De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 31 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  BIJNA ALLES KLOPT BIJ SUPERSNELLE VAN DEN HOOGENBAND
EK nu al geslaagd
   
 

BERLIJN - Een wereldrecord en een calorieënbom. Pieter van den Hoogenband droomde gisteren in het Europabad van Berlijn hardop van een verbetering van zijn 47,84 op de 100 meter vrije slag en een "vieze, vette Bratwurst met saus en een grote pils" als beloning. Dat hem in werkelijkheid achtereenvolgens een tijd van 47,97 en een gezonde, koolhydraatrijke sportmaaltijd wachtte, liet onverlet dat hij na twee dagen en - vooralsnog - nul medailles al sprak van een meer dan geslaagd Europees kampioenschap zwemmen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Pieter van den Hoogenband is in de halve finale van de 100 meter vrij maar net boven zijn eigen wereldrecord gebleven. (Foto: ANP)
De eerste mens die op het koningsnummer de magische barrière van 48 seconden brak herhaalde dat huzarenstukje gisteravond met ogenschijnlijk speels gemak en bereikte daarmee het resultaat dat hij zich voorafgaande aan het seizoen ten doel had gesteld. "Dit was een toprace", sprak hij overbodig. "Nu morgen (vandaag) nog even de 'final touch' goed verzorgen en dan kan dat wereldrecord er écht aan."

Het was zo'n dag dat je voelt dat alles goed zit, sprak Van den Hoogenband. "Lekker muziekje op de discman, goede massage en gáán." En toch. Fractie sneller starten, keerpunt beter afwerken, slagfrequentie vasthouden, lichaam de laatste 25 meter stiller in het water houden, uitkomen bij de aantikplaat. Moeiteloos somde Van den Hoogenband na zijn meer dan indrukwekkende race het rijtje tekortkomingen op dat een verbetering van zijn mondiale toptijd in de weg stond. Waar voor zijn tegenstanders in de finale van vandaag een tijd van 47 seconden vooralsnog weinig meer is dan een utopie, denkt 'VdH' al enkele stappen verder. Stiekem droomt hij van een onwaarschijnlijke 47,5, al weet ook Jacco Verhaeren niet of die tijd voorbij de grens van het menselijk kunnen ligt. "Maar zowel op de eerste als de tweede 50 meter kan het zeker nog ééntiende seconde sneller", rekende Van den Hoogenband zijn trainer voor.

Zowel coach als pupil twijfelt er eigenlijk nauwelijks aan dat in de Duitse hoofdstad vandaag het derde wereldrecord tijdens deze EK sneuvelt. "Hij heeft vandaag de bevestiging gekregen dat die 47,84 tijdens de Olympische Spelen van Sydney geen toevalstreffer is geweest", benadrukte eerstgenoemde. "Een race in bijvoorbeeld 48,01 was kwalitatief gezien waarschijnlijk even goed geweest, maar dit is gevoelsmatig gewoon veel beter. De volgend stap is om ook in de finale zo'n tijd te zwemmen. Alle randvoorwaarden zijn daarvoor aanwezig, dit toernooi kent met die teleurstelling op de estafette van maandag zo'n beetje hetzelfde scenario als de Olympische Spelen. Wat dat betreft werkt de Nederlandse ploeg goed mee. Het grote verschil met Sydney is alleen dat hij toen zijn wereldrecord in de halve finale zwom en dat het nu in de eindstrijd moet gebeuren. Dat hoeft geen enkel bezwaar te zijn, want de uitgangspunten van deze twee finales vallen in geen enkel opzicht met elkaar te vergelijken. In Sydney ging het er alleen om te winnen, hier moet hij gewoon zijn eigen race zwemmen. De jacht op de 47,7 is geopend, zou ik zeggen."

Als hij er maar in slaagt het koppie er bij te houden, sprak Van den Hoogenband over zichzelf. "Vorig jaar, tijdens de WK in Fukuoka, zwom ik op een soort oerinstinct. Lag ik een beetje wild te maaien, dat leek nergens op. Nu ik wèl goed in vorm ben, moet ik gewoon behoudend zwemmen. De eerste baan om de vier slagen ademhalen, de tweede baan om de slag met mijn hoofd uit het water en de laatste twee slagen onder water blijven." Ander, niet onbelangrijk facet: "Ik moet me niet gek laten maken door een tegenstander die opent in 22,5." Van den Hoogenband immers is een man die het van zijn tweede vijftig meter moet hebben, getuige de splittijden van zijn wereldrecord (23,16) en de tweede 100 vrij ooit gezwommen: 23,23. "Ik kan ook wel als zo'n idioot van start gaan, maar dan moet ik dat in het tweede gedeelte van de race bekopen. Laat ze maar lekker gaan, die kortebaanzwemmers."

Naast bewondering was er overigens ook (geveinsde) afgunst voor Van den Hoogenbands toptijd. Vooral Alexander Popov, de onttroonde Tsaar van de Sprint, wekte de Brabanders verbazing. "Hij riep de hele tijd maar van: 'Don't kick my ass!'. Sinds Sydney hoor ik al niets anders. Ach, hij is altijd al een vreemde snuiter geweest." Pas in de catacomben, buiten het gehoor van zijn opvolger, durfde de Rus zijn ware aard te tonen. "Wat ik van Van den Hoogenband vind? Wat valt daar nog aan toe te voegen? Ik wou dat ik het had gezien, maar daarvoor ging hij veel te snel. Misschien dat ik hem ooit nog een keer goed kan bekijken als ik met zwemmen ben gestopt."

Mannen. 50 m vlinderslag: 1. Hard (Fin) 23,50 (ER), 2. Rupprath (Dui) 23,78, 3. Frölander (Zwe) 23,85, 4. Holst (Ned) 24,10, 5. Keizer (Ned) 24,11. 100 m school: 1. Lisogor (Oek) 1.00,29. 100 m rug: 1. Theloke (Dui) 54,42 (ER). 100 m vrij, naar finale: 1. Van den Hoogenband (Ned) 47,97, 2. Popov (Rus) 48,70, 3. Draganja (Kro) 49,30.

Vrouwen. 50 m vlinderslag: 1. Kämmerling (Zwe) 25,57 (WR), 2. Samulski (Dui) 26,86, 3. Groot (Ned) 26,91. 200 m rug: 1. Komarova (Rus) 2.09,49. 4 x 200 vrij: 1. Duitsland 7.59,07, 2. Spanje 8.05,83, 3. Zweden 8.08,46, 4. Zwitserland 8.10,07, 5. Nederland (Veldhuis, Lemmen, Van Rooijen, Van Stralen) 8.10,98. Synchroonspringen, toren: 1. Piper (Dui) 337,05 punten. 100 m school, naar finale: 1. Igelstrom (Zwe) 1.08,14, 7. Baans (Ned) 1.09,95.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 31 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.