De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 18 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Omroepgids De Telegraaf
weer een stap dichterbij

door Marcel Frost

   
 

HILVERSUM - De verspreiding van een omroepgids door De Telegraaf is weer een stap dichterbij gekomen nu de Holland Media Groep (RTL 4, 5 en Yorin) gisteren de strijd tegen het vrijgeven van de uitzendschema's heeft opgegeven.

NOS en HMG hebben zich de afgelopen jaren fel verzet tegen de levering van hun programmagegevens aan derden. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft begin deze maand bepaald dat de beide omroeporganisaties binnen vier maanden hun gegevens tegen een redelijke prijs aan De Telegraaf moeten verkopen. HMG heeft zich bij die uitspraak neergelegd en wil uiterlijk in september volgend jaar met een tarievenkaart komen.

"Die gegevens zijn geld waard en daar zullen wij munt uit slaan", zegt Dick van der Graaf, directie-voorzitter van HMG. Zijn bedrijf heeft, nadat de vereniging Veronica (inclusief gids) uit de mediagroep is gestapt, er geen enkel belang meer bij om de uitzendschema's te ruilen tegen die van de NOS, zoals voorheen gebeurde. Welk bedrag (ook reeds bestaande) omroepbladen voor de gegevens moeten betalen, is nog niet bekend.

SBS-directeur Fons van Westerloo (SBS 6, NET 5 en V8) heeft een hele andere mening over de waarde van de 'tv-spoorboekjes'. "Ze zijn helemaal niets waard, daarom mag iedereen onze schema's gratis overnemen. Het is pure reclame voor je zenders, meer niet." De Telegraaf neemt deze gegevens al over, maar de gegevens zijn onvoldoende voor een volwaardig programmablad.

De NOS vreest dat met de komst van een gratis tv-blad bij De Telegraaf de oplage van de eigen gidsen zal dalen. De omroep beraadt zich nog of tegen de uitspraak van de NMa beroep wordt aangetekend. Maar ook NOS-voorzitter Gerrit Jan Wolffensperger twijfelt over de waarde van de gegevens. "Stel dat we straks inderdaad moeten gaan leveren. Je kan je afvragen of het wel zo verstandig is om er geld voor te vragen, misschien wegen andere belangen zwaarder. Dick van der Graaf van HMG denkt ongeveer zestig cent per abonnee te vragen. Maar als de omroepen dat weigeren, staan RTL 4, 5 en Yorin in geen enkele gids meer. Wiens belang is dus groter?"

Van der Graaf sluit niet uit zelf een gids te willen maken. "Je kunt bijvoorbeeld denken aan een gratis huis-aan-huisblad."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 18 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.