De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 31 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  PC in teken
van Sake Porte

   
 

AMSTERDAM - De PC-wedstrijd in Franeker is de Prima Donna Absoluta van de kaatssport. Al vanaf 1854 organiseert een vijfkoppige commissie dit spektakelstuk. Het Sjûkelân, een klein stadion in het hartje van de oude Friese universiteitsstad, is dan ook tot de nok toe gevuld met fanatieke supporters.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Sake Porte speelt vandaag in de PC hoe dan ook een hoofdrol. De kaatsgrootheid zegevierde in Franeker al vijf keer en neemt op 34-jarige leeftijd afscheid van zijn geliefde sport..
Voor de meeste supporters is het ieder jaar een pelgrimstocht. Vandaag zal de 149e editie voor een groot deel in het teken staan van één van Frieslands grootste kaatsers aller tijden, Sake Porte. Hij speelt zijn laatste PC en stopt aan het einde van dit seizoen. Porte is een van de weinige spelers die nu al is opgenomen in het Pantheon der Onsterfelijken. Hij won vijf keer deze superklassieker en was altijd een sieraad op de velden. Alleen de koningskroon ontbreekt nog aan zijn enorme reeks van trofeeën. Porte laat het legioen nu nog elke week versteld staan. Zo voert hij op 34-jarige leeftijd het jaarklassement aan. Dat is nog nimmer geschied in het afscheidsjaar van een kaatser, zo hebben vergrijsde archivarissen, die alles registreren vanaf 1888, vastgesteld.

Porte begon zijn loopbaan in 1987. Hij zou zonder twijfel in het geschiedenisboek met gouden letters worden opgenomen. Het afscheid is versneld omdat de gymleraar zijn vaste baan inruilde. Porte is toegetreden tot de directie van het exportbedrijf van zijn vader, dat vooral Latijns-Amerikaanse landen als afzetgebied heeft.

Helaas is de loting - een brok folklore dat snel voor plaatsing moet worden ingeruild - bijzonder ongunstig uitgevallen. De overeenkomst met Russische roulette is ditmaal bijzonder groot. De zes koningsparturen van het jaar 2002 zijn allen in het onderste deel van de lijst te vinden. Dat betekent in concreto een 'bijltjesdag in het kwadraat'. Van de favoriete parturen als Terpstra, Van Tuinen, Dijkstra, Minnesma, Lootsma en Berkepas komt er maar één in de finale. Enkele parturen haken zelfs al in de eerste omloop af.

Deze zes parturen wonnen nota bene 21 van de tot nu toe 22 gekaatste toernooien. Voormalig PC-koning Johan Okkinga uit Arum, die vele jaren met Porte kaatste, tipt het trio Dijkstra, Porte en Van der Graaf voor een plaats in de finale. In de bovenste helft hebben de drietallen Rinia en Abma de beste papieren in handen om de slotpartij te spelen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 31 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.