De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  De wereld brandt, maar bal blijft gewoon rollen

door Yoeri van den Busken

   
 

NANTES - Volgens de spelregels kan het niet, maar gisteravond kende een voetbalwedstrijd twee verliezers. De wereld brandt; de bal moet blijven rollen. Dat was de stelling van FC Nantes, de Franse regering en de UEFA. Het nieuws van de weerzinwekkende ramp in de Verenigde Staten sloeg ook bij PSV in als een bom, hoe ongelukkig die gekozen woorden ook mogen zijn. Voorzitter Harry van Raaij keurde het besluit om toch te spelen, resoluut af. Gezien die voorgeschiedenis plaats je de enorme afgang (4-1) tegen de kampioen annex hekkensluiter van Frankrijk misschien in een ander kader. Want op dit moment is de vraag hoe het verder gaat met de wereld even belangrijker dan de vraag hoe het verder gaat met PSV.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
De lichaamstaal van de PSV'ers spreekt boekdelen. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Dit had een verhaal moeten worden over de start van de Champions League. Over de zesde deelname in tien jaar van PSV, dat nu eindelijk eens een ronde verder wil komen. De Eindhovense club had goede hoop op minimaal één punt tegen de 'Kanaries' die zo hopeloos uit vorm zijn (waren...). Maar moet je over voetbal schrijven op zo'n dag? Moet je praten over het steeds weer wisselende systeem van PSV, waarin ditmaal geen plaats was voor Dennis Rommedahl en Jan Vennegoor of Hesselink, maar wel voor Jan Heintze en Mateja Kezman? Is het de moeite waard om te vertellen dat Arnold Bruggink na twee minuten een opperbeste kans miste? En dat PSV vervolgens genadeloos voor schut ging? Nee, nu liever even niet.

"Zelden heb ik zo'n stille dag beleefd", had Erik Gerets kort voor aanvang van de 'game of shame' gezegd over de laatste uren voor het vertrek naar Stade de la Beaujorie. Aangeslagen stapte de selectie even later uit de spelersbus. Hoewel Gerets zijn spelers nog de vrijheid had gegeven om hun aanwezigheid op het veld serieus in overweging te nemen, wilde Van Raaij die verantwoording niet bij de trainer deponeren. Vandaar dat de voorzitter, zeker van zijn zaak om 's avonds aan de kant te blijven, het overleg aanging met twee, naar later bleek besluiteloze partijen.

Nantes wist zich aanvankelijk geen raad met de situatie en deed navraag bij de regering, die in dit vraagstuk opeens niet zo rap was met het vormen van een standpunt en het woord 'uitstel' ook al niet in de mond durfde te nemen. "Had men dat wel gedaan, dan was de UEFA daar ongetwijfeld in mee gegaan", aldus Van Raaij, die uiteindelijk schoorvoetend akkoord ging. "We zijn hier te gast en dienen het besluit te respecteren, maar dit duel levert bij voorbaat alleen verliezers op."

Van Raaij "In Eindhoven was dit nooit gebeurd" sprak nog wel de hoop uit dat de UEFA voor vandaag tot inkeer zou komen voor wat betreft het verdere verloop van de eerste speelronde. "Ik zou het krankzinnig vinden als er wel wordt gespeeld."

In de periferie van het prominente toernooi kon niemand gisteren aan voetbal denken. Wanhoop maakte zich kort na de eerste berichtgeving al meester van een groep Amerikaanse toeristen in het hotel waar een aantal Nederlandse journalisten verbleef. Een dame wist te vertellen dat haar schoonzoon in het World Trade Centre werkt, op de 86e verdieping. Nieuws, goed of slecht, had Nantes nog niet bereikt. Haar gemoedstoestand laat zich raden.

De sfeer in het spelershotel en later in het stadion was al even macaber. Overal verzamelden mensen zich voor de in allerijl aangerukte tv-toestellen. CNN domineerde in praktisch elke ruimte. Radioverslaggevers hoefden zich niet meer voor te bereiden op een rechtstreekse reportage. NOS-analist Ruud Gullit liet weten geen zin te hebben om in de rust van de naar Nederland 3 verhuisde wedstrijd commentaar te geven. "Vul de tijd maar met reclame."

Toen de Olympische Spelen van 1972 in München werden gepijnigd door terreur, ging de show gewoon door. Juventus won in 1985 zelfs de Europa Cup op een (slag)veld dat met 38 lijken bezaaid lag. Dus ging de Franse show ook gewoon door. Helemaal. Elders in de sportwereld deed men tenminste nog moeite om een aangepast programma te verzorgen. Nantes had daar kennelijk geen boodschap aan.

De sfeer in het tot discotheek getransformeerde stadion sloeg om toen de harde kern eenmaal binnen was. Toen om een minuut stilte werd gevraagd en zelfs tijdens dat moment van medeleven probeerde een aantal fans de stadionspeaker te overstemmen met stompzinnig gebral. Het besluit in andere stadions om in ieder geval geen muziek te draaien, was ook al niet aan de club besteed. Oké, die krijsende hymne van de Champions League bleef gelukkig achterwege. Daarentegen ging de muziekinstallatie stoïcijns op tien. En als je dan op de titels gaat letten, kan het heel confronterend zijn. Het eerste lied was van The Bangles. Ze zongen over een 'Eternal flame'.

De wereld brandt. Maar de bal blijft gewoon rollen. Ook als er geen gein aan is.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.