Luister naar

Jacht op wolven is in Nederland nog ver weg

Nieuws
Nederland is te vol voor de wolf, vinden boeren en jagers. Hun verzoek om beesten te mogen afschieten is kansloos, denkt jurist Arie Trouwborst.
Aaldert van Soest Aaldert van Soest
woensdag 23 januari 2019 om 03:00

Tilburg

Er moet een quotum komen voor het aantal wolven dat in Nederland mag verblijven, vindt boerenorganisatie LTO. Bestuurder Ben Haarman pleitte dinsdag in Nieuwsuur voor de mogelijkheid om het overschot af te schieten, evenals wolven die zich vergrijpen aan schapen. De boeren krijgen bijval van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. Het zou in Nederland te druk zijn voor wolven, stelt deze vereniging. Vorige week pleitte ook Seger Emmanuel baron van Voorst tot Voorst, directeur van Nationaal Park de Hoge Veluwe, in deze krant al voor een gecontroleerde jacht op de wolf.

De kans dat er op korte termijn toestemming komt om wolven af te schieten, is echter nihil. De wolf heeft in Europa een beschermde status en Nederland is aan die regels gehouden, zegt Arie Trouwborst, hoofddocent milieurecht aan de Universiteit van Tilburg. ‘Een internationale groep deskundigen bepaalt voor de Europese Commissie welke dieren in een “gunstige staat van zijn” verkeren. Voor de Pools-Duitse wolf – het type dat Nederland heeft bereikt – geldt dat nog niet.’ Deze populatie werd in de laatste update geschat op 780 tot 1030 wolven in totaal.

Er hebben zich inmiddels zeker twee wolven gevestigd in Nederland en op diverse plekken zijn schapen gebeten. Natuurorganisaties stellen dat vooral zwervende wolven het vee aanvallen. Boswachter Mirte Kruit van Natuurmonumenten wees in Nieuwsuur op de Veluwe. Sinds een wolvin zich daar heeft gevestigd, heeft ze geen schapen meer gepakt, aldus Kruit. ‘Ze heeft zich volledig gefocust op wild.’

Ook Trouwborst maakt onderscheid tussen de eerste zwervende ‘pioniers’ en wolven die ergens blijven. Die laatste vallen vrijwel nooit vee aan. Toch kan het voor boeren raadzaam zijn herdershonden in te zetten, of hun bedrijf af te schermen met hekken. ‘Kennis daarover is ruimschoots voorhanden in delen van Europa waar de wolf nooit is weggeweest, zoals Roemenië. In Nederland vereist dat aanpassingen en die kosten geld. Daarbij zou de overheid kunnen helpen met subsidies. De schade aan schapen wordt overigens nu al vergoed uit het Faunafonds.’

versoepeling

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop liet dinsdag weten het verzoek van LTO te steunen. ‘Wie goed is voor de wolf, is slecht voor de schapen. Afschot is soms onontkoombaar’, stelde hij. Dergelijke geluiden hebben ook in Frankrijk en Duitsland al eens geklonken, zegt Trouwborst. De Europese Commissie heeft elk verzoek tot versoepeling van de regels tot nu toe afgewezen. Een Nederlands pleidooi zal daar geen verandering in brengen, denkt hij. ‘Maar er zijn altijd wel politici te vinden die zich er sterk voor willen maken. Al weten ze dat het een kansloze missie is, dan maken ze er toch een statement mee.’

Ooit was de veeteelt de reden dat de wolf uit Nederland verdween. Trouwborst: ‘Het is de mens, die besluit of er plaats is voor de wolf.’ Daaraan gaat volgens hem een ethische keuze vooraf. ‘De een wil weren wat ons niet uitkomt, de ander wil opkomen voor kwetsbare dieren.’

Naarmate de populatie toeneemt, neemt de beschermde status af. legt Trouwborst uit. Zo zitten in Noord-Spanje zo’n 2500 wolven. ‘Spanje heeft de verplichting die als groep in stand te houden, maar niet elke individuele wolf hoeft daar beschermd te worden. In landen als Frankrijk, Duitsland en Nederland is de situatie nog te fragiel voor zo’n regime.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.