Luister naar

Weer hoop voor actiegroep ‘Wij gaan ze halen’

Nieuws
De actiegroep ‘Wij gaan ze halen’, die zich inzet voor vluchtelingen in Griekse opvangkampen, heeft weer hoop door een uitspraak van Spaanse rechters. Volgens het vonnis moet Spanje vluchtelingen uit Griekenland halen en ze opvangen.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
maandag 16 juli 2018 om 03:00

Den Haag

Een jaar geleden bepaalde de Nederlandse rechter nog dat Nederland die opvang niet hoeft te bieden. Die rechtszaak was aangespannen door stichting ‘We gaan ze halen’, die geleid wordt door theoloog Rikko Voorberg.

Volgens documenten van de Europese Unie zou elke lidstaat vluchtelingen moeten overnemen uit Griekenland, waar de opvangkampen overvol zitten. In het geval van Nederland zou het om ongeveer negenduizend mensen gaan. Volgens het gerechtshof in Den Haag zijn deze aantallen echter ‘niet absoluut bedoeld, maar afhankelijk van de feitelijke situatie’.

Eerder deze maand bepaalde het Spaanse Hooggerechtshof echter dat Spanje op basis van dezelfde documenten wél verplicht is ‘Griekse’ vluchtelingen opvang te bieden. ‘De rechtszaak in Spanje had exact dezelfde trekken als de Nederlandse zaak’, zegt Adriaan Stoop, advocaat van de stichting. ‘De argumenten pro en contra waren precies dezelfde.’

Dat maakt dat de stichting weer de hoop heeft gekregen dat Nederland ook verplicht wordt vluchtelingen uit Griekenland over te brengen. ‘Als die verplichting voor Spanje geldt, is er geen enkele reden waarom dat niet zou gelden voor Nederland’, aldus Stoop.

niet bindend

Daar staat tegenover dat een uitspraak van de Spaanse hoogste rechter niet bindend is voor Nederland. Volgens Stoop wil de stichting ‘eerst afwachten wat Nederland doet’ – in de hoop dat het Nederlandse kabinet zelf inziet ‘dat de staat nu ergens aan gebonden is’.

Volgens Stoop zou het ‘zeer teleurstellend’ zijn als Nederland het Spaanse vonnis niet opvolgt. ‘Als dat gebeurt, zullen we met de stichting “We gaan ze halen” bespreken wat dat betekent.’

De advocaat sluit een nieuwe gang naar de Nederlandse of Europese rechter niet uit. ‘Daar moeten we op studeren. Wellicht kunnen we een brief sturen naar de Europese Commissie, dat die de gemaakte afspraken over de herverdeling van vluchtelingen moet gaan handhaven. Maar dát we iets gaan doen, is zeker.’

In tegenstelling tot uitspraken van nationale rechters, zijn de vonnissen van Europese rechters wel bindend voor alle lidstaten. Het is niet bekend of de Spaanse autoriteiten bij de Europese rechter in hoger beroep gaan tegen het vonnis van eerder deze maand. Als dat het geval is, zou die uitspraak dus wél bindend zijn voor Nederland. <

Italië haalt migranten van houten boot

Op de Middellandse Zee zijn 450 migranten van een houten boot gered die in de buurt van het Italiaanse eiland Linosa voer. Ze zijn zaterdagochtend overgezet op een schip van de Italiaanse politie en een schip van Frontex, het EU-agentschap dat de controles aan de buitengrenzen van de Europese Unie coördineert. Acht vrouwen en kinderen zijn door de kustwacht naar het Italiaanse eiland Lampedusa gebracht vanwege hun gezondheidstoestand. Of de anderen ook naar Italië mogen, is niet duidelijk. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini heeft volgens een bron binnen zijn partij Lega gezegd dat de migranten ‘onmiddellijk verdeeld kunnen worden onder Europese landen, of liever zelfs naar Libië teruggebracht kunnen worden’. Een derde optie zou zijn om de migranten tijdelijk op de schepen te houden terwijl hun asielaanvraag wordt behandeld, aldus de bron.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.