De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 17 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Verdenking tegen Sjepel
blijft intact

   
 

INNSBRUCK - Hij is niet alleen de meest besproken, maar ook de meest zwijgzame schaatser van het circuit. Sinds de Rus Dmitrij Sjepel bij de eerste Wereldbeker in Berlijn door de ISU een startverbod kreeg, omdat bij een gezondheidscontrole verdachte waarden in zijn bloed waren aangetroffen, is zijn kennis van de Engelse taal schrikbarend achteruitgegaan. Wie hem aan de rand van de ijsbaan in Innsbruck - waar dit weekeinde de tweede Wereldbekerwedstrijd van het seizoen wordt afgewerkt - om een verklaring vraagt voor de afwijkende parameters in zijn bloed, ontvangt slechts een niet begrijpende blik of een schouderophalen als antwoord. Het is duidelijk, Sjepel heeft even geen zin in een goed gesprek.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Coach Valeri Muratov probeert de Rus Dmitrij Sjepel wat op te beuren. (Foto: ANP)
De 24-jarige Rus voelt zich zichtbaar niet op zijn gemak in de wetenschap dat hij ongewild de hoofdrol heeft gekregen in de eerste grote dopingrel van de nieuwe schaatsjaargang. Zijn uitsluiting in Berlijn zorgde voor grote beroering. Twee jaar geleden tijdens de WK-allround in Milwaukee werden in het schaatsen de gecombineerde bloed- en urinecontroles geïntroduceerd, met de bedoeling het gebruik van epo aan te kunnen tonen. Sjepel, die afgelopen seizoen verrassend Europees kampioen allround werd, valt de twijfelachtige eer te beurt de eerste schaatser te zijn, die daadwerkelijk een startverbod heeft gekregen.

Bij de bewuste controle in Berlijn werd urine én bloed afgenomen. Epo-gebruik kan alleen in de urine rechtstreeks worden aangetoond, maar de uitslag van het urinemonster wordt pas komende week verwacht. Bij een positief resultaat riskeert Sjepel volgens de nieuwe ISU-reglementen een schorsing van twee jaar en een geldboete van maximaal een miljoen dollar. De uitslag van de bloedcontrole laat slechts enkele uren op zich wachten. Sjepel 'scoorde' daarbij niet alleen een hoge hematocrietwaarde van 53 (waarmee hij overigens nog net binnen de door de ISU gestelde grens van 54 bleef) en een hemoglobinewaarde van 20 (waar 15 als de gangbare norm geldt), maar bovendien zou er een versnelde aanmaak van nieuwe rode bloedlichaampjes geconstateerd zijn. De combinatie van deze cijfers zou duiden op het gebruik van epo. Hard bewijs is het echter niet.

Gisteravond, tijdens de loting, werd duidelijk dat Sjepel in Innsbruck dan ook 'gewoon' zijn rentree op het ijs zal maken. 's Ochtends hadden artsen in opdracht van de ISU andermaal bloed bij hem afgenomen om te controleren of de waarden inmiddels weer tot een aanvaardbaar niveau waren gedaald. De monsters werden voor onderzoek in allerijl naar Dresden vervoerd. Niemand kon namens de ISU bevestigen of de uitslag van die test al bekend was, maar omdat de naam van Sjepel gewoon op de deelnemerslijst prijkt, gaat iedereen er vanuit dat de Rus in ieder geval weer tijdelijk de schaatsen kan onderbinden. De verdenking blijft echter bestaan, zeker tot het moment dat de uitslag van de urinetest bekend wordt.

Volgens Valeri Muratov, aanzienlijk spraakzamer, zijn de aanhoudende verdachtmakingen aan het adres van zijn pupil vanzelfsprekend nergens op gebaseerd. "Dmitrij heeft altijd hoge waarden, al vanaf zijn juniorentijd. De gemeten waarden zijn sterk afhankelijk van het individu. Wat voor de één hoog is, is voor de ander laag", aldus Muratov, die de naam van Sergei Klevchenya (rijder uit de commerciële ploeg van SpaarSelect) noemt als een andere schaatser die van nature hoog scoort. "Als je weet dat Sjepel van zichzelf al hoge waarden heeft, zouden we wel gek zijn om zijn hematocriet en hemoglobine kunstmatig te verhogen. We hebben de afgelopen maanden ook veel op hoogte getraind, met het oog op de Olympische Spelen in Salt Lake City. Het is bekend dat hematocriet en hemoglobine kunnen stijgen door een langdurig verblijf op hoogte. Dat is bij Sjepel ook het geval geweest."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 17 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.