Vandaag

Samenleving en politiek

Ook bij links staat het land nu op één

Met een vleugje nationalisme hopen GroenLinks-PvdA en D66 Wilders het gras voor de voeten weg te maaien. Met zelfontplooiing win je immers geen verkiezingen.

Kleurrijke Europarlementariërs

Ex-moslima Assita Kanko: „Waar kritische stemmen in Europa verstommen, wil ik weerstand bieden”

Als student ontvluchtte Assita Kanko het streng islamitisch milieu waarin ze opgroeide. Als Europarlementariër heeft ze de strijd voor vrijheid tot haar levensmissie verheven.

Formatie

Ook na weer dag onderhandelen nieuw kabinet nog niet in zicht

Na opnieuw een lange dag van onderhandelingen is een kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB nog steeds niet in zicht. Of ze er met zijn vieren uitkomen, blijft wellicht tot 15 mei onzeker, zeiden de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol na afloop van de besprekingen tussen de partijleiders en hun secondanten. Dan moet het eindverslag van de informateurs naar de Tweede Kamer. „De tijd begint te dringen”, zei Van Zwol. Ook Dijkgraaf zei dat de „tijd een beetje begint op te raken.”

Koninklijk Huis

Griekse prinses Irene steunt zus Sofia

Haar broer Constantijn werd koning, haar zus Sofia koningin. Prinses Irene van Griekenland zocht haar eigen weg, net buiten de schijnwerpers. Ze woont inmiddels ruim veertig jaar in Spanje, als steun en toeverlaat van haar zus.

Commentaar

Postwet moet heel snel veranderd worden

De noodkreten van PostNL volgen elkaar steeds sneller op. Nu maandag bekend werd dat over de eerste drie maanden van het lopende jaar 8 miljoen euro verlies is geleden, wordt de roep om bij wet te regelen dat er minder vaak post bezorgd mag worden weer sterker.

Koninklijk Huis

Amalia wil weer onkostenvergoeding van 1,5 miljoen ontvangen

Prinses Amalia wil per 1 januari weer een onkostenvergoeding ontvangen.

Broedvogels

Specht doet het goed, tapuit gaat achteruit

Moeras- en bosvogels doen het goed, vogels van duin en heide –zoals tapuiten– gaan juist achteruit. Het grootste zorgenkindje is echter de boerenlandvogel.

Koninklijk Huis

Deens koningspaar start met staatsbezoeken

De Deense koning Frederik en koningin Mary zijn begonnen aan een belangrijk onderdeel van hun koningschap: het afleggen van staatsbezoeken.

Kerk & religie

Samenwerking theologische universiteiten

TUA en Spaanse theologische universiteit gaan samenwerken

De Theologische Universiteit Apeldoorn en het Bijbels Instituut en Theologisch Seminarie van Spanje (IBSTE) in Barcelona hebben onlangs een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Wijzerplaten Domtoren

De Domtoren heeft zijn vier wijzerplaten weer terug

De Utrechtse Domtoren heeft zijn vier originele wijzerplaten weer terug. Ook die werden gerestaureerd.

Beroep aangenomen

Ds. J. IJsselstein neemt beroep aan naar gg Woerden

Ds. J. IJsselstein uit Kapelle-Biezelinge heeft het beroep aangenomen naar Woerden.

Bijbelvertaalwerk

Friese boekbinder Fopma bracht een Japanse kanselbijbel zelf naar Rome

De Friese boekbinder Wytze Fopma kreeg de opdracht voor het inbinden van Japanse kanselbijbels. Een ervan was bestemd voor de paus.

Meditatie

Meditatie: God de eer

„Gezegend zij de God en Vader van onze Heere Jezus Christus, Die ons gezegend heeft met alle geestelijke zegening in de hemel in Christus.”
Efeze 1:3

Godsdienstvrijheid

Rapport VS: antisemitisme wereldwijd sterk toegenomen

Sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober vorig jaar neemt antisemitisme wereldwijd sterk toe, aldus een Amerikaans rapport.

Jubileum predikant PKN

Ds. E.M. Bakker 60 jaar predikant

Ds. E.M. Bakker, emeritus predikant in de Protestantse Kerk in Nederland, staat dinsdag zestig jaar in het ambt.

Geweld

Onrust voor christenen Manipur houdt aan: „Het is Gods genade dat we nog leven”

Nog altijd is het onrustig in de Indiase regio Manipur, nadat christenen daar precies een jaar geleden getroffen werden door een golf van geweld. „Het is alleen Gods genade dat we nog in leven zijn”, zegt ds. Hlun Tan.

Populaire artikelen

Laatste nieuws

Partnercontent

Burn-out en niet-reële angsten overwin je zonder strijd

Dertig jaar geleden was de keuze eenvoudiger dan nu. Toen kon je kiezen voor MindTuning® of voor een enkele psycholoog die zich gespecialiseerd had in burn-out en angstklachten. Vandaag geeft het zoeken naar de beste oplossing keuzestress.

Populaire artikelen

Laatste nieuws

Partnercontent

Burn-out en niet-reële angsten overwin je zonder strijd

Dertig jaar geleden was de keuze eenvoudiger dan nu. Toen kon je kiezen voor MindTuning® of voor een enkele psycholoog die zich gespecialiseerd had in burn-out en angstklachten. Vandaag geeft het zoeken naar de beste oplossing keuzestress.

Cultuur & boeken

Heel Nederland Leest

Roman Tommy Wieringa centraal in campagne Heel Nederland Leest

De roman ”Joe Speedboot” van Tommy Wieringa staat centraal bij de bibliotheekcampagne Heel Nederland Leest die in november voor de negentiende keer wordt gehouden.

Kunstmatige intelligentie

Waarom kunstmatige intelligentie de mens van zichzelf vervreemdt 

Kunstmatige intelligentie (AI) is geen toekomstmuziek meer. Zelfs een fulltime huismoeder kan niet om kunstmatige intelligentie heen. De vraag wordt steeds prangender: hoe moeten we ons ertoe verhouden?

Tweede Wereldoorlog

„Verschrikkelijk, verschrikkelijk, ik moet sterven, en waarvoor! Wat heb ik eigenlijk voor slechts gedaan?” schreef Dirkmaat in zijn laatste brief

De grootvader van Frances Sanders stierf in 1943 onder de guillotine. De Nederlandse koopman was in Oostenrijk bezig geweest met ongeoorloofde handel. De nazi’s wilden een voorbeeld stellen.

leespaspoort

„Lezen is voor mij de ultieme ontspanning”

In deze rubriek deelt Daniëlle Heerens –bekend van Instagramaccount Leeslievelings– haar boektips. Daarnaast interviewt ze een enthousiaste lezer.

tweede wereldoorlog

Martine Letterie schrijft kinderboek over gereformeerd domineesgezin uit Amersfoort: „Ze gaan voelen als familie”

Toen Martine Letterie over het Amersfoortse domineesgezin Rijper hoorde, wist ze al snel dat de gezinsleden de personages in haar nieuwe boek zouden worden. „Zo’n soort verhaal, over het verzet uit gereformeerde hoek, had ik nog niet eerder verteld.”