De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 31 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Verdachte hematocrietstijgingen bij Rumsas gedurende de Tour
Doping voor
schoonmoeder

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Edita Rumsasa verlaat het gerechtsgebouw in Bonneville. (Foto: AP)
AMSTERDAM - Het spel van ontkennen en smoezen verzinnen viert weer hoogtij in de wielersport. In een verklaring heeft Raimondas Rumsas aangegeven dat de grote hoeveelheid epo, corticoïden en testosteron, waarmee zijn vrouw Edita afgelopen zondag werd aangehouden, voor zijn schoonmoeder Yakstenia in Litouwen was. Edita Rumsas is door de Franse justitie nu officieel gearresteerd en opgesloten in een cel in Bonneville in de Franse Alpen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 27kb)
Raimondas Rumsas. (Foto: AP)
Na de bedorven kip in de PDM-affaire in 1991, de epo voor het Russische kinderziekenhuis bij TVM, de dopingmiddelen voor de hond van Frank Vandenbroucke, de waterhoen die Stefano Garzelli had gegeten, de cocaïnesporen van Gilberto Simoni die wezen naar een tandartsbehandeling en een doos bonbons, is nu het woord aan Rumsas. De ene nog meer lachwekkende verklaring volgt de andere op, waardoor de geloofwaardigheid van de wielersport meer en meer ondermijnd wordt.

Zondagmiddag kreeg de 30-jarige Rumsas nog een staande ovatie op de Champs Elysées. De Litouwer eindigde bij zijn debuut in 's werelds belangrijkste wielerwedstrijd meteen op het podium (derde). Een nieuwe held leek geboren. Maar enkele uren eerder was de Oostblokker 600 kilometer verderop reeds door de mand gevallen. Vlakbij de grensovergang naar Italië nabij Chamonix werd zijn vrouw Edita om acht uur 's morgens aangehouden. Christian Lothion, directeur van justitiële onderzoeksafdeling in Lyon, deelde gisteren mee dat mevrouw Rumsas opviel, omdat haar auto een vreemd geluid maakte. "Toen de kofferbak werd geopend, bleek zij een enorme hoeveelheid farmaceutische producten te vervoeren."

Vanuit bronnen in Parijs wordt inmiddels aangegeven dat de Franse justitie een tip heeft gekregen dat Edita Rumsas verboden middelen zou vervoeren. Piero Pieroni, Rumsas' manager, gaf namens de renner een verklaring aan de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. "Edita had medicamenten bij zich voor mijn schoonmoeder in Litouwen. Ik wist niet welke producten en reageer geschokt op deze aantijgingen. Als mijn vrouw vrijkomt, zal ik eens goed met haar moeten praten. Zelf heb ik nooit verboden middelen gebruikt. Mijn Tour was schoon." Rumsas verblijft op het ogenblik in Italië nabij zijn woonplaats Marlia. Hij heeft nog geen besluit genomen of hij voor verhoor naar Frankrijk afreist.

In de afgelopen Tour de France onderging de Litouwse klassementsrenner vier dopingtests. Twee onverwachte bloedcontroles in de ochtenduren en twee urinecontroles daarna in de avond. Die dubbele controle, onder meer op de rustdag in Vaison-la-Romaine, werd uitgevoerd omdat zijn hematocrietwaarde een rare curve vertoonde: van 46 bij het begin van de Tour naar 47,8 later. Die stijging van het hematocriet is niet normaal, want volgens de fysiologische wetten moet het dalen tijdens een zware, slopende ronde. De uitslag van de urinetest was negatief.

"Rumsas had last van buikloop. Hij was uitgedroogd. Dat moet zijn hematocrietwaarde hebben beïnvloed", verklaarde Lampre-ploegleider Pietro Algeri. "Ik geloof in zijn onschuld. Raimondas is altijd correct geweest. Ik heb hem nooit op iets vreemds kunnen betrappen. Maar in een dergelijke situatie zijn we verplicht voorzorgsmaatregelen te nemen. Elke renner die mogelijk in verband wordt gebracht met verboden middelen weet wat hem te wachten staat."

Manager Pieroni zegt dat zijn cliënt zich sinds de Pyreneeën erg nerveus gedroeg. "Hij voelde zich wat geïsoleerd in zijn ploeg, omdat hij te weinig steun kreeg. In tegenstelling tot eerdere berichten is zijn vrouw niet sinds de Pyreneeën bij hem, maar kwam zij hem pas opzoeken in Les Deux Alpes."

Ook de wielerbond van Litouwen mengde zich in de discussie. "Dit lijkt op provocatie van concurrenten", verklaarde Valentinas Rutkauskas, secretaris-generaal van de wielerbond. "Alle dopingcontroles van Rumsas in de Tour zijn immers negatief geweest."

Edita Rumsas is gisterochtend naar het paleis van justitie in Bonneville overgebracht en opgesloten in een cel. Zij is officieel in staat van beschuldiging gesteld voor het overtreden van de Franse dopingwet. Voor het in bezit hebben, het vervoeren en het assisteren bij de toediening van verboden stimulerende middelen. "Haar verklaringen zijn onvolledig en ongeloofwaardig", gaf procureur Vincent Pannerer gisteravond aan.

De overige zes personeelsleden van Lampre die maandagochtend op de snelweg nabij Macon in de camper van de ploeg werden opgepakt, zijn inmiddels vrijgelaten. Na langdurig verhoor mochten zij hun terugreis naar Italië vervolgen. Er is geen proces- verbaal tegen de zes opgemaakt. Rumsas zelf is voorlopig door werkgever Lampre geschorst. Mocht blijken dat hij verboden middelen gebruikte, dan volgt ontslag.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 31 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.