De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 27 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Zesdaagse-koppel dwingt op eigen kracht respect af
   
 

GENT/ZÜRICH - Het Nederlandse zesdaagse-koppel Robert Slippens en Danny Stam zorgde de afgelopen twee seizoenen voor aansprekende successen op de Olympische Spelen, het WK én het zesdaagse-circuit. Het contact met het internationale baanwielrennen was door de overkapping van het Velodrome Amsterdam weer hersteld en Slippens en Stam hadden wisselgeld door de internationale baanevenementen in de hoofdstad. Voor wat hoort wat en het AXA/VVZ-duo kreeg elders in Europa dan ook steeds meer startgelegenheid.

Het Velodrome Amsterdam en het inmiddels internationaal volledig geaccepteerde duo versterkten elkaar. Met als resultaat dat Amsterdam zijn zesdaagse weer terug heeft en de Noord-Hollanders hun vaste plaats hebben in het zesdaagse-circuit. Op eigen kracht afgedwongen. Die lijn werd in september met de derde plaats in de hernieuwde Amsterdamse zesdaagse voortgezet. De afgelopen maand bevestigden top-vijfklasseringen in Dortmund, München, Bordeaux (Open Nations) en Gent hun progressie. Ze spelen nu volop mee in de rondendans, rijgen baanrecord aan baanrecord en zijn door de nu nog heersende 'blauwe trein' volledig geaccepteerd, klaar om binnen afzienbare tijd de 'dienstregeling' mede te gaan bepalen. Dat staat voor de insiders vast.

De Belgische manager en wedstrijdleider (Amsterdam en Gent) Patrick Sercu is gecharmeerd van het tweetal. "Ze zijn nog jong en bereid te leren, hebben snelheid en lef in huis en hun manier van rijden spreekt het publiek aan. Dat bewezen ze in München waar de baandirecteur hun na afloop een extra bonus gaf. Een vette, en dat wil wat zeggen. Dat doen directies niet vaak. Dan heb je wat laten zien."

In München brachten ze op de slotavond inderdaad het toch verwende Duitse publiek op de banken. Naast de bonus namen Slippens en Stam op de eerste avond van de (meer volkse) 61e zesdaagse van Gent maar meteen de leiding, voor het eerst in hun nog maar korte zesdaagse-loopbaan. Om later in de week echter te moeten constateren dat de Belgische wielerliefhebbers hun eigen favorieten met blinde liefde koesteren: de in Gent geboren en getogen Australiër Matthew Gilmore, maar zeker Etienne De Wilde. Die is aan zijn laatste seizoen bezig.

Gent werd zijn laatste Belgische zesdaagse en de inmiddels 43-jarige crack (38 zesdaagse-overwinningen) moest bij dat afscheid dus in de schijnwerpers. De 'thuisrijders' Gilmore/McGrory wonnen, maar De Wilde mocht met zijn Duitse maat Andreas Kappes met luttele punten achterstand op de derde plaats eindigen, met Slippens en Stam 'freewheelend' op drie ronden.

Gisteravond, nauwelijks 24 uur later, stonden Slippens en Stam alweer aan de start van de zesdaagse van Zürich. Slippens is optimistisch: "We zitten op het niveau van de toppers, maar missen toch nog wat ervaring. Die mannen rijden al tien jaar zesdaagsen. Dat was in Gent ook de kracht van De Wilde. Daar namen Danny en ik op de eerste avond voor de allereerste keer de leiding in een zesdaagse en dat gaf een heel lekker gevoel. Op kleine baantjes als Gent en Dortmund kunnen we goed uit de voeten. Vandaar die baanrecords. Later in de week merk je toch dat de routine gaat meespelen. Zoals het juiste moment kiezen. En dan lever je wel eens een toer in. Zürich is langer, maar we gaan er deze week vol tegenaan."

Slippens kampt wel met een zitvlakblessure. "Na afloop ga ik naar de dokter om de ontsteking weg te laten snijden. Die kan ik dan rustig laten genezen, want de eerstvolgende zesdaagse is pas op 10 januari in Bremen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 27 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.