vr. apr 19th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Wilt u geld schenken aan een kind boven de veertig jaar? Dit zijn de opties.

De schenkvrijstelling maakt het al jaren mogelijk om belastingvrij een bepaald bedrag te schenken aan uw kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Voor kinderen boven de 40 jaar gaat het echter minder makkelijk. Gelukkig zijn er toch nog genoeg fiscaal interessante opties. In dit artikel lichten we er vier toe.

Zie hier meer informatie over hoe u dat kunt doen.

Schenken via de partner van uw kind
Allereerst is het mogelijk om te schenken via de fiscale partner van uw kind, mits deze wel jonger is dan 40 jaar. In dat geval kunt u onder de hoge vrijstelling aan uw eigen kind schenken, maar hierbij gebruik maken van de leeftijd van de partner. Let wel, een schenking doen kan wel maar eenmalig.

Jaarlijkse vrijstelling
Daarnaast is het ook mogelijk om jaarlijks een bepaald bedrag belastingvrij te schenken aan uw kind. Leeftijd maakt hierbij niet uit. Dit bedrag ligt echter wel vrij laag. Voor 2022 is dit bedrag iets minder dan 6.000 euro. Bij een hogere schenking betaalt u wel 10-20% belasting, afhankelijk van het bedrag.

Schenken door schuldigerkenning
Schenken door schuldigerkenning is ook nog een optie. Dit houdt in dat u schenkt op papier. Zo kunt u schenken en toch zelf ook nog over het vermogen beschikken. U boekt dan geen geld over, maar laat via de notaris vastleggen dat uw kind een vordering krijgt die u pas bij uw overlijden hoeft af te lossen. Het nadeel hiervan is dat uw kind hier jaarlijks wel 6% belasting over betaald en er wordt wel geacht dat u dit bedrag wel echt naar uw kind overmaakt. Zo voorkomt u dat uw kind dit na uw overlijden alsnog erfbelasting moet betalen.

Onroerend goed schenken
Tot slot is het nog een optie om onroerend goed te schenken. Dit is het geval wanneer u bijvoorbeeld een woning bezit die u verhuurd. U kunt deze woning dan aan uw kind schenken, zodat hij of zij deze kan verhuren. In dit geval wordt voor de schenkbelasting de WOZ-waarde gehanteerd en niet de werkelijke waarde. Dit is erg gunstig. Een nadeel is dat er naast schenkbelasting ook overdrachtsbelasting betaald moet worden. Er zijn echter regels die voorkomen dat zowel overdrachtsbelasting als schenkbelasting over hetzelfde bedrag moet komen. Dit kan leiden tot een korting op de schenkbelasting.

About Post Author