Direct naar artikelinhoud

De ware nummer 1 is geblesseerd

PEKING - Voor de afdeling marketing van de Women's Tennis Association is de nieuwe nummer één van de wereld een zegen. Een 20-jarige blondine uit Denemarken met gevoel voor show. Met gele nagellak accentueert ze niet alleen de kleur van de bal, maar ook haar weelderige tennisgarderobe. Zo'n aantrekkelijk uithangbord als Caroline Wozniacki heeft het vrouwentennis sinds Maria Sjarapova niet meer gehad.

Caroline Wozniacki.Beeld ap

Uit sportief oogpunt versterkt de computer vanaf vandaag echter een minder vrolijk stemmende trend. De troonsbestijging van Wozniacki, die de geblesseerde Serena Williams aflost als aanvoerder van de wereldranglijst, illustreert vooral de stagnatie in het vrouwentennis.
 
Tegen wil en dank
De WTA Tour pronkt tegen wil en dank met een jonge vrouw, die haar eerste grandslamfinale nog moet spelen. WTA-directrice Allaster had iets uit te leggen nu het vrouwencircuit wederom is opgezadeld met een nummer 1 die niet als beste tennisser van de wereld kan worden gezien.
 
En dus wees ze bijvoorbeeld op de statistiek van 2010. Niemand won - tot zondag bij de China Open - meer partijen (58) dan Wozniacki, die slechts 15 keer verloor. Ze heeft dit seizoen ook al vijf WTA-toernooien op haar naam geschreven en speelt vandaag in Peking de - vanwege aanhoudende regen uitgestelde - finale tegen de Russische Vera Zvonareva.
 
Wereld aan haar voeten
De Deense dochter van Poolse ouders is ook pas 20 jaar, benadrukte Allaster. De wereld ligt aan haar voeten. Geef Wozniacki de tijd en de grote titels komen vanzelf. Het klinkt prachtig, maar feit is dat Wozniacki geen grandslamtitel hoefde te winnen om eerste te worden op de WTA-ranking. En dat is meestal geen goed voorteken.
 
Vraag het Jelena Jankovic hoe het voelde om bij gebrek aan beter nummer 1 te worden. De Servische was opgelucht dat ze weer terug kon keren in de schaduw van de wereldtoppers. Ronduit traumatisch was het verblijf aan de top voor Dinara Safina, die als nummer 1 van de wereld niet langer als het zusje van haar beroemde broer Marat door het leven hoefde te gaan.
 
Tobben
Zelden zag het vrouwentennis zo'n met zichzelf tobbende nummer 1 als Safina, die in 2009 blokkeerde in de finale op Roland Garros tegen haar landgenote Koetsnetsova. Tot vervelens toe moest Safina uitleggen dat de nummer 1 van de WTA Tour geen grandslamkampioene hoefde te zijn. Kon zij er wat aan doen dat de concurrentie instabiel of geblesseerd was? Safina vond pas rust, toen ze van de eerste plaats verdreven was.
 
Een chronische rugblessure wierp Safina zo ver terug dat ze nu als nummer 50 de rij sluit van tien Russinnen in de top-50. Geen van hen heeft het vrouwentennis werkelijk kunnen domineren. Sjarapova werd nooit meer de oude na een schouderoperatie. Dementjeva staat in de top-10, maar kan nog steeds niet serveren. Zvonareva beleeft het beste seizoen uit haar carrière en staat vierde.
 
Wederom uitstellen
De ware nummer 1 had deze week in Linz haar rentree gepland, maar Serena Williams moest haar terugkeer op de baan wederom uitstellen. De 28-jarige Amerikaanse liet er dit jaar met grandslamtitels op de Australian Open en Wimbledon geen twijfel over bestaan wie de beste tennisster is. Maar door een bizar ongelukje staat ze al drie maanden aan de kant.
 
Tijdens een bezoek aan een restaurant trapte Serena Williams in een gebroken glas, waardoor zelfs een voetoperatie noodzakelijk bleek. Haar zus Venus, nummer 3 van de WTA Tour, moest het seizoen vanwege blessureleed ook al voortijdig beëindigen. En de andere ster van 2010, de Vlaamse US Openkampioene Kim Clijsters, speelt simpelweg te weinig toernooien om aanspraak te kunnen maken op de eerste plaats.
 
Status Quo
De status quo in het vrouwentennis werd op Roland Garros onderstreept met een finale tussen de Italiaanse kampioene Schiavione en de Australische Stosur. De 40-jarige Japanse Date-Krumm vernederde Safina twee keer en versloeg Sjarapova en Hantuchova. Waar is het nieuwe talent?
 
Die staat nu eerste volgens de WTA. Maar het zou Wozniacki goed uitkomen als ze eind deze maand bij de seizoensapotheose in Doha nog kan duelleren met Serena Williams. Als nieuwe wereldkampioene heeft Wozniacki meer krediet dan als de tussenpaus, die de jongste van de zusjes Williams even mocht aflossen.