Luister naar

TU wil alleen nog maar vrouwen voor banen in de wetenschap

Nieuws
De TU Eindhoven gaat per 1 juli alleen nog maar vrouwen voor wetenschapsbanen aannemen, meldt het college van bestuur. De universiteit hoopt dat daardoor volgend jaar twintig procent van de hoogleraren vrouw is.
redactie nd
dinsdag 18 juni 2019 om 15:23

Eindhoven

‘We hechten veel belang aan gelijke rechten en kansen voor vrouwen en mannen’, zegt rector Frank Baaijens van de TU Eindhoven. Volgens hem functioneren medewerkers beter als ze in een divers team werken. De TU was al langer bezig om het aantal vrouwelijke academici te verhogen, ‘maar dat ging te langzaam’.

De nieuwe maatregel is onderdeel van het Irène Curie Fellowship, een programma gericht op vrouwen die een academische carrière willen.

Daarbij mag de universiteit, onder Europese jurisdictie, specifiek ondervertegenwoordigde groepen in dienst nemen. Iedere nieuwe werknemer krijgt een extra budget van honderdduizend euro voor eigen onderzoek. Ook krijgen ze een mentor. De universiteit ziet het liefst dat vrouwen een aanstelling krijgen van vijf jaar, en dat ten minste de helft van alle nieuwe assistent-professoren vrouw is. ‘Ja, we sluiten mensen uit. Is het dan verboden onder Art. 1 van de Grondwet? Niet noodzakelijk’, meldt Kees Storm, hoogleraar theoretische biofysica aan de TU Eindhoven, op Twitter. ‘Het feit dat er zó weinig vrouwen bij ons werken bewijst, denk ik, dat we in voorgaande jaren stelselmatig, bewust of onbewust, gediscrimineerd hebben.’ Hij licht op persoonlijke titel toe waarom hij dit een goede maatregel vindt. Volgens hem heeft hij zelf makkelijk praten, omdat hij zelf al binnen is en de wind mee had. Desondanks heeft hij het moeilijk met de uitsluiting van mensen met een niet-westerse of lgbt+-achtergrond. Maar eerst is het tijd om ‘de meest schrijnende onbalans’ aan te pakken, zegt hij. Hoewel twitteraars de intentie toejuichen, vinden velen het een stap te ver gaan. ‘Leuk idee om het voor de volgende generaties beter te maken, maar dit doe je ten koste van anderen’, zegt een twitteraar. Een man reageert: ‘Waarom heb ik me al die jaren het snot in mijn ogen gewerkt om zo ver te komen op deze universiteit, mijn alma mater?’ Alle vacatures mogen anderhalf jaar lang uitsluitend met vrouwen worden ingevuld. Als binnen een halfjaar geen geschikte vrouwelijke kandidaat wordt gevonden, geldt dat er bij de gesprekken ten minste één vrouw en één man worden uitgenodigd. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.