Direct naar artikelinhoud
AEX

AEX houdt kleine winst over

De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag licht hoger gesloten. De meeste andere Europese beurzen gingen na een terugval in de laatste uren door oplaaiende handelszorgen met een min de dag uit.

AEX houdt kleine winst over
Beeld anp

De beurshandel stond onder meer in het teken van bedrijfsresultaten. Op het Damrak steeg supermarktconcern Ahold Delhaize na een handelsbericht. De jaarcijfers van chipmachinemaker ASML vielen uiteindelijk ook in goede aarde.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot uiteindelijk 0,1 procent hoger op 571,46 punten. De MidKap daalde een fractie tot 705,19 punten. Parijs en Frankfurt daalden 0,2 procent, Londen verloor 0,8 procent.

Goede zaken
Ahold Delhaize ging op kop in de Amsterdamse hoofdindex met een plus van 3,2 procent. Het Nederlands-Belgische bedrijf deed afgelopen kwartaal vooral in Nederland goede zaken, al liep het marktaandeel wel wat terug. In de Verenigde Staten, waar het concern het gros van zijn geld verdient, steeg de vergelijkbare omzet.

ASML werd na publicatie van de jaarresultaten eerst lager gezet, maar ging uiteindelijk 0,9 procent hoger de handel uit. De chipmachinemaker boekte in het vierde kwartaal meer omzet dan verwacht en realiseerde over het hele jaar een recordomzet. Het bedrijf verwacht echter dat de omzet in het eerste kwartaal veel lager zal uitvallen dan in de afgelopen periode, mede door productieverstoringen na een brand bij een toeleverancier.

Koerssprong
Alfen maakte een koerssprong van 12,9 procent. De laadpalenfabrikant gaat samenwerken met de Belgische autodealer D'Ieteren Auto. Ajax klom 1,3 procent na berichten dat FC Barcelona bijna 90 miljoen euro wil betalen voor Frenkie de Jong. 

Carrefour steeg 6,9 procent in Parijs. Het Franse supermarktbedrijf behaalde in het vierde kwartaal meer omzet. Vooral in Brazilië nam de verkoop stevig toe, terwijl op de Franse thuismarkt de verkoop een fractie daalde. Daarbij wees het concern op de impact van de protesten door de gele hesjes.

De Franse betalingsdienstverlener Ingenico kelderde 13,6 procent na een winstalarm. In Londen verloor Metro Bank bijna 39 van de beurswaarde, na een tegenvallend handelsbericht van de Britse kredietverstrekker.

De euro was 1,1389 dollar waard, tegen 1,1358 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 52,30 dollar. Ook Brentolie kostte 1,3 procent minder, op 60,71 dollar per vat.