Direct naar artikelinhoud

Partijen willen 9-puntenplan tegen antisemitisme in stad

De VVD, ChristenUnie, CDA en Forum voor Democratie komen met een 9-puntenplan tegen antisemitisme in Amsterdam. Woensdag dienden ze een initiatiefvoorstel in.

Restaurant HaCarmel nadat het voor een derde keer belaagd was.Beeld anp

Help elke Amsterdamse basisschoolleerling een bezoek te brengen aan Kamp Westerbork. Het is één van de negen punten uit het voorstel aan het college van burgemeester en wethouders en bedoeld om kinderen beter te laten begrijpen wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. 

Aanleiding voor het puntenplan zijn verschillende antisemitische incidenten in Zuid/Buitenveldert, zoals de aangifte van een rabbijn wegens het uitschelden van zijn gezin afgelopen zomer en de vernielingen van restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg in 2017 en 2018. 

Met het toepassen van de punten hopen de oppositiepartijen dat antisemitisme in de stad kan worden tegengegaan.

Onderwijs
Het plan richt zich voor een deel op onderwijs omdat de partijen van mening zijn dat kennis van geschiedenis onder huidige generaties afneemt en dat er een enorm gebrek is aan kennis over de geschiedenis van Joden in Nederland.

Docenten zouden ook gezegd hebben het een lastig bespreekbaar onderwerp te vinden en in klassen met veel kinderen met een migratieachtergrond zou het thema tot felle discussies leiden.

9 voorstellen

1.     Stimuleer en faciliteer het gebruik van speciale lespakketten over de Shoah en de geschiedenis van Joden in Nederland en Amsterdam in het bijzonder.

2.     Stel tot doel dat elke Amsterdamse basisschoolleerling een bezoek brengt aan Kamp Westerbork, en help dit doel te realiseren.

3.     Help bij het creeëren van netwerken om zo de gevoelens van veiligheid en de aangiftebereidheid onder Amsterdamse Joden te vergroten.

4.     Ga in gesprek met het Openbaar Ministerie, de Minister van Justitie en Veiligheid en de politie en informeer naar digitaal aangifte doen van discriminatie om het aangifteproces gemakkelijker te maken.

5.     Vraag het Rijk om een nationaal coördinator antisemitismebestrijding.

6.     Stel ook een lokale coördinator antisemitismebestrijding aan.

7.     Maak op een kaart op basis van stadsdelen duidelijk waar antisemitische incidenten gebeuren en hoeveel het er zijn.

8.     Organiseer een expertmeeting in de stad en vraag daar naar de visies op het bestrijden van antisemitisme.

9.     Kijk naar de uitgangspunten van de initiatiefnemende partijen en de uitkomsten van het Rondetafelgesprek Antisemitisme, georganiseerd door de Tweede Kamer in september vorig jaar.