De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 22 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Aalbers ontkent beschuldigingen
   
 

AMSTERDAM - Duidelijkheid op een door hem uitgeschreven persbijeenkomst kon Karel Aalbers, de ex-voorzitter van Vitesse, niet geven. Ook zijn twee aanwezige advocaten trouwens niet. Ze lieten weten dat Aalbers zich niet heeft verrijkt aan de verkoop van de Vitesse-spelers Roy Makaay en Ferdi Vierklau aan het Spaanse Tenerife en haalden aan dat Aalbers onnodig is beschadigd door zijn gedwongen vertrek, vooral door toedoen van Nuon-topman Swelheim. Zonodig willen ze de schade verhalen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Karel Aalbers (Foto: ANP)
Bij het vertrek, 15 februari 2000, van Karel Aalbers was de schuld hooguit 24 miljoen, zo stellen de advocaten. In werkelijkheid was de schuld echter al opgelopen tot 40 miljoen gulden. Het openbaar ministerie zegt voldoende bewijzen in handen te hebben dat Karel Aalbers een fors bedrag aan de verkoop van Vierklau en Makaay heeft overgehouden. De club Vitesse had een bod van veertien miljoen dollar van Tenerife voor beide spelers, maar vreemd genoeg gingen ze voor elf miljoen dollar van de hand. Waar makelaar Fioranelli nog eens 1,2 miljoen dollar van opstreek. Die stortte vervolgens 550.000 dollar op een rekening van het bedrijf van Aalbers op Cyprus. Dat is één van vier aanklachten van het OM tegen Karel Aalbers die zelf voor negen ton op de loonlijst bij Vitesse stond. Dit was voldoende om Karel Aalbers op de vroege ochtend van 15 februari van zijn bed te lichten en twaalf dagen in de Bijlmerbajes vast te houden en te verhoren. Hoewel het gerechtelijk onderzoek naar oplichting, belastingdelicten en valsheid in geschrifte nog steeds niet is afgerond, komt Karel Aalbers al naar buiten, wat het OM zeer bevreemdde.

Aalbers zat niet stil en schermde met een grote geldschieter en een bank, maar niemand kreeg het officiële bod te zien. En ook niet onder welke voorwaarden de 100 miljoen verstrekt zou worden. Nuon schoot later Vitesse weer te hulp met leningen, wat in totaal oploopt tot 76 miljoen gulden en is uiteindelijk gedwongen op advies van de raad van commissarissen zijn belang te verkopen.

Een drietal zakenlieden, Snellenburg, Veenendaal en Guit, kunnen uiteindelijk de schulden die in het Gelrepacc zijn ondergebracht, overnemen voor vijf miljoen gulden en krijgen tevens de aandelen van Nuon weer terug. "Als dat niet was gebeurd, hadden we het niet gered. Men heeft gelijk dat men zegt dat Vitesse feitelijk technisch failliet was, maar we hebben nu concreet 20 miljoen latente schuld en meer niet. Ook geen verplichtingen meer aan het CFK-fonds. Vitesse moet echter wel terug naar een begroting van 35, hooguit 40 miljoen gulden. Nu is dat 54 miljoen. En dat gaat zeker lukken. We zijn ver in de onderhandelingen met de shirtsponsor en hopen die voor de winterstop afgerond te hebben. Als de huur waarover we praten, teruggaat van acht naar twee miljoen gulden voor het Gelredome, dan kunnen we ook over de zeven miljoen van de vrienden van Vitesse beschikken. Dan zeg ik dat we binnen vier jaar weer een gezonde club zijn", zei Jos Vaessen, de voorzitter van Vitesse.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 22 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.