Vandaag

oorlog israël

Aanklager strafhof vraagt arrestatiebevel voor Netanyahu en Hamas-top

De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) Karim Khan vraagt om arrestatiebevelen voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Israëlische defensieminister Yoav Gallant en drie Hamasleiders. Israël reageert woedend.

Midden-Oosten

Is dood van Iraanse president Raisi de lont in het kruitvat?

Gaat de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi gevolgen hebben voor de gespannen verhoudingen in het Midden-Oosten?

Podcast Andere wegen

Coen gelooft weer in God, maar heeft daar geen kerk voor nodig

Coen gelooft in God, maar gaat niet meer naar de kerk. „Met de woorden die in de kerk voor God gebruikt worden, kan ik weinig.”

Binnenland

Kamerleden snappen niets van condoleances EU-kopstuk aan Iran

De condoleances die voorzitter Charles Michel van de Europese Raad namens de EU heeft aangeboden aan Iran na de dood van president Ebrahim Raisi, zijn verkeerd gevallen bij een groot deel van de Tweede Kamer. Veel partijen vinden dat Michel voorbijgaat aan het leed van de slachtoffers van het Iraanse regime en hun nabestaanden.

Binnenland

Wateroverlast en natte elfstedenfietsers door noodweer Friesland

Delen van Friesland hebben op Tweede Pinksterdag te maken met hevige regenbuien, met wateroverlast tot gevolg. In het dorp Buitenpost is volgens de veiligheidsregio sprake van „erg veel wateroverlast door extreme regenval”. De straten kwamen er onder een laag water van zo’n 25 centimeter te staan. Hulpdiensten rukten uit om er te gaan helpen.

Binnenland

Motorrijder overleden door aanrijding met auto in Middelharnis

Een motorrijder is maandagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding met een auto in Middelharnis. Het ongeluk gebeurde rond 16.00 uur op de kruising van de Industrieweg en de Edison in de Zuid-Hollandse plaats. Na de aanrijding is nog geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar dat mocht niet baten, meldt de politie.

Politiek

Plasterk wordt geen premier namens de PVV in nieuw kabinet

Ronald Plasterk is niet langer beschikbaar om minister-president te worden in het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. De voormalig PvdA-minister, die als verkenner en informateur meehielp dit kabinet tot stand te brengen, bevestigt op X een bericht met die strekking van De Telegraaf.

Groot geld

Gedroomde zachte landing voor de wereldeconomie

De wereldeconomie lijkt af te stevenen op een gedroomde zachte landing.

Kerk & religie

kunst

Pinksteren: de vrucht van de Geest

Gods Geest geeft volgens Galaten 5:22 vrucht. Er is sprake van één vrucht, terwijl er wel negen eigenschappen worden genoemd! Een vrucht met zo veel verschillende kenmerken, waar vind je die?

Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel: eb en vloed rond de abdij op de rots

Bij eb is Mont Saint-Michel omringd door een zandvlakte. Maar áls het water komt, dan komt het snel. De eeuwenoude abdij voor de Franse kust trekt miljoenen bezoekers per jaar.

Wat zeg je dan?

Gods geboden zijn niet nodig om gelukkig te zijn

”Waar is God eigenlijk voor nodig? Er zijn zoveel ongelovigen die een gelukkig leven hebben zonder zich te hoeven bekommeren om allerlei wetten en regels van het geloof.”

Kerkgeschiedenis

Albertus Risaeus Hardenberg 450 jaar geleden overleden

Hoe kwam Albertus Hardenberg ertoe om van kloosterling gereformeerd predikant te worden? Dit jaar is het 450 jaar geleden dat hij overleed.

Kerk & religie

Prop. L.M. Jongejan (jr.) neemt beroep aan naar hervormd Nieuwland i.c.m. Oosterwijk

Prop. L.M. Jongejan uit Waarder heeft het beroep naar Nieuwland i.c.m. Oosterwijk aangenomen.

Fotoserie Zendingswerk

Pinksteren in beeld anno 2024: het Woord onder de Indiaan, de Albanees, de Russen

„De Filistijn, de Tyriër, de Moren, zijn binnen u, o Godsstad, voortgebracht”. In veel kerken zal zondag Psalm 87 weer klinken. Het zendingswerk gaat nog steeds door, nu onder de Indiaan, de Albanees, de Russen, zo laten zes foto’s zien.

Heart Cry

Alistair Begg: Leer minder naar binnen en meer naar Christus te kijken

Christenen kunnen niet in hun stoel blijven zitten, vindt de Amerikaanse predikant Alistair Begg. „De kracht van het kruis is niet alleen zichtbaar in de redding van zondaren, maar ook in een christelijk leven.”

Uitleg Pinksteren

Waarom Pinksteren vijftig dagen na Pasen valt en orthodoxe Joden die dagen rouwen

Pinksteren is zeven weken na Pasen. Maar waarom eigenlijk en wat vieren Joden en christenen dan precies? En waarom rouwen Joden in de vijftig dagen voor hun ”Wekenfeest”?

Beste van RD

Midden-Oosten

Is dood van Iraanse president Raisi de lont in het kruitvat?

Gaat de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi gevolgen hebben voor de gespannen verhoudingen in het Midden-Oosten?

Ontkerkelijking

Waarom Jacko en Jessica bij de kerk bleven

Vijf bemoedigende verhalen van mensen die ervoor kiezen om te blijven, al spande het er soms om.

Vaccinaties

Onderzoek naar vaccinatieweigeraars in refokring: „Aanwijzingen dat in deel kerken de overheid vooral negatief wordt geduid”

Er zijn aanwijzingen dat in preken in een deel van de reformatorische kerken de Nederlandse overheid „vooral negatief wordt geduid”, stellen wetenschappers. Daardoor kan wantrouwen in de autoriteiten worden gelegitimeerd.

Europese verkiezingen

Cruciale verkiezingen of niet, bezwaarden blijven erbij: de SGP hoort niet in Brussel

Ondanks dat het bij de komende Europese verkiezingen erop of eronder is voor de SGP, wijst een kring van bezwaarden ook dit keer deelname daaraan af.

Het Gesprek

Ivory Hasselaar vond rust in Bijbel en leer van Reformatie

De contrasten zijn groot in het leven van Ivory Hasselaar-Vonk (34). Geboren in de miljoenenstad Manilla; opgegroeid in een klein, Betuws dorpje. Opgevoed zonder God; nu door Zijn leiding rust gevonden in de Bijbel en in de gereformeerde leer. „Ik was zó verkeerd. En dat dan Iemand voor mij wilde sterven. Ik kan er gewoon niet bij.”

Video Examenserie

Ik ga standaard uit van een 7... | Examenserie 2024

De examens zijn in volle gang. Zo ook in Apeldoorn, waar onze verslaggever Robert Jansema donderdag was.

Populaire artikelen

Laatste nieuws

Partnercontent

Trombose: snelle herkenning voorkomt veel leed.

Vaatziekten zitten bij mij in de familie. Meerdere familieleden zijn hieraan overleden. Vandaar dat ik elk jaar mijn bloeddruk en cholesterolgehalte laat controleren. Ik besef dat het ook mij kan overkomen.

Populaire artikelen

Laatste nieuws

Partnercontent

Trombose: snelle herkenning voorkomt veel leed.

Vaatziekten zitten bij mij in de familie. Meerdere familieleden zijn hieraan overleden. Vandaar dat ik elk jaar mijn bloeddruk en cholesterolgehalte laat controleren. Ik besef dat het ook mij kan overkomen.