De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 18 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Treinverkeer urenlang
plat rond Amsterdam

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Vanaf de avondspits heeft het treinverkeer in een groot gebied rond Amsterdam gisteren urenlang bijna volkomen stilgelegen. Als gevolg van diverse problemen op het spoor ontstond bij Amsterdam CS een enorme opstopping van intercitytreinen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
NS-medewerkers staan gestrande forenzen te woord.
Duizenden reizigers in de wijde omgeving van de stad bleven onderweg steken. In sommige gevallen liep ook het vervangend busvervoer volkomen vast.

De Railverkeersleiding van NS wijt de stagnatie aan een combinatie van factoren. Een stroomstoring op het traject tussen Amsterdam en Alkmaar ontregelde gisteren al vroeg in de middag de treinenloop in de hele kop van Noord-Holland.

Toen even na vier uur iemand zich ter hoogte van het Amsterdamse station Sloterdijk voor de trein wierp, was de chaos compleet. Het verkeer op dat baanvak moest langdurig stilgelegd worden. Daardoor konden veel treinen de opstelbanen rond het CS niet verlaten.

"Aanvankelijk konden we de moeilijkheden nog de baas", vertelt Ellen Martens van de verkeersleiding in Utrecht. "Al gauw leek volledig lamleggen van de treinen de enige mogelijkheid om enige orde te scheppen. Terwijl op de sorteerbanen filevorming ontstond, bleven uit alle kanten van het land treinen Amsterdam binnenlopen."

De verkeersleiding kon de chaos op dat moment niet langer bolwerken. Het kostte lange tijd grote moeite personeel en materieel zodanig in te zetten dat de treinen weer op weg konden.

Ellen Martens: "Een time-out leek op dat moment de enige oplossing. Pas toen kregen we ruimte om de drukte weg te werken. In een volgende fase konden de treinen weer mondjesmaat Amsterdam verlaten."

Op alle stations in Amsterdam strandden duizenden passagiers. Een deel zocht zijn weg met behulp van de metro en ringlijn. Her en der werden bussen en taxi's ingezet om de stroom reizigers te verwerken. Elders liepen forensen soms urenlange vertraging op.

Ondertussen slaagden NS er niet in de technische problemen nabij Alkmaar te verhelpen. Technici waren tot laat op de avond doende de vereiste onderdelen te vervangen.

Bussen die de NS in Noord-Holland inzetten om de reizigers naar hun bestemming te brengen, strandden nabij Uitgeest toen daar een gekantelde vrachtwagen de weg blokkeerde en het autoverkeer volledig stagneerde.

Ver na het spitsuur konden NS over korte afstanden weer treinen laten rijden. De meeste ritten kwamen toen niet verder dan Haarlem en Zaandam. Van een normale dienstregeling was de rest van de avond geen sprake meer.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 18 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.