De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 27 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Loek van Wely als dertiende geplaatst op WK
   
 

MOSKOU - Loek van Wely is op het WK schaken in Moskou als dertiende geplaatst. De nationale kampioen begint vandaag in de eerste ronde tegen de Argentijn Ruben Felgaer. Sergei Tiviakov, 46e geplaatst, werd gekoppeld aan de Amerikaan Larry Christiansen. Bij de vrouwen speelt nationaal kampioene Zhaoqin Peng, 23e geplaatst, in de eerste ronde tegen de Cubaanse Maritza Arribas.

Aan het WK doen 128 mannen en 64 vrouwen mee. Er wordt gespeeld in het congrespaleis van het Kremlin. Het prijzengeld bij de mannen bedaagt 3 miljoen dollar, bij de vrouwen 500.000 dollar. Een verliezer in de eerste ronde gaat met 6000 dollar (15.000 gulden) naar huis.

Bij de mannen bestaan de ronden tot de halve finales uit twee partijen plus eventuele tiebreak, verdeeld over twee dagen. De halve finale gaat over vier ronden. Na de halve eindstrijd krijgen de finalisten een maand rust. De eindstrijd begint op 17 januari in Moskou en gaat over acht partijen. Bij de vrouwen gaat de finale -die gelijktijdig wordt gehouden met de halve finales bij de mannen- over vier partijen.

De deelnemers zijn ingedeeld op hun ELO-rating, de speelsterkte. Bij de mannen hebben acht grootmeesters zich geplaatst via kwalificaties op het internet. Titelverdediger Anand is als eerste geplaatst en speelt in de eerste ronde tegen de Fransman Touzane. Van de toptien ontbreken alleen de nummers een en twee van de wereld, Kasparov en Kramnik.

Tot de deelnemers behoren ook oud-wereldkampioen Karpov en de 80-jarige Viktor Kortsjnoi. Judit Polgar, de nummer één bij de vrouwen, doet mee in het mannentoernooi en is daarin als achttiende ingeschreven.

Op het WK dienen alle deelnemers een dopingcontrole te ondergaan. Vragen over verboden middelen leverden veel hilariteit op. Zo werd benadrukt dat koffie, cognac en wodka niet op de lijst staan. Wel werd gewaarschuwd voor het mixen van koffie met cola-houdende drankjes vanwege het caffeïne-gehalte. Vier tot zes koppen koffie in zes uur speeltijd zijn toelaatbaar volgens Dr. Barrera, het hoofd van de medisch commissie van de FIDE, de wereldschaakbond.

FIDE-voorzitter Iljoemsjinov deelde verder mee dat de 35e schaakolympiade begin 2002 in Slovenië zal worden gehouden. Het IOC heeft schaken gaccepteerd als zomersport.

Het WK kan consequenties hebben voor de bezetting van het 64e Corus-schaaktoernooi, voorheen Hoogovens, in Wijk aan Zee. De finale van het WK valt samen met de data van het Corus-toernooi. Van de veertien grootmeesters die van de partij zullen zijn in Wijk aan Zee, doen er tien mee aan het WK in Moskou.

De voornaamste partijen in eerste ronde zijn: Mannen: Anand (Ina/1) - Touzane, Adams (Eng/2) - Sarthou (Fra), Morozevitsj (Rus/3) - Zeliakov (Rus), Ivantsjoek (Oek/4) - Shovoenov (Rus), Leko (Hon/5) - Kobese (ZAf), Barejev (Rus/6) - Gluzman (Aus), Gelfand (Isr/7) - Cabrera (Cub), Topalov (Bul/8) - Pierrot (Arg), Sjirov (Spa/9) - Rizouk (Alg), Kazimdzanov (Rus/10) - Vlassov (Rus), Van Wely - Felgaer (Arg), Karpov (Rus/16) - Zhang (Chn), Polgar (Hon/18) - Al-Modiahki (Qat), Kortsjnoi (Zwi/45) - Psakhis (Isr), Tiviakov - Christiansen (VSt).

Vrouwen: Galliamova (Rus/1) - Toubai (Alg), Tsjiboerdanidze (Rus/2) - Houli (Alg), Peng - Arribas (Cub).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 27 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.