De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 5 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Noodweer verwoest vakantiepret Italië

Van onze Haagse redactie

   
 

DEN HAAG - Een enorm noodweer in Noord-Italië heeft de vakantiepret van zeker achthonderd Nederlandse toeristen in één klap totaal verwoest. Een ongekende windhoos, gecombineerd met hagelstenen zo groot als tennisballen, veroorzaakte in de nacht van zaterdag op zondag grote schade aan auto's, caravans, tenten en boten op campings langs het zuidelijke deel van het Gardameer. Hier bivakkeren momenteel duizenden Nederlanders.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 25kb)
Een enorm noodweer in Noord-Italië heeft de vakantiepret van zeker achthonderd Nederlandse toeristen in één klap totaal verwoest. (Foto: EPA)
De chaos op de campings was gistermiddag volgens ooggetuigen met geen pen te beschrijven. "Voortenten worden gebruikt om de auto's zonder ruiten af te dichten, hele caravans zijn geperforeerd door de enorme hagel, boten zijn gezonken. De mensen weten zich totaal geen raad meer, ze moeten de komende dagen soms met zes man in een kleine caravan omdat de tenten vernield zijn", aldus de Nederlandse getroffene Visser.

Hulpverleners

De verschillende alarmcentrales in ons land hadden gisteren de handen vol aan alle meldingen van gedupeerde vakantiegangers.

Medewerkers van het ANWB-steunpunt in Milaan arriveerden in de loop van de dag bij het Gardameer om de slachtoffers bij te staan.

Daarnaast vertrokken nog drie hulpverleners vanuit Nederland om ter plaatse een noodsteunpunt in te richten. Verder stuurt de ANWB een paar teams van de wegenwacht voor reparaties aan de getroffen auto's.

Garages en schadebedrijven zijn op zondagen gesloten in Italië. "Daarom zie je veel mensen toch gaan rijden met sterren in de ruiten. Naar verwachting zal het dagen duren voordat alle autoruiten hersteld zijn", aldus ooggetuige Visser.

Andere Nederlanders melden doodsangsten te hebben uitgestaan. "De caravan stond te schudden. Ik was bang voor mijn gezin en dacht heel even: komen we hier wel levend doorheen?" aldus Monique Vinke uit Strijen, die met haar man en twee kleine kinderen op camping Rolli aan Manerba del Garda staat. Ze zegt dat de camping oogt alsof er oorlog heeft gewoed. "Tenten hangen in bomen. Ook is een boot komen aanwaaien waarvan niemand weet van wie hij is."

Het noodweer begon rond een uur of twee. Monique Vinken: "Eerst was er een flinke hagelbui. Die duurde nog geen vijf minuten, maar ik heb zoiets nog nooit meegemaakt." Veel campinggasten gingen na de bui de schade opnemen aan caravans en tenten, maar een half uur later kwam het slechte weer terug. "De windhoos die toen volgde, heeft de meeste schade aangericht."

De ANWB kon gisteravond nog niet zeggen of Nederlanders die naar huis willen, dit ook allemaal kunnen, gezien de schades aan caravans en auto's. "Het inventariseren van alle persoonlijke gevallen zal wel een tijdje in beslag nemen", aldus zegsman A. Vonk.

Andere Nederlandse toeristen zagen zaterdag hun eerste of laatste vakantiedag verprutst door lange files. In Frankrijk werd op traditionele Zwarte Zaterdag zelfs een nieuw record gevestigd: rond het middaguur stond op de Franse snelwegen, vooral richting zuiden, 731 kilometer file, 70 kilometer meer dan het vorige record uit 2001. De ANWB spreekt van een 'inktzwarte zaterdag'. Ook op de Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse wegen was het overvol. Volgens de ANWB zijn nergens Nederlanders betrokken geraakt bij ernstige ongevallen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 5 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.