Terug naar de krant

Oud-president Bolsonaro terug in Brazilië, maar niet als oppositieleider

Leeslijst Nieuws
Brazilië Jair Bolsonaro is donderdag terug aangekomen in Brazilië, na een verblijf van drie maanden in de Verenigde Staten. Hij wil door het land reizen om zijn partij te helpen bij lokale verkiezingen die volgend jaar plaatsvinden.
Leeslijst

De voormalige president van Brazilië Jair Bolsonaro is na drie maanden teruggekomen in zijn thuisland, maar gaat daar niet de oppositie leiden tegen de huidige linkse president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva. Dat laatste heeft hij woensdagavond gezegd tegen CNN Brasil, voordat hij op een vlucht stapte naar Brazilië. Donderdagochtend arriveerde hij, melden Braziliaanse media.

Bolsonaro kondigde begin dit jaar nog aan terug te keren om „de rechtse beweging” in zijn land te gaan leiden. Daarvan is hij nu teruggekomen: hij zei „geen enkele oppositie” te zullen leiden, maar zijn extreem-rechtse conservatieve partij te gaan adviseren in de oppositie. „Ik zal mijn partij helpen als iemand met ervaring”, zei hij, „met wat ze maar willen”. Verder voegde Bolsonaro toe dat hij van plan is om door Brazilië te reizen om zijn partij te helpen bij lokale verkiezingen die volgend jaar plaatsvinden.

Afgelopen oktober verloor de oud-president de verkiezingen van sociaal-democraat Lula da Silva. Aanvankelijk erkende hij de nederlaag niet en suggereerde dat zijn opvolger door verkiezingsfraude had gewonnen. Vlak voordat begin januari de nieuwe president Lula werd beëdigd, trok Bolsonaro zich terug in de Amerikaanse staat Florida. Daar verbleef hij tot nu toe.

Bolsonaro wordt ervan beschuldigd vanuit zijn verblijfplaats in de Verenigde Staten gewelddadige antidemocratische protesten aan te hebben gejaagd. Op 8 januari vielen aanhangers van de oud-president overheidsgebouwen binnen in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia, uit onvrede over de verkiezingsuitslag.

Lees ook Sociale media speelden grote rol bij geweld in Brasilia
Aanhangers van oud-president Bolsonaro bij een protest bij het hoofdkwartier van het leger, 29 december 2022.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in