ambtswoning van de (afwezige) burgemeester. 

“Ze komen uit verschillende kunstdisciplines, maar wat hen verbindt is dat ze stuk voor stuk het culturele leven hier in Amsterdam en ver daarbuiten verrijken met hun talenten.”

Locoburgemeester en cultuurwethouder Touria Meliani had alle genomineerden eerder welkom geheten, en AFK-directeur Annabelle Birnie had uitgelegd dat ze alle negen een eigen manier van werken hebben, die ook buiten de stad waardering oogst. “Ze zetten zich in voor de kunst en cultuur in de stad, met de stad of over de stad. Het DNA van Amsterdam is onlosmakelijk verbonden met hun werk, dat wordt gezien door Amsterdammers en bezoekers tot ver buiten de grenzen van de stad.” 

Vervolgens maakte Weimans namens de vakjury de negen genomineerden bekend.

Stimuleringsprijs en beste prestatie

De nominaties in de categorie ‘stimuleringsprijs’ (voor jonge of vernieuwende makers) zijn beeldend kunstenaar Raquel van Haver, die begin dit jaar een grote tentoonstelling had in het Stedelijk Museum. Volgens de jury is zij ‘een rolmodel, juist omdat ze al jaren in de Bijlmer woont en werkt’.

Sociëteit Sexyland is ‘een tabula rasa dat op elke manier beschreven kan worden’; filmmaker Sam de Jong wordt geprezen vanwege zijn ‘bijzondere maatschappelijke engagement, dat gepaard gaat met een heel eigen en kenmerkend visueel repertoire’.

In aanmerking voor de prijs voor ‘beste prestatie’ komen het internationaal muziek- en dansfestival Flamenco Biënnale (‘een van de belangrijkste podia in de wereld op het gebied van vernieuwing en cross-over in de flamenco’), de Afghaanse-Amsterdamse filmmaker Aboozar Amini, wiens debuutfilm Kabul, city in the wind het afgelopen najaar het documentairefestival Idfa opende, en cabaretier Micha Wertheim. 

De jury was er niet helemaal gerust op hoe Wertheim zou reageren op zijn nominatie, want ‘als ‘ie vindt dat zijn werk te serieus wordt genomen, slaat hij terug met bijtend sarcasme’. Wertheim kon er wel om lachen en wees op de opdruk op zijn shirt: I am-bivalent.

Bewezen kwaliteit

Choreograaf/directeur van Het Nationale Ballet Ted Brandsen (‘zijn excellente werk is niet meer weg te denken uit de Amsterdamse, Nederlandse en internationale danswereld’) maakt kans in de categorie ‘bewezen kwaliteit’. 

Hij neemt het op tegen theatermaker/mimespeler Karina Holla (‘een mime-speler pur sang’), die vorig jaar ook al de Theo d’Or won voor haar hoofdrol in Romp van de gemeenschap, en tegen ‘de grande dame van de mode’ Fong Leng. “Hoewel ze is gestopt met het geven van grote shows en een eigen label, werkt Fong Leng nog altijd als kunstenaar en ontwerper, met ogenschijnlijk evenveel creatieve orkaankracht als toen ze begon,” aldus de jury.

Diversiteit

De jury maakte zijn keuze op basis van een longlist, die tot stand kwam op basis van gemotiveerde voordrachten van ruim zeshonderd Amsterdammers. Met de keuze voor deze genomineerden meent de jury recht te doen aan de enorme diversiteit aan genres en excellente makers in de hoofdstad. 

Weimans: “Met tomeloze energie, veel vakmanschap en soms relatief weinig middelen maken ze hun werk en leveren daarmee een buitengewone bijdrage aan cultureel Amsterdam.”

De drie winnaars worden 15 oktober bekendgemaakt in De Meervaart. Zij krijgen elk 35.000 euro en een fruitschaal in de vorm van de grachtengordel, gemaakt door vormgever Frederik Roijé. Vorig jaar gingen de prijzen naar regisseur Liesbeth Coltof, het archief voor zwarte geschiedenis The Black Archives en filmprogrammeur/cultureel activist Jeffrey Babcock