Direct naar artikelinhoud

Schnabbelen is niets voor kampioenen

Met liedjes het land in, zoals Ard Schenk en Kees Verkerk vroeger deden? Winkels openen? Aan televisiespelletjes meedoen? De vier olympische kampioenen van Vancouver voelden er niets voor.

Schnabbelen is niets voor kampioenen

Schnabbelen is wat hen betreft uit de tijd. Nicolien Sauerbreij, Mark Tuitert, Sven Kramer en Ireen Wüst zagen het afgelopen half jaar bewust af van een landelijke triomftocht met korte optredens tegen riante vergoedingen.
 
Sauerbreij: 'Ik had heel erg veel kunnen schnabbelen. Maar mijn doel in het leven is niet geld verdienen.'
Tuitert: 'Een winkel openen? Ik voel me er niet te goed voor, maar ik heb er gewoon de tijd niet voor.'
 
Bedolven onder aanvragen
Ze werden bedolven onder aanvragen. Ed Hasselman, de manager van Sauerbreij, schat dat ze tweehonderd verzoeken heeft gekregen. Bij Tuitert zijn dagelijks wel twee of drie uitnodigingen van uiteenlopende aard binnengekomen.
 
Wüst en Kramer, die al voor de Spelen van Vancouver nationale faam genoten, staan erom bekend dat ze maar zelden ingaan op schnabbelverzoeken.
 
De kampioenen weten dat ze geld hebben laten liggen, misschien wel één of enkele tonnen. Het deert ze niet. Ze wilden zich liever voorbereiden op de winter. De financiële slag moest wijken voor de topsport.
 
Tuitert: 'Steeds het land in om geld bij elkaar te schrapen, waarvan een flink deel ook nog eens naar de belasting gaat, dat gaat gewoon niet samen met topsport bedrijven. Maar als ik gekozen had voor schnabbelen, zou ik nu waarschijnlijk meer verdienen dan met schaatsen.'
 
Afschriktarief
Sauerbreij was iets minder afhoudend dan Tuitert, maar haar manager introduceerde al snel een 'afschriktarief'. Door veel geld te vragen, hoopte hij een schifting te kunnen maken tussen de vele verzoeken.
 
De snowboardster ging alleen in op uitnodigingen waarvan ze iets leerde, op verzoeken van goede doelen en op promotionele activiteiten voor de wintersport. Ze heeft bedrijfspresentaties gedaan en een commercial opgenomen voor het wasmiddel Robijn.
Ook Tuitert en Kramer waren te zien in televisiecommercials, respectievelijk van Kinder Bueno en KPN.
 
De geringe belangstelling van de olympische kampioenen voor een schnabbeltoer is niet los te zien van hun sponsorcontracten. Vooral de schaatsers verdienen een vast inkomen via hun ploeg en hoeven het land dus niet in om financieel te oogsten, zoals de vroegere kampioenen.
 
Wil om tot vervolg te komen
Toch zien ze de wil om een vervolg te geven aan hun olympische succes als de voornaamste reden om af te zien van een schnabbeltoer. Bij Sauerbreij (31) en Tuitert (30) speelt ook de leeftijd mee. Ze weten dat zij nog maar enkele jaren op hoog niveau kunnen sporten. Leven voor de sport is een voorwaarde.
 
Sauerbreij: 'Als ik gestopt zou zijn, had ik alles kunnen doen. Dat was leuk geweest. Maar ik had al besloten dat ik er nog twee jaar aan wilde vastknopen. Sport is mijn prioriteit.'
 
Tuitert: 'Ik ga geen jaren of zelfs maanden vergooien om te cashen. Dat heb ik er niet voor over. Zolang ik schaats, wil ik zo goed presteren als ik kan. Op 80 of 90 procent van je kunnen, kon je het vroeger misschien nog redden. Nu niet, zelfs niet als je olympisch kampioen bent.'