De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 14 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  BUSH SLECHTE TV-PRESIDENT!
   
 

AMSTERDAM - Amerikaanse presidenten zijn sinds KENNEDY tv-presidenten geworden. Ze werden gekozen om hun politieke opvattingen, maar door velen vooral om hun uitstraling, hun presentatie en hun zelfvertrouwen dat zij konden uitdragen op het scherm.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
President Bush maakt deze week tijdens de ramp een uiterst zwakke indruk op televisie. (Foto: REUTERS)
Kennedy was zo'n tv-held in optima forma, Clinton met al zijn privé-escapades knalde van de buis af en deed dit ook dezer dagen weer in een spontane speech zonder auto-cue, waarmee hij indruk maakte op vriend en vijand.

Reagan was een acteur uit B-films, die zich in ieder geval door die ervaring qua presentatie staande hield als een grootvader uit Bonanza.

BUSH is qua charisma tot nu toe de 'zwakste schakel' in het geheel. Hij praat veel, maar de woorden komen niet uit het hart en de speeches die hij houdt, komen niet uit zijn hoofd! Hij komt onbeholpen over op de camera, is een zwakke kloon van zijn vader, die meer power had. De tv-camera's registreren het genadeloos. Hij oogt onzeker, twijfelachtig en aarzelend. Hij lijkt een marionet, die geen eigen stijl heeft ontwikkeld en op de juiste momenten niet op de juiste plaats is om de juiste woorden uit te spreken.

Noodsituatie

IN NOOD LEERT MEN ZIJN VRIENDEN KENNEN. Bij zo'n noodsituatie als nu leert men zijn president kennen. En Bush blijkt nu geen kerel van stavast. Hij is niet 'camerageniek', maar lijkt zich daar ook niet voor in te spannen. Als ik de persoonlijkheden deze week moet beoordelen, komt COLIN POWELL op de eerste plaats, gevolgd door CLINTON en op de derde plaats de burgemeester van New York, die zelf in levensgevaar verkeerde, maar zich desondanks geen heldenrol toeschreef en te midden van de puinhopen, het stof en de stank overeind bleef en daarbij ook zijn kwetsbaarheid en menselijkheid toonde. Hij was echt diep geraakt door al de doden.

Pas daarna komt de Amerikaanse president.

De ogen van Amerika moeten deze week open zijn gegaan. Meer dan ooit heeft men in dit tv-tijdperk een leider nodig, een personality die niet wazig de wereld inkijkt en weet wat hij zegt en wil.

Alleen gisteren was er één moment dat de president ontroering toonde bij zijn persconferentie, waarbij hij zich kwetsbaar opstelde. Er was zelfs een traan zichtbaar.

Heel even toonde hij zich, drie dagen na de ramp, op de buis menselijk. Maar daar had men wel lang op moeten wachten. Te lang vindt men in Amerika, waar de houding van de president die eerste dagen veel kritiek ontlokte van tv- en perscommentatoren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 14 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.