Direct naar artikelinhoud
Lijstje

Dit zijn de 10 duurste Ajacieden ooit

Frenkie de Jong is met zijn transfer naar FC Barcelona met afstand de duurste speler uit de geschiedenis van Ajax. Welke negen spelers staan nog meer in de top 10? Hieronder de lijst.

Frenkie de JongBeeld anp

1. Frenkie de Jong voor 75 miljoen euro naar Barcelona

Met stip op één binnengekomen in deze lijst: supertalent Frenkie de Jong. De middenvelder brak vorig jaar pas definitief door bij Ajax, maar viel meteen op door zijn spelinzicht. De internationale kranten schreven de afgelopen maanden bijna onafgebroken over hem. De Jong verlaat Ajax komende zomer. 

FC Barcelona bleek bereid om 75 miljoen euro voor hem te betalen. Dat bedrag kan nog door bonussen met 11 miljoen euro oplopen. Frenkie de Jong speelde tot dusverre 65 wedstrijden in het eerste elftal van Ajax.

2. Davinson Sánchez naar Spurs (40 miljoen euro)

Davinson Sánchez is met afstand de duurste verdediger van Ajax. De bikkelharde verdediger had maar een seizoen bij Ajax nodig om te laten zien hoe goed hij is. De topclubs wisten hem meteen te vinden en boden Ajax flinke transferbedragen.

De keuze viel uiteindelijk op Tottenham Hotspur. Sánchez (22) had weinig aanpassingsproblemen in Engeland en speelde bijna alles in zijn debuutseizoen.

2. Davinson Sánchez naar Spurs (40 miljoen euro)
Beeld anp

3. Arkadiusz Milik in 2016 naar Napoli: 32 miljoen

Anderhalf seizoen geleden werd het recordbedrag van 32 miljoen euro in de wacht gesleept toen de Poolse spits Arkadiusz Milik aan de Italiaanse club Napoli werd verkocht. Ajax haalde Milik voor 'slechts' 2,8 miljoen euro van Bayer Leverkusen twee jaar eerder.

Bij Napoli heeft de Pool nog niet zijn ware klasse kunnen laten zien. Na twee goede eerste maanden, waarin hij al vier keer trefzeker was in de Serie A en drie keer in de Champions League, scheurde hij in oktober van het eerste seizoen in Italië zijn voorste kruisband. Hij moest worden geopereerd en is een half jaar bezig geweest met revalideren. De Pool is nog steeds op de weg terug.

3. Arkadiusz Milik in 2016 naar Napoli: 32 miljoen
Beeld anp

4. Davy Klaassen naar Everton (27 miljoen euro)

Hij tekende anderhalf jaar geleden bij de Engelse club Everton, dat onder leiding stondvan trainer Ronald Koeman. De middenvelder is een telg van De Toekomst, de jeugdopleiding van Ajax, waar hij al sinds zijn elfde speelde. Op zijn negentiende debuteerde hij voor het eerste van Ajax, waarmee hij drie keer landskampioen werd en hij de afgelopen twee jaar aanvoerder van was.

Marc Overmars, directeur spelersbeleid van Ajax, had de hoop dat Klaassen wellicht nog een jaar langer zou blijven, maar het exorbitante bedrag dat Everton voor hem over had, bleek een aanbod dat hij niet kon afslaan.

4. Davy Klaassen naar Everton (27 miljoen euro)
Beeld anp

5. Huntelaar 27 miljoen euro (Real Madrid)

Klaas-Jan Huntelaar is inmiddels weer terug op het oude nest. Ajax kon hem transfervrij contracteren na een aflopen contract bij Schalke 04. Dat is wel eens anders geweest. Toen Huntelaar Ajax negen jaar geleden verliet was daar een flinke som aan verbonden. Een jaar na Sneijder verkocht Ajax hem ook voor 27 miljoen euro aan Real Madrid. Erg goed uit de verf kwam de spits uit de Achterhoek daar echter niet. De club dankte hem een jaar later alweer af en verkocht hem aan AC Milan met een verlies van 10 miljoen euro.

5. Huntelaar 27 miljoen euro (Real Madrid)
Beeld anp

6. Wesley Sneijder voor 27 miljoen euro naar Real Madrid

Tijdens zijn laatste seizoen in Amsterdam greep Ajax de felbegeerde dertigste landstitel net mis. Ajax eindigde als tweede achter PSV, dat even veel punten had maar in het hele seizoen één doelpunt meer wist te maken. 

Maar de prestaties van Sneijder waren de grote Europese clubs niet ontgaan. Real Madrid deed eerst een bod van 24 miljoen op Sneijder, waarvoor Ajax bedankte. Een week later kwamen de twee clubs overeen over het bedrag van 27 miljoen.

6. Wesley Sneijder voor 27 miljoen euro naar Real Madrid
Beeld anp

7. Luis Suarez (2011) naar Liverpool 26,5 miljoen

Na een seizoen bij FC Groningen forceerde Suárez door werkweigering en een verloren arbitragezaak in de zomer van 2007 een transfer naar Ajax. Waar hij ieder seizoen veel media-aandacht kreeg, zowel om zijn schwalbes als zijn doelpunten. In het jaar 2009 maakte hij de meeste goals, gemeten over alle competities, van alle spelers in Europa. Het duurde nog anderhalf jaar tot Ajax hem liet gaan, toen in de winterstop van 2011 door Liverpool 26,5 miljoen euro voor de Uraguayaan werd geboden. Ondanks zijn vertrek wist Ajax dat seizoen kampioen te worden en de dertigste landstitel te veroveren.

7. Luis Suarez (2011) naar Liverpool 26,5 miljoen
Beeld anp

8. Cristian Chivu in 2003 van Ajax naar AS Roma: 18 miljoen euro

Cristian Chivu was nog geen 20 jaar toen hij bij Ajax kwam. Hoewel de Roemeen in zijn eerste wedstrijden in de hoofdmacht twee rode kaarten kreeg, ontwikkelde hij zich tot de absolute leider van een talentvol team met onder meer Zlatan Ibrahimovic, Sneijder en Van der Vaart. Het was dan ook geen verrassing dat AS Roma met liefde 18 miljoen betaalde voor Chivu.

8. Cristian Chivu in 2003 van Ajax naar AS Roma: 18 miljoen euro
Beeld anp

9: Daley Blind naar Manchester United: 17,5 miljoen

Het duurde even doordat Daley Blind een vaste waarde werd in het eerste van Ajax. Als zoon van icoon Danny Blind had hij al in de jeugd alle ogen op zich gericht. Hij maakte in 2008 zijn debuut, maar werd vervolgens verhuurd aan FC Groningen. Daarna groeide hij langzaam uit tot steunpilaar bij Ajax én het Nederlands elftal. In 2014 betaalde Manchester United na een goed WK 17,5 miljoen euro voor de linksbenige Blind.

9: Daley Blind naar Manchester United: 17,5 miljoen
Beeld anp

10. Justin Kluivert voor 17,25 miljoen euro naar AS Roma (2018)

Justin Kluivert is snel, doelgericht en technisch vaardig. De buitenspeler toonde vorig seizoen regelmatig als basisspeler zijn kwaliteiten bij Ajax en kwam daardoor op de radar van verschillende grote clubs. De zoon van Patrick Kluivert koos uiteindelijk voor een avontuur bij het Italiaanse AS Roma. Dat doet hij vooralsnog met wisselend succes. Goede wedstrijden en basisplaatsen wisselt hij af met matig speler en invalbeurten.

Justin KluivertBeeld epa