De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 22 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Feyenoord weet zich niet
goed raad met EC-rondje
tegen Freiburg

   
 

ROTTERDAM - Bij Feyenoord is men kennelijk het lachen vergaan. De populaire club lijkt momenteel wel een beetje tussen hemel en aarde te zweven, anders kan de lauwe sfeer voor de Europacupwedstrijd tegen SC Freiburg niet omschreven worden. Senior-manager Fred Blankemeijer nam zelfs het woord minderwaardig in de mond, toen hem gevraagd werd naar het aantal te verwachten toeschouwers. "Ik denk niet meer dan 25.000. Kijk, zei hij met een sip gezicht, "de UEFA Cup wordt toch een beetje als inferieur beschouwd..."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Een onderonsje tussen de geschorste Pierre van Hooijdonk en trainer Bert van Marwijk (r). Ook Patrick Paauwe, die op de inzet wordt behandeld, staat op het lijstje van vijf spelers waarop Feyenoord tegen Freiburg geen beroep kan doen. (Foto: MATTY VAN WIJNBERGEN)
Wel, je zal er straks maar mee gestraft worden! Feit is, dat de Rotterdammers aardig verwend waren geraakt met het fenomeen Champions League. Maar nu de bewoners van De Kuip niet meer tot deze elitegroep behoren, is het schijnbaar een beetje behelpen. Komt bij dat Freiburg zowel sportief als financieel geen dijenkletser van formaat is. Waakzaamheid is echter geboden, daar Feyenoord een waslijst aan afwezigen heeft.

Tegen Vitesse (2-1) was dat nog een beetje op te lossen. Sterker, door het verlies van Ajax staat hetzelfde Feyenoord voor wat de titel betreft er zelfs grandioos voor. Maar van vrolijke gezichten was aan de vooravond van een nieuw EC-rondje geen sprake. Trainer Bert van Marwijk gaf plichtmatig antwoord op actuele vragen. Zijn lichaamstaal sprak echter boekdelen. Hij baalde als een stekker doordat hij op vijf prominenten geen beroep kan doen. Kees van Wonderen, Patrick Paauwe en Pieter Collen zijn geblesseerd, terwijl Pierre van Hooijdonk (schorsing) en Brett Emerton (interlandverplichtingen) eveneens ontbreken.

Bert moet er zo langzamerhand een punthoofd van krijgen. Net als vorig seizoen, toen hij geconfronteerd werd met allerlei duistere zaken, zoals onder meer de paspoortaffaire, lijken die de trainer wederom parten te gaan spelen. "En waar het aan ligt? Dat is moeilijk te achterhalen, want elke blessure staat op zich", wist hij zeker. "Misschien komt het wel door dit jaargetijde, de velden. Niet alleen wij hebben er last van; bij Barcelona zag ik Luis Enrique met een spierblessure uitvallen en bij Bayern München Salahamidzic. Kennelijk is de belasting te groot. Nu wij steeds meer tekenen van herstel tonen, is het dan ook doodzonde dat er nu weer mensen moeten afvallen."

Maar de een zijn dood is de ander z'n brood, want de jonge Antilliaan Chivard Sprockel (18) mag nu ook zijn Europacupdebuut maken. "Voor deze speler is het een stimulans", weet Van Marwijk, die zijn pupil later aan de training liet beginnen. "Want mentaal en fysiek zat hij er vorige week bij zijn debuut doorheen. Het was ook niet niks wat die jongen allemaal te verstouwen kreeg, zeg. Voor zijn debuut tegen Vitesse had hij drie wedstrijden met Jong Oranje gespeeld. Maar ik moet zeggen dat hij zich, ook tegenover de pers, keurig heeft gedragen."

Een speler die minder in de pas loopt, is Leonardo. De Braziliaan blonk eerder deze week met de reserves tegen NAC uit, maar kon tegelijkertijd met rood gaan douchen. Of hij daarmee een basisplaats tegen Freiburg verspeelde, blijft altijd in nevelen gehuld. Net zoals het verhaal van Johan Cruyff, die in eerdere publicaties liet weten, dat hij het maar een vreemde zaak vond dat onder andere een speler als Leonardo stilstaat in zijn ontwikkeling. Trainer Bert van Marwijk, die zegt altijd iets op te steken van coryfeeën als Cruyff, voelde zich niet aangesproken en zei: "Ik ben van mening dat je pas een oordeel kan vellen als je dagelijks met hem (Leonardo, HE) werkt. Meer wil ik er niet over zeggen; laten we ons beperken tot de wedstrijd tegen Freiburg. En die is gezien de omstandigheden moeilijk genoeg."

Inderdaad: het is altijd oppassen tegen Duitsers, want die strijken de vlag pas als de scheidsrechter al lang en breed met gekamde haartjes aan de borrel zit. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Bayern München en VfB Stuttgart is SC Freiburg bepaald geen hoogvlieger. De heldendaden in de Europa Cup zijn het vermelden nauwelijks waard. De club uit 'Schwabenland' zal er ook geen seconde wakker van liggen als het door Feyenoord geëlimineerd wordt. Trainer Volker Finke, die al sinds mensenheugenis bij de middenmoter uit de Bundesliga werkt, hoeft zich wat dat betreft dan ook geen zorgen te maken. Groot nadeel voor hem is wel de absentie van Sebastian Kehl, de neo-international, die zowel voor de competitie als UEFA Cup geschorst is. Dat was goed te merken tijdens de generale repetitie tegen VfB Stuttgart, die met 3-0 in de min eindigde. "Ik had de indruk", aldus Finke, "dat ze zich onbewust aan het sparen waren voor de wedstrijd tegen Feyenoord. Als dat zo is, dan verwacht ik dat ze donderdag (vandaag, red.) zullen exploderen."

"Freiburg", zegt Van Marwijk, "is qua organisatie een van de best spelende teams in Duitsland. Dat blijkt ook wel als je in staat bent geweest om uit bij Borussia Dortmund en Bayer Leverkusen te winnen."

Over twee weken zal pas de beslissing vallen bij de return in het Zwarte Woud. Overwinteren in de Europa Cup. Daar draait alles om. "Het is een prachtige uitdaging om de volgende ronde te bereiken."

FEYENOORD: Zoetebier, Gyan, Sprockel, De Haan, Rzasa, Kalou, Bosvelt, De Visser, Ono, Tomasson, Elmander.

SC FREIBURG: Golz, Kobiaschwili, Zeyer, Diarra, Müller, Zkitischwili, Hermel, Tanko, Willi, Iaschwili, Sellimi.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 22 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.